Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-192/18 Comisia împotriva Poloniei. Avocatul General Tanchev: Polonia a încălcat dreptul european prin introducerea noii legi din 12 iulie 2017 privind pensionarea judecătorilor polonezi
20.06.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În concluziile sale citite astăzi, 20 iunie 2019, avocatul general Tanchev propune Curții să constate, în procedura în neîndeplinirea obligațiilor introduse de Comisie împotriva Poloniei, că acest stat membru a încălcat dreptul european prin introducerea noii legi din 12 iulie 2017 privind pensionarea judecătorilor polonezi.

Conform acestei legi, vârsta de pensionare pentru judecătorii instanțelor de drept comun, a procurorilor și a judecătorilor Curții Supreme a fost redusă de la 67 pentru ambele sexe la 60 de ani pentru femei și 65 la bărbați. În plus, Ministrul Justiției a fost împuternicit să prelungească perioada de activitate a judecătorilor individuali de drept comun dincolo de noile vârste de pensionare, această putere fiind anterior exercitată de Consiliul Național al Judecății.

Comisia a subliniat în ședință că, deși prevederile legii contestate în prezenta procedură au fost modificate prin Legea din 12 aprilie 2018, aceste schimbări nu au reușit să rezolve toate problemele ridicate în cererea sa și că interesul important de a se pronunța asupra cauzei există în continuare.

În ceea ce privește discriminarea bazată pe sex, avocatul general a amintit jurisprudența Curții conform căreia prestațiile plătite în cadrul sistemelor de pensii ocupaționale reprezintă „remunerație” în temeiul dispozițiilor dreptului Uniunii pertinente în cauză, după aplicarea criteriului de orientare după lungimea serviciului; precum și în funcție de factorul dacă sistemul se referă la o anumită categorie de lucrători și dacă beneficiile sunt calculate în funcție de salariul final. De asemenea, avocatul general a respins o posibilă discriminare pozitivă în acest caz, susținând că regulile care perpetuează divizarea tradițională a rolurilor în viitor nu ar trebui privite ca măsuri de promovare a egalității.

În plus, potrivit avocatului general, scăderea vârstei de pensionare a judecătorilor trebuie însoțită, în sine, de garanții împotriva excluderii de facto a unui judecător, iar legea din 2017 nu reușește să garanteze inamovibilitatea judecătorilor și independența acestora. Avocatul general constată că aranjamentele în cauză implică transferul simultan către un membru al executivului al deciziei privitoare la prelungirea perioadei de activitate a judecătorilor și reducerea legislativă a vârstei de pensionare a judecătorilor. Acest pachet nu este în concordanță cu principiul obiectiv al imparțialității, astfel cum este protejat de jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, o altă sursă recunoscută pentru principiile generale de drept sub umbrela dreptului primar al UE. Avocatul general Tanchev concluzionează că, prin reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor instanțelor de drept comun și prin acordarea de către ministrul de justiție a libertății de a prelungi durata activă a unor astfel de judecători, Polonia și-a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul legislației UE.

:: Concluziile avocaturii general

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.