Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la o legislație privind ipoteca și posibilul ajutor de stat. UPDATE: Ordonanța CJUE (vădit inadmisibilă)
09.08.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

09 august 2019: Curtea declară (doar în greacă și în franceză), în data de 11 iulie 2019, cererea ca fiind vădit inadmisibilă deoarece numai Comisia Europeană are competența să se pronunțe cu privire la o atare compatibilitate, și nu o instanță națională sesizată.

20 En effet, les juridictions nationales peuvent, en matière d’aides d’État, être saisies de litiges les obligeant à interpréter et à appliquer la notion d’« aide », visée à l’article 107, paragraphe 1, TFUE, en particulier en vue de déterminer si une mesure étatique instaurée sans tenir compte de la procédure de contrôle préalable prévue à l’article 108, paragraphe 3, TFUE relève ou non d’une telle notion (arrêt du 18 juillet 2007, Lucchini, C‑119/05, EU:C:2007:434, point 50 et jurisprudence citée). En revanche, elles ne sont pas compétentes pour statuer sur la compatibilité d’une aide d’État avec le marché intérieur.

21 Il ressort en effet d’une jurisprudence constante que l’appréciation de la compatibilité de mesures d’aides ou d’un régime d’aides avec le marché intérieur relève de la compétence exclusive de la Commission européenne, agissant sous le contrôle du juge de l’Union (voir, en ce sens, arrêt du 18 juillet 2007, Lucchini, C‑119/05, EU:C:2007:434, point 52 et jurisprudence citée). En conséquence, une juridiction nationale ne saurait, dans le cadre d’un renvoi préjudiciel au titre de l’article 267 TFUE, interroger la Cour sur la compatibilité avec le marché intérieur d’une aide d’État ou d’un régime d’aides (arrêt du 23 mars 2006, Enirisorse, C‑237/04, EU:C:2006:197, point 23, et ordonnance du 27 février 2014, Acanfora, C‑181/13, non publiée, EU:C:2014:127, point 22).

:: ordonanța CJUE

***

13 iunie 2019: Judecătorul grec se întreabă cu privire la o legislație privind ipoteca și posibilul ajutor de stat (C-262/19 Agrotiki Trapeza Ellados).

Situația de fapt:
1. materia UE: concurență – ajutoare de stat
2. avem o dispoziție conform căreia „[…] În ceea ce privește ipotecile sau rezervarea unor ipoteci înscrise în registrele imobiliare pertinente și, eventual, la oficiul de publicitate imobiliară competent în favoarea băncii «ΑGROTIKI TRAPEZA TIS ELLADOS Α.Ε.» (denumită în continuare «banca»), aflată deja în lichidare specială, asupra bunurilor imobile agricole sau asupra unităților de producție agricolă aparținând unor agricultori persoane fizice sau unor agricultori terți persoane fizice pentru a garanta toate creanțele băncii rezultate din împrumuturile – tranșe de capital, dobânzi, dobânzi de întârziere, inclusiv dobânzi la dobânzile scadente și la dobânzile de întârziere, taxe, costuri sau cheltuieli și alte fonduri, astfel cum sunt identificate în contractul de finanțare respectiv – acordate de această bancă agricultorilor persoane fizice pentru finanțări pe termen scurt și mediu destinate exclusiv activității lor agricole și a căror plată este în întârziere, în tot sau în parte, cuantumul finanțării pentru care s-a înscris ipoteca sau rezervarea unei ipoteci se limitează la cota de 120 % din capitalul finanțat, cu condiția ca toate creanțele băncii, menționate anterior, care rezultă din finanțare să nu depășească (inclusiv sumele deja rambursate) dublul capitalului inițial, iar, în cazul în care toate creanțele menționate anterior depășesc dublul capitalului inițial la momentul intrării în vigoare a prezentului articol și finanțarea devine, dacă nu a devenit deja, scadentă și exigibilă începând cu acel moment, cuantumul finanțării se limitează la dublul capitalului finanțării obținute. În cazul înscrierii unei ipoteci sau a rezervării unei ipoteci asupra mai multor bunuri imobile agricole ale unui agricultor persoană fizică sau ale unui terț persoană fizică, ipoteca sau rezervarea unei ipoteci este limitată de bancă la bunul imobil sau la bunurile imobile afectate garantării creanței sale până la aceste praguri și, cu prioritate, la cel sau la cele care nu constituie locuința principală și/sau principalul depozit al bunurilor agricole ale agricultorului sau ale unui terț”
3. necesitatea de a afla dacă o atare dispoziție se încadrează în noțiunea de ajutor de stat potrivit dreptului UE
4. necesitatea de a afla dacă o atare dispoziție e compatibilă cu piața internă.

Dispoziții incidente:
1. articolul 107 alineatele (2) și (3) TFUE
versus
2. articolul 70 alineatul 1 din Legea 4235/2014

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.