« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
 1 comentariu

Despre statul de drept
18.06.2019 | Doru BĂJAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Doru Băjan

Doru Băjan

1. Consiliul Europei are, prin convențiile inițiate, un cîmp de activitate extrem de larg ce include domenii precum apărarea drepturilor individuale, drept civil, procedură civilă, drept penal, procedură penală, dreptul social, cultură, sănătatea publică, condiția femeii, puterile locale, realizînd o uniune mai strănsă între membrii săi, fără însă să vizeze crearea unei uniuni europene.

2. Avînd în vedere actualitatea, pe planurile național, unional și internațional, a subiectului ”statul de drept”, am optat pentru o punctare a criteriilor de evaluare a existenței unui stat de drept, menționate în Lista de cristerii ale statului de drept, adoptată de Comisia de la Veneția în 2016.

Lista conține criterii, subcriterii și o selecție de norme sistematizate pe criteriile hard law și soft law, pentru criteriile menționate în Listă.

3. Criteriul legalității cuprinde subcriteriile: primatul dreptului; respectul dreptului; raportul dintre dreptul international și dreptul intern; competențele legislative ale executivului; proceduri legislativă; excepții în situații de urgență; obligația de aplicare a legii; actorii privați însărcinați cu misiuni de serviciu public.

4. Criteriul securității juridice cuprinde subcriteriile: accesul la lege; accesul la deciziile justiției; previzibilitatea legii; stabilitatea și coerența dreptului; așteptările legitime; neretroactivitatea; ”nullum crimem, nulla poena sine lege; res judicata”.

5. Criteriul egalității înaintea legii și nediscriminării cuprinde subcriteriile: nediscriminarea; egalitatea în lege; egalitatea înaintea legii.

6. Criteriul accesului la justiție cuprinde subcriteriile: independența și imparțialitatea (independența puterii judiciare, independența judecătorilor, imparțialitatea justiției, Ministerul public–autonomie și control, independența și imparțialitatea baroului); procesul echitabil (accesul la justiție, prezumția de nevinovăție, alte aspecte ale dreptului la un proces echitabil, efectul hotărîrilor judecătorești).

7. Pe lîngă criteriile anterior prezentate, Lista mai conține, drept criterii, prevenirea abuzului de putere și justiția constituțională.

8. Lista conține, identificate separat, exemple de provocări specifice statului de drept și anume: corupția și conflictele de interese (măsuri preventive, măsuri penale, urmărirea și aplicarea efectivă a măsurilor de prevenire și sancționare), culegerea de date și supravegherea (culegerea și tratamentul datelor cu caracter personal, supravegherea țintă, supravegherea strategică, supravegherea video).

10. În introducerea la Listă se precizează că aceasta nu este nici definitivă, nici exhausivă, ea poate evolua în timp și să fie extinsă cu alte aspecte.

Statul de drept devine un ideal, o aspirație de dimensiune mondială, dar nu va fi instaurat prin aceleași mijloace în toate contextele juridice, istorice, politice, sociale sau geografice concrete, dacă principalele caractere rămîn aceleași.

Modalitatea particulară de a le da realitate poate să varieze de la un stat la altul, în funcție de contextul local și, în mod particular, în funcție de ordinea constituțională și de tradițiile statului respectiv.

Avocat Doru Băjan

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Articole, Opinii, SELECTED TOP LEGAL

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Despre statul de drept”

  1. Statul de drept impune o probatio diabolica. Punct.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD