BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Excludere membri de partid. Natura juridică a actului de excludere

17.06.2019 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că statutul partidelor politice de persoane juridice de drept public (conform art. 1 Legea nr. 14/2003) nu le conferă de plano şi calitatea de autoritate publică (în sensul art. 2 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 554/2004), iar actele pe care le emit partidele politice nu sunt în mod automat acte administrative. Este obligația instanţei să stabilească natura acestor acte prin raportare la prevederile art. 2 alin. 1 lit. c) din Legea nr. 554/2004. În speță, instanța supremă a apreciat că excluderea membrilor de partid este un act de drept civil, supuse jurisdicţiei civile, întrucât statutul partidului nu a fost adoptat în regim de putere publică, ci în regim de drept privat, potrivit voinței proprii a unor persoane fizice. (Decizia nr. 3370 din 16 ocotmbrie 2018, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate