Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Articole, Opinii, SELECTED

Nereguli la scrutinurile electorale?

17 iunie 2019 | Vladimir Adrian COSTEA
Vladimir-Adrian Costea

Vladimir-Adrian Costea

La trei săptămâni de la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului consultativ, Curtea Constituțională, Biroul Electoral Central, instanțele de judecată și secțiile de Poliție verifică dacă au existat nereguli sau tentative de fraudare și de vot multiplu.

Formularea ambiguă a textului de la pct. 1 din anexele nr. 2-4 la Legea nr. 3/2000, cu modificările și completările ulterioare, a dus – potrivit Biroului Electoral Central – la completarea în mod eronat a proceselor-verbale. Mai mult, în răspunsul oferit Curții Constituționale, BEC precizează că patru secții de votare din trei birouri electorale județene au raportat cifre diferite privind numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum în procesele-verbale încheiate pentru fiecare întrebare. La nivel național, diferența de raportare a numărului persoanelor înscrise în lista pentru referendum este de 779 (mai mult la Întrebarea 2 față de Întrebarea 1). Pe 27 iunie 2019, CCR urmează să se pronunțe asupra validării rezulatelor referendumului naţional din data de 26 mai 2019, precum și asupra contestației prin care se solicită anularea Decretului Președintelui României nr. 420 din 25 aprilie 2019.

Legea electorală a mai făcut obiectul unei contestații respinse ca fiind nefondată de către Tribunalul București – Secția a V-a civilă (prin sentința civilă nr. 57/AEPF/17.05.2019) și de către Curtea de Apel București – Secția a III-a civilă și pentru cauze cu minori și de familie (prin Decizia civilă nr. 819 A din 05.06.2019). Argumentele petentului privind invalidarea rezultatelor din 26 mai 2019 s-au referit la faptul că: adoptarea Constituția din 2003 a avut loc la Budapesta, fiind „constituția trădării și crimei”; pe durata campaniei electorale „nu a auzit niciun candidat vorbind de pace”; Președintele României este unul din guvernatorii Rusiei; „90% din produsele alimentare care se regăsesc în rafturile din magazine sunt străine”.

Fapta de vot multiplu la vot la scrutinul electoral din 11 decembrie 2017, prevăzută de art. 387 alin. 1 lit. b din Codul penal, a reprezentat obiectul cercetărilor efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Fetești, jud. Ialomița și de către Poliția Muncipiului Fetești. În urma audierilor, neregulile au fost explicate de către operatorii de tablete pe baza „momentelor în care SIMPV nu a funcționat în mod corespunzător”, necesitând verificarea multiplă a cărților de identitate ale alegătorilor. Cauza a fost clasată la data de 4 iunie 2019 de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Fetești.

Vladimir-Adrian Costea

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică