Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Activitate parchete / 10 – 14 iunie 2019
14.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Secția de combatere a corupției. Folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului H. C.-A., director al Direcției Dezvoltare Investiții în cadrul SN Nuclearelectrica SA și membru al comisiei de examinare pentru angajare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2018, inculpatul H. C.-A., în calitățile menționate mai sus, a transmis, prin email, unei persoane, subiectele ce urmau a fi date cu ocazia susținerii probei scrise (cinci întrebări și răspunsurile aferente) pentru ocuparea unui post de economist în cadrul Departamentului Implementare Proiect U3-U4 CNE Cernavodă – Direcția Dezvoltare Investiții al Societății Naționale Nuclearelectrica S.A.

Urmare a acestui demers, în data de 14 august 2018, cu ocazia examinării scrise, beneficiarul subiectelor a obținut o notă care i-a permis promovarea concursului și implicit angajarea în funcția de economist.

Ulterior, inculpatul H. C.-A. a completat în fals procesul verbal de examinare a candidaților, atât pentru proba scrisă cât și pentru cea interviului, în condițiile în care la aceasta din urmă nu a fost prezent, fiind plecat în concediu.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. Evaziune fiscală. Trimitere în judecată. 

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților: L. S., în stare de arest în lipsă, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de evaziune fiscală și B.I.D. sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2010 – decembrie 2012, inculpatul L. S., în calitate de administrator în fapt al unor societăți comerciale, cu sprijinul inculpatei B.I.D., a omis să evidențieze, în actele contabile ori în alte documente legale, o serie de operațiuni comerciale efectuate (vizând comerțul cu legume și fructe) și veniturile realizate; de asemenea, a înregistrat o serie de cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale.

Ca urmare a acestui demers a fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 52.768.014 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparțin unei persoane din familia inculpatului L. S.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Teritorial Alba. Trafic de migranți și spălare de bani. Percheziții. 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Teritorial Alba împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Cluj – Napoca și BCCO Alba Iulia, au efectuat, simultan cu omologii francezi, un număr de 18 de percheziții domiciliare pe raza județelor Cluj și Alba, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit în scopul săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți și spălare de bani.

Activitățile au fost integrate unei acțiuni comune, ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de către autoritățile franceze la data de 29.05.2019, în baza căruia au fost executate de către autoritățile judiciare române (DIICOT – Serviciile Teritoriale Cluj și Alba, BCCO Cluj – Napoca și BCCO Alba Iulia) diferite activități pe teritoriul României prevăzute de Codul de procedură penală român.

În cauză există suspiciunea rezonabilă cu privire la faptul că, începând cu anul 2016, a fost constituit un grup infracțional organizat, din cetățeni români și străini, care au acționat în mod coordonat, în ceea privește trecerea migranților, majoritatea kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța (la Calais), Belgia și Olanda (la Rotterdam).

În urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că, în perioada 2016 – 2018, rețeaua, formată din peste 60 de persoane, a facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

Ca mod de operare s-a reţinut că membrii grupării infracționale își desfășurau activitatea pe două ramuri.

În ceea ce privște ramura românească a grupării infracționale s-a stabilit că aceasta era condusă de un cetățean român, în varstă de 41 de ani, care se ocupa de recrutarea, plata și organizarea trecerii migranților cu șoferi români.

În ce privește ramura grupării care se află în Anglia, investigațiile arată faptul că aceasta era condusă de un cetățean de origine kurdă și se ocupa de recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.

Din investigațiile efectuate a rezultat faptul că, suma de aproximativ 407.000 lire sterline a tranzitat între Anglia și România în cadrul acestei rețele.

În urma efectuării perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost ridicate telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat (supusă autorizării), arme albe, înscrisuri și peste 80.000 de euro.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Brăila. Trafic de minori, în formă continuată și proxenetism, în formă continuată. Percheziții. 

