Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Aplicarea Directivei privind garanțiile speciale pentru copii
13.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Începând cu data de 11 iunie 2019, pachetul de norme ale UE privind garantarea drepturilor procedurale pentru cetățenii statelor membre a fost completat de aplicarea Directivei privind garanțiile speciale pentru copii. Directiva (UE) 2016/800 urmărește garantarea respectării vieții private a copiilor, precum și asigurarea accesului la asistență judiciară. Garanțiile speciale pentru copii mai includ și dreptul de a dispune de spații separate de cele destinate adulților, în cazul în care sunt trimiși la închisoare. De la aplicarea Directivei sunt exceptate Irlanda, Regatul Unit și Danemarca.

Normele minime comune unor privind protecția drepturilor procedurale ale copiilor care sunt persoane suspectate sau acuzate urmăresc asigurarea respectării interesului superior al copilului de către statele membre, precum și menținerea potențialului de dezvoltare și de (re)integrare în societate. Textul Directivei face referire inclusiv la obligația statelor membre de a respecta demnitatea copilului și integritatea fizică a acestuia. De asemenea, statele membre ale UE au obligația de a de garanta accesul la educație și formare profesională.

Anual, peste 1 milion de copii fac obiectul unor proceduri penale desfășurate în statele membre ale UE, fiind predispuși riscului de excluziune socială, în contextul în care transpunerea în practică a drepturilor de care ar trebui să dispună este, de cele mai multe ori, îngreunată atât de resursele limitate alocate pentru sprijinirea acestora, cât și de ruperea legăturii cu mediul de suport. Reglementările în domeniu omit însă subiectele tabu reprezentate de consumul de tutun și începerea vieții sexuale încă din perioada adolescenței. Legislația restrictivă privind aprovizionarea cu țigări și acordarea dreptului la vizită intimă în cazul minorilor plasează, de fapt, minorii pe o poziție vulnerabilă în cadrul penitenciarului.

Principala lacună este însă reprezentată de lipsa unui mecanism care să asigure dreptul copiilor de a reclama eventualele abuzuri sau încălcări ale drepturilor atât în cadrul etapelor de urmărire penală și judecare, cât și pe durata executării pedepsei privative de libertate.

Vladimir-Adrian Costea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti