Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie. Adunarea Generala a judecatorilor din 1 septembrie 2009
01.09.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Astazi, 1 septembrie 2009, ora 12,oo, a fost convocata adunarea generala a judecatorilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in temeiul dispozitiilor art. 21 – 22 lit. f) din Regulamentul de organizare si functionare administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, precum si in temeiul dispozitiilor art. 126 pct. 1 din Constitutia Romaniei, in raport de care, „in Romania, justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante stabilite de lege”.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au hotarat:

– solidarizarea cu protestul initiat ca urmare a adunarilor generale convocate de judecatorii curtilor de apel, tribunalelor si judecatoriilor din tara;

Modalitatile in care judecatorii I.C.C.J. isi vor manifesta propriul protest constau in:

– continuarea demersurilor legale in vederea achitarii de catre Ministerul Finantelor Publice a drepturilor salariale legale si nemodificate pana in prezent, pentru a se inlatura pe aceasta cale situatia fara precedent in istoria justitiei romane de a nu se plati primilor magistrati a tarii drepturile salariale legale lunare;

– amanarea tuturor cauzelor aflate pe rolul instantei supreme, cu exceptia cauzelor urgente cu arestati, precum si a cauzelor avand ca obiect drepturi salariale si care, potrivit dispozitiilor legale, se judeca in regim, de urgenta;

– relatiile cu publicul urmeaza a fi asigurate doar prin posta si posta electronica;

– pentru a nu crea suspiciuni cu privire la impartialitatea judecatorilor, I.C.C.J. nu va proceda la tragerea la sorti in vederea constituirii Biroului Electoral Central, apreciind ca suntem intr-un real conflict de interese generat de numeroase litigii care exista intre judecatori, pe de o parte si puterea executiva, pe de alta parte, putere care a ignorat statutul magistratului si rolul ce revine acestuia intr-un stat de drept.

Atitudinea adoptata in cadrul adunarii generale a judecatorilor I.C.C.J. a fost determinata de pozitia executivului, care a subfinantat in mod constant justitia, inclusiv I.C.C.J. si care, prin proiectul legii privind salarizarea unica, in discordanta cu Constitutia Romaniei, principiile dreptului international si salarizarea judecatorilor din celelalte tari membre U.E. a exclus practic judecatorii din randul puterii judecatoresti, golind, astfel, de continut autoritatea judecatoreasca.

Ne manifestam astfel si indignarea pentru nerespectarea, inadmisibila in statul de drept, a hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, care a sfidat actul de justitie.

Formele de protest vor continua pana cand reprezentantii celorlalte puteri vor accepta un real si constructiv dialog cu reprezentantii desemnati de ICCJ, CSM si organizatiile profesionale ale magistratilor.

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.