Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Brașov. Admisibilitatea acţiunii în regres în cadrul procesului penal exercitată de partea responsabilă civilmente împotriva inculpatului
17.06.2019 | Alina GAJA


Alina Gaja

Curtea de Apel Brașov a reținut că în cadrul procesului penal nu este admisibilă acţiunea în regres exercitată de partea responsabilă civilmente împotriva inculpatului. Această parte are deschisă calea acţiunii în regres în faţa instanţei civile, unde se bucură de autoritatea de lucru judecat cu privire la existenţa faptei şi a persoanei care a săvârşit-o (art. 28 alin. 1 Cod procedură penală), şi de scutirea de la plata taxei judiciare de timbru în condiţiile art. 29 alin. 1 lit. i) din OUG nr. 80/2013.  Promovarea acţiunii în regres de către comitent faţă de prepusul său trebuie să se realizeze ulterior soluţionării cauzei penale, pentru că numai la momentul rămânerii definitive a hotărârii penale comitentul poate cunoaşte existenţa şi valoarea prejudiciului său (determinat prin obligarea sa în solidar cu prepusul la plata despăgubirilor către persoanele vătămate prin comiterea infracţiunii de către prepus). (Decizia nr. 482 din 5 iulie 2018, pronunțată de Secția Penală a Curții de Apel Brașov)

Alina Gaja
Masterand Facultatea de Drept, Universitatea din București

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate