Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

TUE. T-449/18, Ortlieb Sportartikel/EUIPO (Reprezentarea unui poligon octogonal). Marcă a Uniunii Europene. Semn figurativ reprezentând un poligon octogonal. Motiv absolut de refuz. Lipsă de caracter distinctiv. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecător raportor
14.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei a fost judecător raportor

La 14 noiembrie 2016, reclamanta Ortlieb Sportartikel GmbH a solicitat Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) înregistrarea ca marcă a semnului figurativ de culoare antracit, reprezentat astfel:

Produsele pentru care reclamanta a solicitat înregistrarea mărcii aparțin claselor 9, 12, 18 și 25 ale Aranjamentului de la Nisa privind la clasificarea internațională a produselor și serviciilor: genți pentru aparate foto și accesoriile acestora; vehicule, piese și părți constitutive ale vehiculelor terestre; coșuri speciale pentru biciclete; sacoșe pentru biciclete; genți pentru motociclete; bagaje, genți, portofele și alte obiecte de transport; genți de voiaj; valize etc.; îmbrăcăminte; pălării; încălțăminte; părți și accesorii ale acestora.

Prin decizia din 4 mai 2017 examinatorul a respins cererea de înregistrare a mărcii, făcând aplicarea art.7 paragraful 1 litera b) a Regulamentului nr. 207/2009, devenit Regulamentul nr.2017/1001, pe considerentul că marca a cărei înregistrare s-a solicitat nu are caracter distinctiv.

Prin decizia din 27 aprilie 2018, prima Cameră de recurs din cadrul EUIPO a respins recursul reclamantei declarat împotriva decizie examinatorului.

Tribunalul a respins, la rândul său, recursul declarat de reclamantă împotriva acestei din urmă decizii.

Pentru a adopta această hotărâre, Tribunalul a reținut, în esență, următoarele:

Aprecierea caracterului distinctiv al mărcii se face, pe de o parte, în raport de produsele sau serviciile vizate, iar, pe de altă parte, în raport de percepția publicului pertinent.

În cazul de față, publicul pertinent este marele public, urmând a se ține seama de percepția consumatorului mediu din cadrul acestuia, considerat a fi consumatorul normal informat și în mod rezonabil atent și avizat.

Marca solicitată constă în reprezentarea monocromă a unui poligon octogonal, care nu posedă niciun element percutant din punct de vedere vizual sau apt de a fi reținut de către publicul pertinent. Semnul nu va fi perceput ca o indicație a originii comerciale a produselor vizate, ci mai degrabă ca un element decorativ sau ca o etichetă.

Faptul că poligonul octogonal nu reprezintă, așa cum susține reclamanta, o figură geometrică de bază, cum ar fi un cerc, o linie, un pătrat sau un poligon convențional, nu este suficient pentru a considera că acest semn dispune de minimul de caracter distinctiv necesar înregistrării ca marcă.

Nu poate fi primit nici argumentul reclamantei conform căruia marca solicitată va provoca o asociere cu forma stilizată a unui diamant: culoarea antracit a mărcii nu evocă nici relieful și nici strălucirea diamantului, așa încât o atare asociere este exclusă.

În cazul în care semnul ar putea fi asociat, așa cum susține tot reclamanta, cu un panou, o atare asociere nu ar permite oricum să se rețină că respectivul public va percepe semnul ca fiind o marcă.

Prin urmare, decizia camerei de recurs, care este suficient motivată, face o corectă aplicare a dispozițiilor art.7 paragraful 1 litera b) al Regulamentului nr. 2017/1001, iar recursul declarat de reclamantă este nefondat.

:: Hotărârea

Secţiuni: CJUE, Content, Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO