Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim marţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Aplicarea Directivei privind garanțiile speciale pentru copii
13.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Începând cu data de 11 iunie 2019, pachetul de norme ale UE privind garantarea drepturilor procedurale pentru cetățenii statelor membre a fost completat de aplicarea Directivei privind garanțiile speciale pentru copii. Directiva (UE) 2016/800 urmărește garantarea respectării vieții private a copiilor, precum și asigurarea accesului la asistență judiciară. Garanțiile speciale pentru copii mai includ și dreptul de a dispune de spații separate de cele destinate adulților, în cazul în care sunt trimiși la închisoare. De la aplicarea Directivei sunt exceptate Irlanda, Regatul Unit și Danemarca.

Normele minime comune unor privind protecția drepturilor procedurale ale copiilor care sunt persoane suspectate sau acuzate urmăresc asigurarea respectării interesului superior al copilului de către statele membre, precum și menținerea potențialului de dezvoltare și de (re)integrare în societate. Textul Directivei face referire inclusiv la obligația statelor membre de a respecta demnitatea copilului și integritatea fizică a acestuia. De asemenea, statele membre ale UE au obligația de a de garanta accesul la educație și formare profesională.

Anual, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale desfășurate în statele membre ale UE, fiind predispuși riscului de excluziune socială, în contextul în care transpunerea în practică a drepturilor de care ar trebui să dispună este, de cele mai multe ori, îngreunată atât de resursele limitate alocate pentru sprijinirea acestora, cât și de ruperea legăturii cu mediul de suport. Reglementările în domeniu omit însă subiectele tabu reprezentate de consumul de tutun și începerea vieții sexuale încă din perioada adolescenței. Legislația restrictivă privind aprovizionarea cu țigări și acordarea dreptului la vizită intimă în cazul minorilor plasează, de fapt, minorii pe o poziție vulnerabilă în cadrul penitenciarului.

Principala lacună este însă reprezentată de lipsa unui mecanism care să asigure dreptul copiilor de a reclama eventualele abuzuri sau încălcări ale drepturilor atât în cadrul etapelor de urmărire penală și judecare, cât și pe durata executării pedepsei privative de libertate.

Vladimir-Adrian Costea


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.