Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Mediu
CărţiProfesionişti
 

CJUE. C-43/18 CFE. Stabilirea obiectivelor de conservare, precum și a anumitor măsuri de prevenire. Noțiunea de planuri și programe
12.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Trimitere preliminară – Mediu – Directiva 2001/42/CE – Evaluarea efectelor ecologice ale anumitor planuri și programe – Decret – Desemnarea unei arii speciale de conservare în conformitate cu Directiva 92/43/CEE – Stabilirea obiectivelor de conservare, precum și a anumitor măsuri de prevenire – Noțiunea de «planuri și programe» – Obligația de a efectua o evaluare ecologică

Judecător raportor a fost prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Cererea de decizie preliminară privește interpretarea articolului 3 alineatele (2), (4) și (5) din Directiva EEPP și a fost formulată în cadrul unui litigiu între Compagnie dʼentreprises CFE SA (denumită în continuare „CFE”), pe de o parte, și Région de Bruxelles‑Capitale (Regiunea Bruxelles‑Capitală, Belgia), pe de altă parte, în legătură cu validitatea decretului guvernului acestei regiuni din 14 aprilie 2016 privind desemnarea sitului Natura 2000 Pădurea Soignes cu lizierele și domeniile împădurite învecinate și Valea Woluwe – Complexul Pădurea Soignes – Valea Woluwe.

În cadrul constituirii rețelei Natura 2000, guvernul Regiunii Bruxelles‑Capitală (Belgia) stabilise în cursul anului 2003 o listă de situri propuse ca arii speciale de conservare (ASC). CFE, grup industrial belgian, deține o parcelă în cadrul acestor situri. La 7 decembrie 2004, Comisia Europeană adoptase Decizia 2004/813/CE de stabilire, în temeiul Directivei 92/43/CEE a Consiliului, a listei siturilor de importanță comunitară (SIC) pentru regiunea biogeografică atlantică, abrogată ulterior. În prezent, decizia în temeiul căreia situl în cauză este un SIC este Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/2335 a Comisiei din 9 decembrie 2016 de adoptare a celei de a zecea actualizări a listei siturilor de importanță comunitară pentru regiunea biogeografică atlantică.

La 12 iulie 2016, CFE a sesizat Conseil dʼÉtat (Consiliul de Stat) cu o cerere de anulare a acestui decret din 14 aprilie 2016. Prin intermediul întrebărilor formulate, care au fost analizate împreună, instanța de trimitere solicită în esență să se stabilească dacă articolul 3 alineatele (2) și (4) din Directiva EEPP trebuie interpretat în sensul că un decret cum este cel în discuție în litigiul principal, prin care un stat membru desemnează o ASC și stabilește obiective de conservare, precum și anumite măsuri de prevenire, se numără printre „planurile și programele” pentru care este obligatorie o evaluare a efectelor ecologice.

Curtea a statuat:

Articolul 3 alineatele (2) și (4) din Directiva 2001/42/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 iunie 2001 privind evaluarea efectelor anumitor planuri și programe asupra mediului trebuie interpretat în sensul că, sub rezerva verificărilor pe care instanța de trimitere are sarcina să le efectueze, un decret cum este cel în discuție în litigiul principal, prin care un stat membru desemnează o arie specială de conservare (ASC) și stabilește obiective de conservare, precum și anumite măsuri de prevenire, nu se numără printre „planurile și programele” pentru care este obligatorie o evaluare a efectelor ecologice.

:: Hotărârea

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.