Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Dreptate sau răzbunare?
18.06.2019 | Lavinia TEC

Secţiuni: Articole, Content, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Am citit ieri o postare foarte interesantă referitoare la pactul pe justiție. Și mă gândeam că de ceva Timp poporul ăsta a fost hrănit cu multă furie proiectată asupra justiției, fără ca oamenii să cunoască ce se întâmplă cu adevărat în sistem. Mulți habar nu au ce înseamnă justiție. Dar cunosc foarte bine placa aia cu justiția și penalii. Drept e că nu li s-a spus cine sunt penalii. Am văzut căa penalii s-au aflat și în rândul magistraților și în rândul politicienilor. Dar este o metodă potrivită de manipulare a maselor în era în care discursurile publice nu mai există, ci există numai… emoție provocată pe rețelele de socializare și în piețe. Si ce ușor sunt de manipulat ignoranții. Ce ușor sunt de manipulat cei care sunt lipsiți de lectura aia sănătoasă, valoroasă, care construiește cultura adevărată. Spun asta pentru ca nici conceptul de “cultură” nu a scăpat de relativizare. Cum să judeci la rece dacă nu ai cu ce să judeci?!

Mi se pare relevant un pasaj dintr-un eseu despre opinia lui Eschil cu privire la justiție, pe care îl redau mai jos.

“Cu toate acestea, mă întreb dacă înțelegeți cu adevărat și apreciați semnificația justiției.

Sunteți recunoscători că ați scăpat de ciclurile răzbunării? Vă dați seama cât de binecuvântați sunteți? Știți că sângele face sânge care cere încă sânge? Sunt sigur că știți asta, dar ați încercat să vă imaginați o lume în care răzbunarea, odată începută, nu poate fi oprită?

Sunteți un popor optimist, și asta este bine. Dar sunteți conștienți de întunericul care trăiește în fiecare dintre noi? Ați observat vreodată acele Furii care se hrănesc cu mânia noastră și ne încurajează la violență și disperare? Există o boală în sângele nostru care ar distruge tot ceea ce este bun, adevărat și frumos, care ar putea chiar să se întoarcă împotriva celor pe care pretindem că îi iubim. Omul are capacitatea de a construi, dar capacitatea sa de auto-distrugere este aproape la fel de puternică.

Până când nu înțelegeți acest lucru, nu veți înțelege cât de mare este nevoia noastră de dreptate. Căci justiția este mai mult decât un sistem juridic; reprezintă o stare de spirit opusă răzbunării. Răzbunarea se ridică din adâncurile subterane pentru a atrage pe toată lumea și totul în plasa ei tot mai strânsă. Dreptatea coboară de sus cu vindecarea în aripile sale. Răzbunarea este veche și primară și se lipsește de trecut; justiția este tânără, proaspătă și plină de speranță și așteaptă cu nerăbdare o lume fără sânge și fără sacrificarea nevinovaților.” – Eschil

Av. conf. univ. dr. Lavinia Tec
Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timișoara

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti