Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Procese la teatru – ep. 1: Hamlet
13.06.2019 | Cristi DANILEȚ

Cristi Danileț

Cristi Danileț

Azi am decis că trebuie să fie executat cel care a luat viața unui om pe care l-a confundat cu ucigașul tatălui său. 

SPEȚA: Regele Danemarcei este omorât de fratele său. Ucigașul se căsătorește cu regina. Fiul reginei, Hamlet, află de la duhul tatălui său cum s-au petrecut lucrurile. Ca urmare, Hamlet plănuiește să îl omoare pe unchiul său. Din eroare, îl omoară pe consilierul regelui. Evident, este vorba de celebra piesa „Hamlet” a lui William Shakespeare.

PROCESUL: Actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca (Ionut Caras, Cosmin Stănilă și Irina Wintze) au făcut reconstituirea crimei. Procuror a fost Roxana Mândruţiu (de profesie avocat), care a argumentat că cel care plănuiește o crimă și, din eroare, ia viața unei alte persoane trebuie să răspundă pentru crimă cu premeditare. Apărător a fost Gabriela Culda (de profesie avocat și psiholog) care a argumentat că nu poate fi condamnat la pedeapsa capitală cel care dorește să îl omoare pe ucigașul tatălui său și că poate fi condamnat doar pentru ucidere din culpă dacă el înfinge pumnalul într-o altă persoană.

VERDICTUL: Publicul din sală a fost juriu. El a ascultat argumentele și la final a votat. Peste 200 de voturi au fost pentru lăsarea lui Hamlet în viață și exilarea lui în Anglia, în timp ce cam 50 au votat pentru condamnarea lui la moarte. Eu am lăsat deoparte emoția (morala în materie de legalitate poate să dea erori) și am ridicat cartonașul negru: condamnarea la moarte, căci nimeni nu își poate face dreptate singur indiferent cât de justificată ar fi reacția.

CONCLUZIE: Am asistat la o piesă de teatru într-un format inedit despre care nu am mai auzit în România, așa încât felicit din toată inima pe cei care au avut idee; cu implicarea unor profesioniști al dreptului pe care îi felicit pentru prestația fără cusur; și cu implicarea neașteptată a publicului în proces. A fost episodul unu din seria „Procese la teatru”. Data viitoare va fi judecat Meșterul Manole pentru că a sacrificat-o pe Ana.

Judecător dr. Cristi Danileț
Tribunalul Cluj


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.