Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
9 comentarii

Vocea judecatorului de judecatorie
02.09.2009 | JURIDICE.ro, Ana-Maria Puiu

JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Multumim tuturor celor care si-au insusit responsabila sarcina de reprezentare a judecatorilor la discutiile purtate marti, 1 septembrie 2009, la Guvern, cu reprezentantii executivului.

Doresc sa reamintesc si celor carora le-am exprimat mai sus recunostinta si celor care, de cealalta parte, se declara deschisi discutiilor ca trebuie sa aiba in calcul si urmatoarele:

La inceputul lunii iulie 2009, o majoritate covarsitoare a judecatorilor din cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti au decis declansarea protestului, independent de cele ce se hotarau la nivelul Tribunalului Bucuresti – despre care nu fusesera anuntati la nivel de instanta.

Asadar, fara a nega sprijinul deosebit venit din partea Tribunalului Bucuresti si a Curtii de Apel Bucuresti, ci dimpotriva, doresc sa subliniez ca vointa judecatorilor de judecatorie este foarte clara, iar protestul judecatorilor de judecatorie este bine definit.

Protestul judecatorilor de la judecatorii, instante care sunt majoritare numeric in ansambul piramidei judecatoresti, este unul asumat constient, iar nu asimilat prin mimetism.

Fata de toate acestea, solicitam a nu se pierde niciun moment din vedere statutul, incluzand salarizarea, judecatorilor de la judecatorii!

Avand in vedere principiul enuntat in Proiectul Legii unice de salarizare, potrivit caruia nimeni dintre destinatarii viitoarei legi nu va inregistra o diminuare a castigului salarial brut avut, fata de mult trambitatul deziderat al Proiectului – de aducere a bugetarilor cu salarii mici la un nivel acceptabil -, dar mai ales in temeiul art. 62 din Avizul nr. 1 din 2001 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (este important in general, mai ales in legatura cu noile democratii, sa fie elaborate prevederi legale specifice care sa asigure salariile judecatorilor impotriva diminuarilor si sa asigure cel putin o prevedere de fapt privind marirea salariilor in raport cu cresterea preturilor), avand in vedere cele inscrise in cartea de munca, apreciem ca se impune „inghetarea” veniturilor judecatorilor la nivelul celor de la acest moment.

Protestele nu vor inceta la judecatorii decat atunci cand judecatorii acestor instante, luand la cunostinta de noile grile, vor constata ca le este respectat statutul, reflectat intr-o grila care sa raspunda solicitarilor.

Niciun moment nu trebuie pierdut din vedere faptul ca protestul radical declansat la sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie 2009 este o consecinta nedorita a neluarii in serios de catre reprezentantii Guvernului, respectiv ai MJCL-ului, a protestelor declansate la inceputul lunii iulie.

Asadar, in dezbatere raman motivele si revendicarile care au declansat si motivat toate aceste proteste.

Independent de discutiile purtate pe marginea prea-grabitului Proiect al Legii unice de salarizare bugetara, se impune, in acest al 12-lea ceas, punerea in aplicare a revendicarilor pe care colegii mei, judecatori din toata tara, le-au pus pe hartie:

1. Recunoasterea justitiei drept domeniu strategic de interes national si elaborarea pana la sfarsitul anului a unei strategii de consolidare a sistemului judiciar (e necesara adoptarea unei Hotarari de Guvern).

2. Incheierea unui Pact asupra justitiei, de catre puterea executiva, legislativa si judecatoreasca, care sa garanteze respectarea recomandarile Comitetului Ministrilor cu privire la independenta Puterii judecatoresti (volumul de activitate pe judecator, finantarea sistemului judiciar, excluderea atributiilor nejuridice ale judecatorilor, luarea de masuri pentru imbunatatirea imaginii justitiei, asigurarea independentei economice a magistratilor).

3. Stabilirea pentru bugetul justitiei, respectiv al curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor, al ICCJ si al Ministerului Public, cumulate, a unui prag minim de 1% din PIB, prin modificarea, prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, a  Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

4. Plata neconditionata a salariilor in sistemul judiciar la nivelul stabilit prin lege, inclusiv prin ordinul emis la 4 martie 2009 de ministerul justitiei si al libertatilor cetatenesti in aplicarea acesteia, prin includerea sporului de 50% pentru risc si suprasolicitare neuropsihica in cadrul drepturilor salariale independent de existenta unor hotarari judecatoresti;

5. Obligarea Ministrului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti de a face public imediat si neconditionat modul de alocare a fondurilor bugetare intre autoritatile si institutiile publice finantate prin bugetul MJCL, respectiv aparatul propriu;

6. Declansarea imediata a unor verificari prin Corpul de control al primului ministru in legatura cel putin cu:

 • modul de distribuire a resurselor financiare prin bugetul Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti catre autoritatile si institutiile finantate din acest buget,
 • oportunitatea, legalitatea si impactul financiar al actelor si intelegerilor incheiate de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti cu efect asupra cresterii cheltuielilor bugetare, cum ar fi Protocolul privind stabilirea onorariilor avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta juridica, Protocolul cu Compania Nationala Posta Romana RA;
 • legalitatea dispozitiilor date de MJCL, prin Directia Economica Financiara, catre ordonatorii secundari si tertiari din autoritatea judecatoreasca cu privire la suportarea cu prioritate a anumitor servicii, cum ar fi plata onorariilor avocatilor din oficiu, in detrimentul datoriilor instantelor catre furnizorii de utilitati.
 • raspunderea disciplinara si materiala pentru actele administrative cu caracter normativ (ordine, circulare) privind salarizarea emise de Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si anulate sau suspendate ca fiind nelegale in justitie;
 • oportunitatea intr-un an de criza a angajarii de noi cheltuieli bugetare prin infiintarea de laboratoare de expertiza criminalistica in cursul anului 2009 (H.G. nr. 458/2009, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 274 din 28 aprilie 2009).

7. Trecerea imediata a taxelor de timbru si a timbrului judiciar de la bugetele locale si Ministerul Justitiei la bugetele ICCJ si al instantelor judecatoresti, avand ca destinatie expresa finantarea functionarii acestora, prin modificarea prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului a prevederilor din Legea nr.76/2009, precum si sumele incasate la bugetul de stat cu titlu de impozit  pentru toate activitatile in legatura cu sistemul judiciar;

8. Emiterea imediata a unei Hotarari de Guvern prin care sa se stabileasca etapele si operatiunile administrative necesare preluarii, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2010 de catre ICCJ a atributiilor MJCL referitoare la gestionarea bugetului curtilor de apel, al tribunalelor, al tribunalelor specializate si al judecatoriilor si a patrimoniului de sistem gestionat in prezent de MJCL;

9. Alocarea urgenta de fonduri bugetare suplimentare instantelor judecatoresti prin rectificare bugetara, precum si prin transferuri intre capitolele din bugetul MJCL, respectiv transferuri intre ordonatorii principali de credite, potrivit legii, in vederea evitarii blocajului functional;

10. Respectarea integrala a Rezolutiei privind starea financiara si situatia administrativa a instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa instantele judecatoresti, asumata in unanimitate de toate adunarile generale ale instantelor si parchetelor la data de 30 aprilie 2009.

Daca in ceea ce priveste Proiectul Legii unice de salarizare bugetara, am inteles ca se pune problema discutiilor – la care s-au prezentat diversi reprezentanti ai nostri, in privinta punctelor de mai sus, nu incape vorba decat de aplicare imediata, daca se doreste de catre Guvern incetarea protestelor.

Trebuie inteles de catre executiv ca, in ciuda intoxicarii opiniei publice referitor la „pretentiile noastre nejustificate” si „salariile nesimtite”, judecatorii au inceput protestele fortati fiind de subfinantarea cronica a Justitiei, subminarea Justitiei si a statutului judecatorului, la care s-a adaugat sfidarea de catre executivul debitor a hotararilor judecatoresti, acte ale Puterii Judecatoresti.

jud. Ana-Maria PUIU
Judecatoria sectorului 1

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 9 de comentarii cu privire la articolul “Vocea judecatorului de judecatorie”

 1. cetateanu spune:

  te zbati degeaba.
  iti mai aduci aminte de boc cum il condamna pe tariceanu ca nu vrea sa respecte legea care majora salariile profesorilor cu 50% si cu ce patos spunea ca el a identificat sursele financiare legate de aceasta marire si el le va majora imediat ce va ajunge la putere? ei? s-a intimplat ceva? unde ai mai vazut stat sa nu-si respecte legislatia? ce te face sa crezi in ceea ce spune acum? pina in 2015 mariri reale in sector bugetar de 70%? in ce baza? pe care economie se bazeaza aberatiile astea? stiu ca va intereseaza doar ograda proprie dar priviti in ansamblu ce se intimpla…
  iar faptul ca va intereseaza problemele justitiei, este o fatarnicie, atita timp cit nu s-a pus problema salariala in justitie, pe NICIUN magistrat nu l-a interesat faptul ca exista sau nu bani pentru citatii si ca din aceasta cauza se amina cauzele sau ca avocatii din oficiu si-au primit banii sau nu. mai mult, la protestele avocatilor s-au gasit judecatori care sa-i amendeze… hai sa fim seriosi. mai multa demnitate si onestitate nu strica !

 2. tibi spune:

  O să fac un calcul care o să şocheze:dacă luăm salariul lunar al unui judecator şi îl înmulţim cu 12 iar apoi îl împărţim la numărul de dosare soluţionate anual avem un rezultat de 20-30 RON pentru fiecare dosar soluţionat.Şi când te gândeşti că un dosar poate avea şi 3.000-4.000 de pagini iar soluţia 25-30 de pagini ajungi sa constaţi că nici cât ar costa să tragi la xerox soluţia nu primeşte un judecător.Şi atunci,domnule preşedinte (nu vă scriu numele) de unde v-a venit ideea cu ,,salarii nesimţite” ?
  Aşa încât vă ,,udrez” să fiţi la fel de ,,bine” remunerat !

 3. Icsulescu Ygrec spune:

  Solutia colectarii taxelor de timbru la bugetul Ministerului Justitiei mi se pare de bun simt. De fapt, mi se pare o solutie ciudata colectarea la bugetele locale. Mai mult, apare o mare discriminare intre orasele (sau chiar localitati rurale, vezi Gurahont jud. Arad si Bozovici, jud Caras-Severin) care au judecatorii si incaseaza asadar venituri din taxe de timbru, fata de localitatile peste care nu a dat un asemenea noroc si sunt private de aceasta sursa (nemeritata) de finantare.

 4. sscatalin spune:

  Am si eu o intrebare, stimati domni judecatori. Acei justitiabili de a caror soarta va prefaceti ca sunteti foarte interesati, cu ce v-au gresit de nu le judecati cauzele? Oare n-au platit ei taxa de timbru? Oare n-au achitat onorariul avocatial sau de expert? Oare n-au cheltuit bani si timp pe drum, ca sa vina sa li se faca dreptate? Oare unii din ei n-or fi someri, sau in „fara plata” sau bugetari cu sporuri taiate ca si dumneavoastra? Oare n-or avea si ei ordonante presedintiale sau somatii de plata sau litigii funciare, sau alte cauze definite de LEGE ca fiind „urgente”? Dau bani din buzunar, bat drumurile aiurea vin cu speranta ca vor rezolva ceva si dau doar de CENZURAT dumneavoastra…

  Le dati CENZURAT si-apoi va cereti scuze pe site-uri sau la interviuri ca sa va remarce lumea ce buni, umani si cinstiti sunteti. Amanati toate cauzele pentru ca nu sunteti plaiti, dar gasiti timp suficient sa judecati dosarele in care colegi ai dvs isi cer sporurile in instanta. Chiar, oare o fi pierdut vreunul? Si-n timp ce toata tara se zbate-n criza si stim cu totii ca nu-s bani, pentru ca nu sunt, dvs cu CENZURAT si CENZURAT proferati amentintari si va razbunati pe fraierii de cetateni. Era mai corect sa va razbunati pe guvernantii care ne-au adus aici, nu sa va bateti joc in fiecare zi de lege si de cei carora le cereti sprijinul, incercand sa explicati pe la talk-show-uri sau prin ziare, cum e afectat actul de justitie pentru ca nu primiti mai multe sporuri…

  In situatia unei crize economice generale in tara primiti suficienti bani! Si la calitatea muncii pe care o multi dintre voi o fac sunt chiar prea multi! Sunteti bugetari, iar bugetul nu mai are de unde sa mulga ca sa va dea voua. N-a dat nici la profesori, si aia aveau lege votata de parlament. Nu da nici la medici si intre noi fie vorba, aia chiar au o munca mai importanta ca a voastra! DEAL WITH IT. Nu va convine? La munca tata, faceti-va privati: avocati, consilieri juridici, consultanti, etc. Stiu, e greu, nu tu inamovabilitate, nu tu smecherie si caterinca de la prezidiu, nu-ti mai poti face mea culpa prin presa, si ghiciti ce, dai de tot felul de analfabeti protapiti in scaune inalte pe la instante de control, care-si bat joc de munca ta si de soarta clientului tau… Iar ca in house lawyer e si mai nasol: primesti ordine, pierzi nopti, muncesti, muncesti si doar atat. Nu mai merge nici sa ceri discheta cu concluziile scrise, nu mai merge s-o dai la sto doar pentru ca nu-l inghiti pe avocatul cutare sau pentru ca te-a rugat ruda ta din sistem…

  Ma bucur sincer de ceea ce vi se intampla. Pentru ca meritati. Daca nu as fi cunoscut sistemul pe toate partile sale poate as fi fraternizat cu cauza voastra (pentru ca in teorie si intr-o situatie de ne-criza sunt de acord ca un judecator trebuie platit regeste), dar cunoscandu-va atat de bine si vazandu-va egoismul si CENZURAT imi este imposibil sa o fac!

  SA VA FIE RUSINE!

  • Floridc spune:

   Constat cu tristeţe că pe acest site există persoane cu minte creaţă care încearcă să comenteze în fel şi chip cu privire la activitatea judecătorilor. Cu toată stima faţă de justiţiabilii care au de suferit din cauza protestului din zilele acestea, ţin să le reamintesc ceva ce s-a mai scris: suferinţele din prezent sunt inevitabile pentru ca acestea să fie eliminate în viitor.
   Stimate domnule „sscatalin”, sunt convins că esti o persoană care a intrat de zeci de ori pe holurile tribunalelor din ţară; sunt convins că esti una dintre acele persoane căreia îi place să „se judece”; sunt convins că esti una dintre acele persoane pe care le apucă năbădăile dacă nu are un termen al vreunui proces într-o săptămână; sunt convins că esti una dintre acele persoane din cauza căreia alţi justiţiabili suferă din cauza dosarelor fără de care dumneata nu poţi trăi. Îmi pare rău că nu poţi gândi pozitiv, dar, înainte de a condamna ar trebui să te gândeşti la propria atitudine. Nimeni nu cred că ţi-a reproşat ceva atunci când, poate, ai protesta în legătură cu ceva referitor la activităţile dumitale.
   Pe de altă parte, taxele de timbru nu le-ai achitat judecătorilor, iar onoriile de avocat nu-i privesc pe aceştia.
   Pe de altă parte, în numele celor ce citesc acest site, te rog consultă dicţionarul cu privire la înţelesul noţiunii de CENZURAT.

   • Andrei Savescu spune:

    „CENZURAT” inlocuieste cuvinte cale afara de nepotrivite, datorita interventiei moderatorilor.

   • sscatalin spune:

    Inteleg ca adevarul doare. Asta e. „Mintea creata” pare mai mult o autocaracterizare. Sunt avocat, domnule judecator sau ce-oi fi. Si inca unul care munceste foarte mult. Si care cunoaste foarte multi judecatori buni. Si pe care ii intelege. Dar care vede si foarte multi cetateni batjocoriti de voi. Si de protestul vostru. Care nu e nici despre justitie si nici despre viitor si nici despre justitiabili. E doar despre BANI! 100 % sporuri daca v-ar fi date, asta nu v-ar schimba atitudinea fata oameni si fata de meseria asta pe care v-ati ales-o. Ceea ce da „protestului” un sinonim: IPOCRIZIE!

    In rest n-am ce sa mai comentez la adresa raspunsului dumitale care e plin de prejudecati si invective la adresa mea, cu toate ca eu vb de sistemul judiciar in general, pentru ca-l cunosc de multi ani, iar dumneata vorbesti despre mine, desi nu ma cunosti deloc. SA TRAIESTI BINE!

 5. roxanamiracle spune:

  Am cativa prieteni si prietene foarte buni(e) care sunt judecatori la diferite instante din tara. Sunt printre cei mai buni dpdv profesional desi…”sistemul” in care au intrat de buna voie si din convingere si pasiune pentru profesie „ii macina” (luandu-le din timpul de odihna, din sanatate si timpul pentru familie si alte lucruri importante) si poate „nu-i merita”!

  Cu una dintre ele am vorbit la telefon in urma cu cateva luni – in calitate de prietena. Era 19 seara (vineri) cand majoritatea oamenilor si-au inceput „relaxarea” de sfarsit de saptamana si erau in drum spre mare, munte sau pur si simplu se odihneau acasa. Iar ea era inca la judecatorie, desi nu era „in sedinta”, incercand sa mai lucreze la „mormanul de dosare”. Si a venit „catre aceasta profesie” renuntand la niste „avantaje” obtinute dupa niste ani de munca – deci nu pentru mai multi bani, ci pentru ca si-a dorit foarte mult asta…

  Am si o alta prietena (judecator stagiar) care isi face cu profesionalism meseria desi salariul de judecator stagiar „e de toata jena” – in orice caz, cu mult inferior celui al unora din ministere, parlament sau diverse alte institutii publice care nu-si merita (multi dintre ei banii, functiile, privilegiile, etc. etc.)

  Pe o alta prietena (tot judecator la o instanta destul de incarcata din Bucuresti) am revazut-o in urma cu vreo 3-4 luni. Acumulase (sau poate asa am vazut eu, e posibil sa ma fi si inselat, fiindca mi se mai intampla si asta) -o eu) „un nivel nepermis de oboseala” ea, care de obicei era si este un „izvor de forta si energie”!Noroc ca se apropia „vacanta judecatoreasca” si sper sincer ca s-a refacut macar un pic…

  Sunt numai cateva exemple, dar mai am multe altele…
  Incercand sa inchei si sa concluzionez: PROBLEMELE JUSTITIEI nu se rezuma numai la SALARIZARE DECENTA, ele sunt MULT MAI PROFUNDE! Este necesara o „reforma de sistem” – dar una reala, gandita corect, in amanunt si pe termen lung…
  Pentru ca pana la urma JUSTITIA este una dintre CELE 3 PUTERI intr-un stat de drept (sau care se doreste astfel), EGALA CELORLALTE si nu „ETERNA CENUSAREASA” intre acestea!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.