Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
Curtea Constituţională
DezbateriCărţiProfesionişti
Marieta SAFTA


Conf. univ. dr. Marieta SAFTA

CCR. Verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019. Amânare dezbateri. UPDATE: Decizia
18.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 17 iulie 2019, Curtea Constituţională a României a transmis Camerei Deputaţilor şi Senatului Hotărârea nr. 2 din 27 iunie 2019 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 şi la confirmarea rezultatelor acestuia, potrivit unui comunicat.

Potrivit art. 47 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, „Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”.

***

Joi, 27 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit. i) din Constituție, art. 46 alin. (1) și al art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere un număr de 5 contestaţii formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, cât și constatarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 și confirmarea rezultatelor acestuia, potrivit unui comunicat.

Conexând cauzele, în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi:
1. A respins contestațiile formulate cu privire la referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019;
2. A constatat respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea refe- rendumului naţional din data de 26 mai 2019;
3. A constatat că referendumul naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019 este valabil;
4. A confirmat rezultatele referendumului naţional desfăşurat în data de 26 mai 2019, constatând că majoritatea participanților la vot, care au exprimat opțiuni valabile, a ales la ambele întrebări răspunsul afirmativ;
5. A constatat că referendumul cu privire la probleme de interes național ini- țiat de Președintele României în temeiul art.90 din Constituție este consultativ.

Hotărârea este definitivă și general obligatorie.

Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curții Constituționale se prezintă Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună.

***

Miercuri, 12 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art. 146 lit. i) din Constituție, art. 46 alin. (1) și al art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a dispus amânarea începerii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 2019 și confirmarea rezultatelor acestuia, potrivit unui comunicat.

În aceeași zi a fost înregistrată o contestație întemeiată pe dispozițiile art. 51 alin. (1) și art. 146 lit. i) din Constituție, ale art. 46 alin. (1) și art. 47 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constitutionale, precum și ale art. 45 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului,  prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr. 420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019. Termenul pentru soluționarea acestei contestații a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.