Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Salarizarea judecatorilor. Solicitarile UNJR
01.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a formulat cateva observatii concrete cu privire la proiectul Legii Salarizarii Unitare care se discuta astazi la Guvern, cu participarea jud. Lavinia Lefterache si jud. Laura Andrei:

Catre
Consiliul Superior al Magistraturii,
Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti

In urma consultarii membrilor asociatiei noastre, cu privire la proiectul de act normativ referitor la salarizarea personalului din sectorul public, formulam urmatoarele observatii:

1. Pentru ca toti judecatorii fac parte din puterea judecatoreasca se impune stabilirea unor coeficienti cat mai apropiati de cei ai demnitarilor. Ca urmare, avand in vedere si ierarhia instantelor judecatoresti, solicitam urmatorii coeficienti: 8 pentru judecatorii de la judecatorie, 9 pentru judecatorii de la tribunale, 10 pentru  curtile de apel si  11 pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie , cu adaugarea sporului de vechime pentru fiecare categorie;

2. Reducerea diferentei dintre salarizarea pentru judecatorii care ocupa functii de executie si cele de conducere, prin sporirea coeficientului specific functiilor de executie;

3. Stabilirea unui spor de incompatibilitate de 10%.

Mentionam ca protestele judecatorilor nu sunt legate doar de grila de salarizare, ci si de restul revendicarilor formulate inca din luna aprilie 2009 pe care le reiteram:

1. trecerea bugetului instantelor judecatoresti de la Ministerul Justitiei la ICCJ;

2. asigurarea unui procent de 1% din PIB alocat justitiei;

3. colectarea taxelor de timbru in bugetul propriu al sistemului justitiei.

Precizam ca managementul defectuos al resurselor financiare nu poate fi o scuza pentru tratarea puterii judecatoresti in mod umilitor, mai ales ca asociatia noastra a facut propuneri repetate pentru eficientizarea justitiei, inclusiv modalitati de reducere a cheltuielilor la unele capitole, neavute in vedere pana in prezent de decidentii politici.

Dana Garbovan,

Presedinte UNJR

ANEXA

In tarile europene, raportul dintre salarizarea judecatorilor la inceputul carierei si cea a judecatorilor de la instanta suprema este in medie 2.  In Romania acest raport este de 5, cel mai mare din Europa.

Astfel, potrivit Raportului intocmit in anul 2008 de catre Comisia pentru Eficienta Justitiei din cadrul Consiliului Europei – raport trimit institutiilor juridice nationale si postat in Romania pe site-urile Ministerului Justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii – situatia este urmatoarea:

TARI La inceputul carierei La instanta suprema
a. in tarile vest-europene si dezvoltate:
Anglia
Austria 1,1 2,6
Belgia 1,5 4,8
Danemarca 0,8 1,7
Franta 1,2 3,5
Germania 0,9 2,1
Italia 1,1 3,6
Olanda 1,9 2,5
Spania 1,7 4,3
b. in tarile est-europene si din fostul bloc comunist:
Bulgaria 2,6 5
Cehia 2,1 4,5
Moldova 1,8 2
Muntenegru 3,3 4,9
Polonia 1,9 4,9
Rusia 2 5,3
Romania 2,2 7,7
Slovacia 2,6 4
Turcia 2,1 3,4
Ungaria 3,7 5,2
Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.