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila împreuna cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brăila au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare în municipiile Brăila, Constanța și Focșani, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, în formă continuată și proxenetism, în formă continuată.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna februarie 2019, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat în mod coordonat, în ceea privește recrutarea, determinarea şi exploatarea sexuală a mai multor tinere ce provin din familii dezorganizate, dintre care 3 minore, în vederea obținerii de foloase materiale.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că, tinerele au fost racolate prin inducerea în eroare (inițiind cu acestea false relații de iubire) și, profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau, au fost adăpostite în mod repetat în diferite locuințe din municipiile Galați, Brăila, Focșani și Constanța, unde au fost exploatate prin obligarea la practicarea prostituției.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare, au fost găsite și ridicate 12 telefoane mobile, un laptop, sumele de 10.882 de lei și 50 de euro.

La data de 12.06.2019, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore față de cinci inculpați, cu vârste cuprinse între 21 și 35 de ani, urmând să fie prezentați Tribunalului Brăila, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Serviciului Teritorial Galaţi. Traficul de droguri de risc și mare risc. Destructurare grup infracțional organizat.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciului Teritorial Galaţi împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au organizat o acţiune în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, având ca scop traficul de droguri de risc și mare risc.

În acest sens la data de 12.06.2019 s-a procedat la efectuarea unei acțiuni de prindere în flagrant în timp ce era transportată cantitatea de aproximativ 585 grame muguri de cannabis, expediată din Spania către o persoană ce locuieşte pe raza municipiului Galaţi.

La aceeaşi dată, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi şi lucrătorii de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi au procedat la depistarea, pe raza municipiului Galaţi, a unei persoane care transporta un colet ce conţinea drogurile de risc.

Totodată, s-a procedat la efectuarea unui număr de şase percheziţii la diferite locaţii de pe raza municipiului Galaţi în care existau suspiciuni că membrii structurii depozitau cantităţile de droguri, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate aproximativ 521 grame de muguri de cannabis, 223 comprimate ecstasy, 2 grame de cocaină, sumele de 5.000 de euro şi 6.000 lei, despre care există suspiciunea rezonabilă că provin din comercializarea drogurilor de risc şi de mare risc.

La data de 12.06.2019, s-a dispus luarea măsurii reţinerii pentru o durată de 24 de ore faţă de inculpaţii B.D.L. şi D.L.M., pentru comiterea infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc în formă continuată, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.

La data de 13.06.2019, inculpaţii B.D.L. şi D.L.M. au fost prezentați Tribunalului Galaţi cu propunerea de arestare preventivă, pentru o durată de 30 de zile.

Totodată, în cauză se efectuează cercetări faţă de D.H.D. sub aspectul comiterii infracţiunilor de: introducere în ţară de droguri de mare risc şi de mare risc în formă continuată, trafic de droguri de mare risc în formă continuată şi trafic de droguri de risc în formă continuată, acesta sustrăgându-se urmăririi penale.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș. Pornografie infantilă şi act sexual cu un minor. Reținere.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului C.J.C., cetățean olandez, în vârstă de 71 de ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de pornografie infantilă şi act sexual cu un minor.

În fapt s-a reținut că, în perioada 2015 – 2019, inculpatul a racolat mai multe fete minore, de pe raza județelor Mureș și Sibiu, cu nivel redus de educație și o situație materială și familială precară, cu care a întreținut relații sexuale, uneori contra cost, filmând sau fotografiind actele sexuale astfel derulate, în scopul producerii de materiale pornografice cu minori.
De asemenea, inculpatul proceda la filmarea sau fotografierea minorelor în timp ce acestea aveau un comportament sexual explicit. S-a reținut și faptul că acesta deținea mai multe materiale pornografice cu minori, respectiv filmări și fotografii.

Cu ocazia efectuării unei percheziții domiciliare la locuința inculpatului au fost găsite și ridicate mai multe sisteme informatice (laptop, HDD extern, cameră video, cameră foto), precum și alte obiecte care pot reprezenta probe în prezenta cauză.

La data de 13.06.2019 inculpatul a fost prezentat Tribunalului Mureș, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile, iar prin încheierea de ședință instanța de judecată a admis cererea formulată de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureș.

:: Sursa: www.diicot.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti