Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Procese la teatru – ep. 1: Hamlet
13.06.2019 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Life, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Azi am decis că trebuie să fie executat cel care a luat viața unui om pe care l-a confundat cu ucigașul tatălui său. 

SPEȚA: Regele Danemarcei este omorât de fratele său. Ucigașul se căsătorește cu regina. Fiul reginei, Hamlet, află de la duhul tatălui său cum s-au petrecut lucrurile. Ca urmare, Hamlet plănuiește să îl omoare pe unchiul său. Din eroare, îl omoară pe consilierul regelui. Evident, este vorba de celebra piesa „Hamlet” a lui William Shakespeare.

PROCESUL: Actorii Teatrului Național din Cluj-Napoca (Ionut Caras, Cosmin Stănilă și Irina Wintze) au făcut reconstituirea crimei. Procuror a fost Roxana Mândruţiu (de profesie avocat), care a argumentat că cel care plănuiește o crimă și, din eroare, ia viața unei alte persoane trebuie să răspundă pentru crimă cu premeditare. Apărător a fost Gabriela Culda (de profesie avocat și psiholog) care a argumentat că nu poate fi condamnat la pedeapsa capitală cel care dorește să îl omoare pe ucigașul tatălui său și că poate fi condamnat doar pentru ucidere din culpă dacă el înfinge pumnalul într-o altă persoană.

VERDICTUL: Publicul din sală a fost juriu. El a ascultat argumentele și la final a votat. Peste 200 de voturi au fost pentru lăsarea lui Hamlet în viață și exilarea lui în Anglia, în timp ce cam 50 au votat pentru condamnarea lui la moarte. Eu am lăsat deoparte emoția (morala în materie de legalitate poate să dea erori) și am ridicat cartonașul negru: condamnarea la moarte, căci nimeni nu își poate face dreptate singur indiferent cât de justificată ar fi reacția.

CONCLUZIE: Am asistat la o piesă de teatru într-un format inedit despre care nu am mai auzit în România, așa încât felicit din toată inima pe cei care au avut idee; cu implicarea unor profesioniști al dreptului pe care îi felicit pentru prestația fără cusur; și cu implicarea neașteptată a publicului în proces. A fost episodul unu din seria „Procese la teatru”. Data viitoare va fi judecat Meșterul Manole pentru că a sacrificat-o pe Ana.

Judecător dr. Cristi Danileț
Tribunalul Cluj

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti