BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Excludere membri de partid. Natura juridică a actului de excludere
17.06.2019 | JURIDICE.ro

 
SMARTBILL

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că statutul partidelor politice de persoane juridice de drept public (conform art. 1 Legea nr. 14/2003) nu le conferă de plano şi calitatea de autoritate publică (în sensul art. 2 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 554/2004), iar actele pe care le emit partidele politice nu sunt în mod automat acte administrative. Este obligația instanţei să stabilească natura acestor acte prin raportare la prevederile art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 554/2004. În speță, instanța supremă a apreciat că excluderea membrilor de partid este un act de drept civil, supuse jurisdicţiei civile, întrucât statutul partidului nu a fost adoptat în regim de putere publică, ci în regim de drept privat, potrivit voinței proprii a unor persoane fizice. (Decizia nr. 3370 din 16 ocotmbrie 2018, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)


Aflaţi mai mult despre , , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.