BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
CMS CMK
 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la competența de a deschide procedura principală de insolvență a unui resortisant
18.06.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL

 
SMARTBILL
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul portughez se întreabă cu privire la competența de a deschide procedura principală de insolvență a unui resortisant (C-253/19 Novo Banco).

Situația de fapt:
1. materia UE: Spațiul de libertate, securitate și justiție
– Cooperarea judiciară în materie civilă
2. necesitatea de a afla dacă instanțele dintr-un stat membru sunt competente să deschidă procedura principală de insolvență a unui resortisant:
2.1. care deține în statul respectiv unicul său bun imobil,
2.2. în pofida faptului că reședința sa obișnuită, precum și cea a nucleului său familial, este situată în alt stat membru, în care desfășoară o activitate profesională salariată

Dispoziții incidente: Regulamentul nr. 2015/848 al Parlamentului European și al Consiliului (judecătorul nu trimite în cuprinsul întrebării la vreo dispoziție anume).

Notă scurtă MMB: oooooffff, iar fu sesizată CJUE cu o situație de fapt specifică (mă scuzați de pleonasm) cu privire la care trebuie să ofere o interpretare tot la fel de specifică. Oare CJUE nu știe că nu ar avea competența!?!?!! (după unele instanțe din România care refuză cereri de trimiteri preliminare pe acest simplu motiv. În plus, și cireașa de pe tort, refuzul se realizează prin încheieri care deși fac corp comun cu decizia/hotărârea finala, ele totuși nu sunt publicate și anexate deciziei/hotărârii finale. Adică comunicarea se face doar cu privire la hotărârea ce făcu corp comun cu încheierea, dar încheierea e lipsă :D)

dr. Mihaela Mazilu-Babel


Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.