« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Idealuri mărețe asumate în Acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României
14.06.2019 | Vladimir Adrian COSTEA

Secţiuni: JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

Asumat politic de către Președintele Klaus Iohannis și de către patru lideri ai partidelor politice, Acordul politic național pentru consolidarea parcursului european al României reprezintă un puternic semnal pe care o parte a elitei politice îl transmite pe plan intern, dar mai ales pe plan internațional. La mai bine de două săptămâni de la organizarea referendumului consultativ și a alegerilor pentru Parlamentul European, într-o Uniunea Europeană “zdruncinată” de ascensiunea populiștilor, extremiștilor și a euroscepticilor, precum și de un Brexit incert, semnalul pe care România îl oferă este cel de stabilitate, simultan cu accelerarea luptei anticorupție. După ce în ultima legislatură a Parlamentului European, România a fost criticată pentru derapajele asupra statului de drept, validarea referendumului reprezintă o oportunitate pentru semnatarii Acordului politic de a se erija în apărători ai independeței sistemului judiciar.

Grosso modo, Acordul politic reia principiile stipulate în Constituție, consolidarea parcursului european fiind definită strict în raport cu necesitatea eliminării oricăror ingerințe politice în actul de justiție, respectiv în raport cu accelerarea luptei anticorupție. Noutatea este reprezentată, în schimb, de asumarea transpunerii cu celeritate în legislație a interdicției acordării amnistiei și grațierii pentru infracțiunile de corupție, împreună cu limitarea prerogativelor Guvernului privind adoptarea de ordonanțe de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare. Semnatarii Acordului fac front comun în vederea transpunerii în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice, împreună cu revizuirea legilor justiției în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO. Ad finem, adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală ar urma să se facă numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

Acordul politic național nu face însă referire la poziția și demersurile României privind operaționalizarea deplină a Parchetului European (EPPO). Miza ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare nu este asumată ca și obiectiv, tema fiind mai degrabă ignorată. În plus, obiectivul privind asigurarea integrității în funcții publice este ambiguu formulat, în timp ce tema sensibilă a ridicării imunității deputaților și senatorilor este trecută cu vederea.

Acordul se încheie cu angajamentul garantării exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români, atât în țară, cât și în străinătate. Acest angajament a mai fost luat de către Președintele Iohannis după ce a câștigat alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. De atunci însă, angajamentul luat nu s-a concretizat în modificări concrete ale legislației electorale, tema fiind abandonată atât de către Președintele Iohannis, cât și de către partidele politice parlamentare.

Vladimir-Adrian Costea

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD