ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

1.000 de lei, amendă contravențională pentru discriminare
12.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Reunit în data de 10 iunie 2019, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, a aplicat amenzi contravenționale în cuantum de 1.000 de lei în urma soluționării a trei petiții diferite. Prima hotărâre de sancționare a fost emisă împotriva unei societăți comerciale, după ce aceasta a utilizat un afiș publicitar care conținea mesajul “deschis tot timpul”, alături de o fotografie a unei femei cu picioarele îndepărtate. CNCD a considerat că societatea comercială a încălcat dreptul de demnitate a persoanelor de gen feminin (conform art. 2, alin. 1 și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată).

A doua hotărâre de sancționare a fost adoptată pentru o educatoare care, pe durata inspecției școlare, a mutat un copil cu dizabilități la o altă grupă, sancțiunea amenzii contravenționale fiind aplicată grădiniței. În schimb, educatoarea s-a ales cu un avertisment contravențional, CNCD recomandându-i ca pe viitor “să evite astfel de acțiuni”.

Tot cu unanimitatea de voturi a celor prezenți, un taximetrist și firma de taximetrie au fost sancționați cu amendă contravențională în cuantum de 1.000 de lei, în urma refuzului șoferului de a transporta o persoană cu autism.

În toate cele trei cazuri, cuantumul redus al amenzii nu reduce în mod semnificativ fenomentul discriminării, însă poate reprezenta un punct de plecare în vederea dezvoltării unei culturi civice definită în raport cu semnalarea cazurilor de discriminare. Surprinzător în primele două cazuri prezentate mai sus este faptul că cineva a reclamat la CNCD existența unei posibile discriminări. În cel de-al treilea caz, instituția s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass media.

Vladimir-Adrian Costea

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate