Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Filip Neagu: Există în zona avocaturii de business o efervescență aparte


14.06.2019 | Alina MATEI
Secţiuni: Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Filip Neagu

Filip Neagu

Alina Matei: Mulțumesc, Filip, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro, dar și Dariei pentru inițiativa realizării acestui interviu. Alegerea pentru studiu a Facultății de Drept a depins de tine, de întâmplare sau…?

Filip Neagu: Și eu mulțumesc. A depins de mai mulți factori. A fost un pic de atracție pentru o lume și un mod de gândire oarecum diferite, cred că aici am fost și puțin contaminat de tatăl meu. A contat și faptul că, deși provin dintr-o familie cu mulți matematicieni, științele exacte mi se păreau pur si simplu neatrăgătoare. Noroc chior, m-am hotărât repede!

Alina Matei: În facultate dacă ai fi citit că OMV organizează porți deschise, iar lângă acest anunț era un altul la fel de ispititor al unei mari societăți de avocați, la care te-ai fi dus?

Filip Neagu: La amândouă. Deși la momentul respectiv eu nu am avut o asemenea opțiune, am început primul meu job la firma de avocatură Gruia Dufaut, în anul trei de facultate. Pe lângă oamenii minunați cu care am lucrat și de la care am învățat, în anii respectivi era o oportunitate fantastică să poți să cunoști un mediu juridic și de afaceri internațional, sofisticat, cu clienți de prestigiu. La fel de important a fost și faptul că am avut ocazia să vad și să înțeleg cum funcționează lumea reală, destul de diferită față de cea schițată de cursurile de la facultate. Partea teoretică a dreptului și rigoarea academică sunt esențiale, însă ele constituie doar fundația. Avocatura se practică. Prin urmare, în anii studenției e foarte indicat să fii curios, să iei contact cu diferite medii, sa cunoști oamenii, să vezi ce te atrage și ce nu. Daca s-ar organiza porți deschise la departamentul juridic de la Patriarhie, și acolo m-aș duce. Cu astfel de gânduri am răspuns eforturilor asociației studenților de a organiza evenimentul de anul trecut. A fost o participare mult mai mare decât ne-am așteptat și am încercat sa le prezentăm studenților atât activitatea noastră juridică, cât și activitatea operațională a companiei. Mulțumesc că mi-ai amintit, sper să avem evenimente similare curând.

Alina Matei: Colțișorul din minte că avocatura este pentru tine și tu pentru avocatură cum s-a format?

Filip Neagu: În primul rând, m-a atras avocatura de business și faptul că acolo lucrurile se petreceau repede și, încerc sa evit cuvinte mari, se deschideau noi orizonturi. Există în zona asta o efervescență aparte. La fel de important, mi-e destul de greu să descriu în cuvinte, mi se pare nobila menire a avocatului de a reprezenta și proteja interesul clientului și foarte specială legătura avocat – client. În primii ani de carieră am lucrat pe cont propriu având ca principal client un grup de companii active în zona industrială. Am avut astfel ocazia să vad chiar și fizic uneori rodul muncii noastre comune, fie ca era un drum sau o instalație industrială. Mi-a plăcut.

Alina Matei: Intersecția cu OMV Group cum s-a produs?

Filip Neagu: O agenție de recrutare mi-a atras atenția asupra unui anunț public referitor la o poziție de legal counsel la Petrom, am dat un test scris, două interviuri și asta a fost. Petrom era prea mare și interesant, nu am vrut să ratez şansa asta.

Alina Matei: Care e cel mai interesant aspect al activității în ceea ce numim multinațională?

Filip Neagu: În general cred că valența internațională, diversele posibilități de a activa în zone diferite din grup și accesul facil la practici internaționale moderne. În cazul nostru, pe lângă cele de mai sus, OMV Petrom este totuși o companie românească, sediul central e aici, aici își plătește taxele, majoritatea covârșitoare a angajaților sunt români, profitul este investit tot aici.

Alina Matei: Dar cel mai neplăcut?

Filip Neagu: Nu aș putea spune că este ceva neplăcut. Poate ca la nivel de percepție, companiile multinaționale sunt văzute ca fiind foarte mari și cu un stil de lucru rigid, dar experiența mea e că este mai degrabă vorba de o rigoare în a face lucrurile, care cred că are beneficii mari. Dar sigur, munca în orice tip de companie, mai mare sau mai mică, poate avea puncte forte și inerente zone mai slabe.

Alina Matei: Asimilarea conceptului de guvernanță corporatistă în ceea ce privește aspectele juridice ce a presupus?

Filip Neagu: OMV Petrom e listată la BVB de 22 de ani, dinainte de privatizare, la LSE din 2016, iar în 2007 compania a fost printre primele din România ce au adoptat sistemul dualist de administrare. Guvernanța corporativă a căpătat în timp un rol central, au fost implementate noi reglementări și mecanisme, adoptate practici de nivel european. Totuși, mai este ceva: guvernanța corporativă e definită prin reguli, buna guvernanță corporativă există prin principii. Pentru a adopta principii și a le pune în practică a fost nevoie de o cultura organizațională și de management solid, atât din perspectiva reglementărilor de drept societar, dar mai ales din perspectiva transparenței interne sau externe, a eticii și a atenției continue acordată subiectului.

Astăzi, printre cei aproximativ 450.000 de acționari individuali ai companiei, se numără fonduri de investiții importante la nivel mondial și aproximativ 50 de fonduri de pensii, fiecare cu un număr foarte mare de membri. Acest nivel de încredere al investitorilor, pe lângă rezultatele operaționale și performanța financiară, se menține doar prin practici solide de guvernanță.

Alina Matei: Existența procedurilor, aplicarea și verificarea lor este un fel de rețetă de succes?

Filip Neagu: Foarte bună întrebarea. Cred ca este o parte a rețetei. Avem permanent dezbateri interne cu privire la ce poate fi mai bine reglementat și unde trebuie să avem grijă să nu supra-reglementăm și să încorsetăm inutil. Ai punctat foarte precis cele trei etape care întotdeauna ar trebui sa formeze un întreg și, dacă ne gândim în sens mai larg, ele corespund etapelor oricărui proiect: analiză și definire, execuție, audit. În plus, ar mai fi cred două elemente. Primul, urmare a verificărilor, flexibilitatea și implementarea lecțiilor învățate cu privire la ce nu a mers bine aduce numai beneficii. Cred că și în legislație lucrurile ar trebui sa se întâmple la fel. Ar trebui acționat rapid atunci când practica ne arată că o anumită prevedere legală e toxică sau inaplicabilă, iar practicienii și instanțele de judecată sunt nevoiți să croșeteze diverse soluții de avarie, doar pentru că la un anumit moment nu există o oportunitate politica de a îmbunătăți ceva.

Al doilea element, fundamental, îl reprezintă stabilitatea și predictibilitatea reglementărilor. Și într-o companie, la fel ca într-o economie națională, lipsa de stabilitate și predictibilitate creează un handicap competitiv și are un efect paralizant. Poate nu este foarte vizibil, însă companiile din Romania și economia noastră națională sunt angrenate în competiția mondială pentru capital. Nu mă refer aici numai la capitalul străin, ci și capitalul românesc merge acolo unde găsește oportunități și predictibilitate. Eu vad lucrurile atât de simplu, lipsa de stabilitate generează lipsa de competitivitate, aceasta din urma la rândul ei generează lipsa de bunăstare.

Alina Matei: Cum colaborezi cu echipa? Dar cu avocații din case de avocatură agreate de OMV?

Filip Neagu: Din acest punct de vedere mă simt foarte privilegiat. Suntem o echipă internă foarte puternică și lucrăm de mult timp împreună. Pe ariile lor de practică, fiecare din managerii din departament sau alți colegi seniori pot ocupa oricând poziții de partener în firme de avocatură de calibru. Încercăm, de asemenea, să atragem tinere talente pentru a menține un mix optim de energie și calități profesionale. Urmăresc de ceva timp cu satisfacție piața avocaturii, devine din ce în ce mai sofisticată și mai conectată la piața globală. În privința celor cu care lucrăm acum, din perspectiva de client, e esențială atenția acordată interesului clientului prin experiența efectivă pe o anumită zonă, profesionalism și dedicare. Angajăm oameni, nu branduri.

Alina Matei: În 10 ani de OMV, ai atins maxim de ce se putea atinge?

Filip Neagu: Din perspectiva ierarhică pentru o carieră juridică în OMV Petrom, da. Din perspectiva proiectelor strategice la care contribuim ca echipă și a ceea ce putem face noi ca echipă juridică internă pentru dezvoltarea activității de business, mai avem, țintim departe.

Alina Matei: Ce cumperi din benzinăriile OMV în afară de benzină/motorină?

Filip Neagu: Cafea bună și din ce în ce mai multe lucruri. Prin parteneriatul încheiat cu Auchan, în benzinăriile Petrom vom găsi curând și o zonă de supermarket. Lumea se schimbă.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J.

Filip Neagu: Îi îndemn să urmărească în continuare JURIDICE.ro și pe voi vă felicit pentru calitatea muncii voastre.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine.

Filip Neagu: Și eu vă mulțumesc mult.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro