Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Regulamentul privind concursul de admitere și examenul de absolvire a INM pentru 2019
10.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Lege 9, Monitorul Oficial al României, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 444 din data de 6 iunie 2019, a fost publicat Regulamentul privind concursul de admitere și examenul de absolvire a Institutului Național al Magistraturii, din 21 mai 2019.

I. Examenul de admitere

Criteriile pentru a fi admiși la Institutul Național al Magistraturii:
a) are cetățenia română, domiciliul în România și capacitate deplină de exercițiu;
b) este licențiată în drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal și se bucură de o bună reputație;
d) cunoaște limba română;
e) este aptă, din punct de vedere medical și psihologic, pentru exercitarea funcției. Comisia medicală se numește prin ordin comun al ministrului justiției și al ministrului sănătății. Taxele examenului medical se suportă din bugetul INM.

Reglementările esențiale privesc următoarele subiecte:

Concursul de admitere se organizează la data și locul stabilite de INM, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Cererile pentru înscrierea la concurs se depun în termen de 10 zile de la data publicării concursului pe paginile de internet ale CSM și INM, la tribunalele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea, în ale căror circumscripții domiciliază sau au reședința legal stabilită candidații.

CSM numește comisia de admitere a concursului, comisia de elaborare a subiectelor și comisia de soluționare a contestațiilor.

Examinarea candidaților se face în două etape:

Prima etapă este eliminatorie și constă în susținerea următoarelor probe scrise eliminatorii:

1. un test-grilă (compus din 100 de întrebări, 25 per disciplină, care se susține în timp de maxim 4 ore, punctajul minim 60) de verificare a cunoștințelor juridice, teoretice și practice, susținut la următoarele discipline: drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal;

2. o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice, teoretice și practice, susținută la drept civil și drept procesual civil, respectiv la drept penal și drept procesual penal.
Nota obținută la prima etapă este media aritmetică a notelor obținute la probele date, respectiv testul- grilă de verificare a cunoștințelor juridice și proba scrisă de verificare a cunoștințelor juridice.
La etapa a II-a participă numai candidații declarați admiși la fiecare dintre cele două probe, în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă, în limita unui număr egal cu o dată și jumătate din numărul de locuri de auditori de justiție, respectiv din numărul de posturi vacante de personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor scoase la concurs, în cazul unui număr impar de locuri sau posturi rotunjirea făcându-se la numărul mai mare. Numărul candidaților admiși în etapa a II-a se suplimentează în cazul mediilor egale cu cea a ultimului candidat admis.

A doua etapă constă în susținerea unui interviu.

În a doua etapă, candidații susțin un interviu în fața comisiei de examinare din care fac parte un psiholog, doi judecători, un procuror și un cadru didactic universitar selectat, de regulă, din rândul celor ce au gradul didactic de profesor universitar, desemnați de CSM, la propunerea INM.

Interviul constă în:
a) elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat și susținerea orală a acestuia;
b) analiza orală a unei spețe cu elemente de etică specifice profesiei.

I. Examenul de absolvire

După încheierea cursurilor în cadrul Institutului Național al Magistraturii, auditorii de justiție admiși la Institut până în anul 2019 inclusiv susțin un examen de absolvire (cu durata de maxim 4 ore), constând în probe teoretice și practice, cu subiecte distincte pentru judecători și procurori, prin care se verifică însușirea cunoștințelor necesare exercitării funcției de judecător sau de procuror.

Pe durata desfășurării probelor este permisă consultarea legislației indicate în bibliografie, cu excepția celei comentate și adnotate.

Rezultatele pot fi contestate în termen de 48 de ore de la afișare. Nota acordată în urma soluționării contestației este definitivă și nu poate fi mai mică decât nota contestată.

În cazul în care un auditor de justiție nu promovează examenul de absolvire în prima sesiune, acesta are dreptul să participe la următoarea sesiune organizată potrivit prezentului regulament.

În termen de 10 zile de la susținerea ultimei probe a examenului de absolvire a INM, auditorii de justiție depun la INM următoarele documente, care prin Direcției resurse umane și organizare din cadrul CSM va verifica buna lor reputație.

Absolvenții INM care se bucură de bună reputație sunt numiți de către CSM în funcțiile de judecători sau procurori stagiari, avându-se în vedere și media acestora și opțiunea exprimată dacă e cazul.

Pentru mai multe detalii a se vedea Regulamentul integral.

Intrarea în vigoare: 6 iunie 2019.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti