Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
6 comentarii

Modificare legislativă – Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România


13 iunie 2019 | Roxana STANCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Noutăți legislative, Opinii, SELECTED
Roxana Stanciu

Roxana Stanciu

Semnalăm faptul că în Monitorul Oficial, Partea I nr. 418 din 28 mai 2019, a fost publicată Legea nr. 111/2019 pentru modificarea alin. (1) al art. 35 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

După modificare, art. 35 alin. 1 și 2 din Legea nr. 165/2013 vor avea următorul conținut:
„Art. 35. – (1) Deciziile emise cu respectarea prevederilor art. 33 şi 34 pot fi atacate de persoana care se consideră îndreptăţită la secţia civilă a tribunalului în a cărui circumscripţie se află imobilul, în termen de 30 de zile de la data comunicării.
(…)
(2) În cazul în care entitatea învestită de lege nu emite decizia în termenele prevăzute la art. 33 şi 34, persoana care se consideră îndreptăţită se poate adresa instanţei judecătoreşti prevăzute la alin. (1) în termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute de lege pentru soluţionarea cererilor”.

Prin urmare, începând cu data de 31 mai 2019, Tribunalul București nu va mai avea competență teritorială exclusivă la nivel național cu privire la soluționarea contestațiilor împotriva deciziilor emise de CNCI (art. 35 alin. 1 din lege), precum nici cu privire la soluționarea cererilor persoanelor îndreptățite, în vederea obligării CNCI la soluționarea dosarelor administrative (art. 35 alin. 2 din lege).

Cererile făcând parte din cele două categorii arătate mai sus, formulate după data de 31 mai 2019, vor fi soluționate de secțiile civile ale tribunalelor de la nivelul întregii țări (inclusiv ale Tribunalului București), în funcție de locul situării imobilului vizat de decizia CNCI sau de dosarul administrativ încă nesoluționat, după caz.

Judecător Roxana Stanciu, Tribunalul București

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică