Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Energie
CărţiProfesionişti
BOTEZATU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

UE a publicat două documente care reglementează viitorul pieței energetice
20.06.2019 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 158 din data de 14 iunie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE, și Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică.

Primul act stabilește reguli generale pentru formarea unei noi piețe interne a energiei electrice în UE și îndeamnă toate statele membre să sprijine comerțul transfrontalier cu energie electrică, să faciliteze participarea consumatorilor, să susțină investițiile în generarea flexibilă a energiei – inclusiv stocarea și electromobilele – și pentru a îmbunătăți interconexiunile între diferitele sisteme energetice naționale.

Dispozițiile Directivei prevăd că piețele de energie electrică trebuie să fie competitive și centrate pe consumatori, asigurându-se în același timp că clienții în domeniul electric sunt liberi să cumpere energie de la furnizorul pe care îl aleg. De asemenea, consumatorii pot avea mai multe contracte de furnizare a energiei electrice, cu condiția să se stabilească conexiunile și punctele de măsurare necesare.

Mai mult, consumatorii ar trebui să fie liberi să cumpere și să comercializeze servicii de electricitate independent de furnizorii lor naționali de furnizare a energiei electrice.

Directiva are ca scop crearea unei piețe moderne, cu o interacțiune directă dintre consumator și producător. Se așteaptă ca țările membre UE să permită producătorilor de energie să furnizeze clienților pe teritoriul lor prin linii directe, fără a fi supuși unor proceduri administrative sau costuri disproporționate.

Regulamentul urmărește să fie asigurată aplicarea principiilor fundamentale ale viitoarei piețe interne a energiei electrice, descrie modul în care trebuie efectuat un schimb echitabil transfrontalier în sectorul energiei electrice, stabilind în același timp regulile de bază pentru a încuraja formarea liberă a prețurilor.

Regulamentul are ca scop stimularea investițiilor în sectoarele green energy.

Intrarea în vigoare: 4 iulie 2019.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate