Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Mediu
CărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

Directiva (UE) 2019/904 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului
20.06.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 155 din data de 5 iunie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului (Text cu relevanță pentru SEE).

Prin produse de plastic urmează a se înțelege o substanță constând dintr-un polimer (a se vedea art. 3 pct. 5 Regulamentului (CE) nr. 1907/2006), la care este posibil să fi fost adăugați aditivi sau alte substanțe și care poate funcționa ca o componentă structurală principală a produselor finale, cu excepția polimerilor naturali care nu au fost modificați chimic.

Noua Directivă are drept scop o reducere ambițioasă și susținută a consumului de produse din plastic de unică folosință. Prin plastic de unica folosință se are în vedere un produs care este fabricat în întregime sau parțial din plastic și care nu este conceput, proiectat sau introdus pe piață pentru a realiza, în cadrul ciclului său de viață, mai multe cicluri sau rotații prin returnare la producător pentru a fi reumplut sau reutilizat în același scop în care a fost conceput.

Statele membre reglementează reducerea produselor din plastic de unică folosință enumerate în partea A din anexa Directivei și interzic introducerea pe piață a produselor enumerate în partea B din anexă, precum și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile (ex. de produse: pahare, tacâmuri, pai din plastic de unică folosință).

În ce privește produsele care se regăsesc în partea C din anexă, produsele care au elemente de plastic pot fi introduse pe piața doar dacă producătorul asigură că elementele acestora rămân atașate la produs (ex. dopul de plastic la sticle) în timpul etapei de utilizare a acestuia.

Tot în ce privește sticlele, cele enumerat în partea F din anexă, fiecare stat membru se asigură că începând cu 2025, acelea care au componentă principală polietilentereftalatul („sticle PET”), urmează să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, calculat ca medie pentru toate sticlele PET introduse pe piață (din 2030 – 30%).

Produsele enumerat în partea D din anexă urmează a acea un marcaj.

Directiva stabilește obligație statelor UE să asigure o modalitate de atragere la răspundere a producătorilor.

Intrarea în vigoare: 2 iulie 2019.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate