Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

UE a publicat două documente care reglementează viitorul pieței energetice
20.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 158 din data de 14 iunie 2019, a fost publicată Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE, și Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică.

Primul act stabilește reguli generale pentru formarea unei noi piețe interne a energiei electrice în UE și îndeamnă toate statele membre să sprijine comerțul transfrontalier cu energie electrică, să faciliteze participarea consumatorilor, să susțină investițiile în generarea flexibilă a energiei – inclusiv stocarea și electromobilele – și pentru a îmbunătăți interconexiunile între diferitele sisteme energetice naționale.

Dispozițiile Directivei prevăd că piețele de energie electrică trebuie să fie competitive și centrate pe consumatori, asigurându-se în același timp că clienții în domeniul electric sunt liberi să cumpere energie de la furnizorul pe care îl aleg. De asemenea, consumatorii pot avea mai multe contracte de furnizare a energiei electrice, cu condiția să se stabilească conexiunile și punctele de măsurare necesare.

Mai mult, consumatorii ar trebui să fie liberi să cumpere și să comercializeze servicii de electricitate independent de furnizorii lor naționali de furnizare a energiei electrice.

Directiva are ca scop crearea unei piețe moderne, cu o interacțiune directă dintre consumator și producător. Se așteaptă ca țările membre UE să permită producătorilor de energie să furnizeze clienților pe teritoriul lor prin linii directe, fără a fi supuși unor proceduri administrative sau costuri disproporționate.

Regulamentul urmărește să fie asigurată aplicarea principiilor fundamentale ale viitoarei piețe interne a energiei electrice, descrie modul în care trebuie efectuat un schimb echitabil transfrontalier în sectorul energiei electrice, stabilind în același timp regulile de bază pentru a încuraja formarea liberă a prețurilor.

Regulamentul are ca scop stimularea investițiilor în sectoarele green energy.

Intrarea în vigoare: 4 iulie 2019.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti