Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Impreviziunea vs. caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit
19.06.2019 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că instanţa de judecată nu poate aplica teoria impreviziunii în cazul în care se solicită stabilizarea/îngheţarea cursului de schimb CHF – LEU la momentul semnării contractului de credit, care să fie valabil pe toată perioada derulării acestuia. Instanţa poate analiza caracterul abuziv al unei clauze contractuale pentru motive concomitente încheierii convenţiei, în vreme ce impreviziunea priveşte un contract valabil încheiat care, ca urmare a unor împrejurări independente de acţiunea/inacţiunea părţilor, produce alte efecte decât cele avute în vedere la momentul încheierii sale valabile. (Decizia nr. 167 din 31 ianuarie 2019, pronunţată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie)

* A se vedea dezbaterile Buletin hidrologic: gheață la mal (cursul CHF) (ediția 105)Clauze abuzive, franci elvețieni și altele asemenea (ediția 49)Clauzele abuzive, un teren pe care consumatorii câștigă (încă prea puțin?) teren (ediția 14)


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “ÎCCJ. Impreviziunea vs. caracterul abuziv al unei clauze dintr-un contract de credit”

  1. Alin CLINCEA spune:

    Spuneți asta celor trei complete foarte „specializate” de la Tribunalul Gorj sau unor foarte imparțiale complete de la Tribunalul Vâlcea… am ajuns să le fac și tabele comparative pentru a lămuri diferența dintre clauzele abuzive și teoria impreviziunii/„înghețare” (foarte „juridică” noțiunea asta…). Degeaba: copy-paste-ul din „motivările” consacrate a fost mai puternic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.