Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Cazul Sorina. Poziția CSM și PÎCCJ ref. conduita procurorului de la PCA Craiova. UPDATE: Măsurile luate de PÎCCJ. Demarare cercetare disciplinară. UPDATE: Suspendarea în vederea revizuirii sentinței de adopție, respinsă. Decizia CSM ref. suspendarea din funcție. UPDATE: Cererea de interdicție de a părăsi țara, respinsă
18.07.2019 | JURIDICE.ro

Joi, 18 iulie 2019, Judecătoria Slatina a decis că Sorina poate pleca din țară cu familia care a adoptat-o și a respins cererea procurorului general interimar de interdicție de a părăsi țara, potrivit ziare.com.

Instanța a respins mai multe excepții și cereri reconvenționale, inclusiv o solicitare a familiei Sacarin pentru ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să remită pașaportul Sorinei.

:: Minuta

***

Vineri, 12 iulie 2019, Dimitrie Bogdan Licu, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat că va respecta decizia Curţii de Apel Craiova, care i-a respins cererea de revizuire a adopţiei internaţionale în cazul Sorinei, precizând că legea îl obliga să nu stea şi să fie spectator la acest proces, potrivit mediafax.ro.

Dimitrie Bogdan Licu: „Nu comentăm hotărâri judecătoreşti. Ştiţi că niciodată nu am comentat hotărârile judecătoreşti, este o hotărâre judecătorească definitivă, nu există cale de atac, va fi respectată. Rămâne acea ordonanţă preşedinţială care este, în acest moment, la Judecătoria Slatina, nu ştiu să se fi dat termen în acest caz. Nu am vrut nimic altceva decât să respect legea şi să-mi fac datoria. Am luat la cunoştinţă din presă de acest caz, am analizat în zilele acelea de weekend şi legea mă obliga să nu stau şi să fiu spectator.”

***

Joi, 11 iulie 2019, Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea solicitării formulate de Inspecția Judiciară în temeiul dispozițiilor art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 republicată, privind suspendarea din funcție a Mariei Antoaneta Pițurcă, procuror șef Secție urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 1)

***

Vineri, 5 iulie 2019, solicitarea de suspendare în vederea revizuirii sentinței de adopție în Cazul Sorinei inițiată de procurorul general a fost respinsă, potrivit stiripesurse.ro.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Craiova. Acest lucru înseamnă că decizia instanței de încredințare a minorei către familia Săcărin rămâne definitivă deocamdată, până la judecarea pe fond a acțiunii inițiate de procurorul general interimar al României.

Totuși Sorina nu poate părăsi România pentru că solicitarea de eliberare a unui pașaport a fost suspendată la solicitarea procurorului general. În același timp magistrații de la Tribunalul Olt sunt chemați să se pronunțe și pe solicitarea procurorului general de revizuiri a dosarului de adopție.

În urma solicitării familiei Săcărin, magistrații Curții de Apel din Craiova au decis ca dosarul Sorinei să fie strămutat la Tribunalul Olt.

***

Marți, 2 iulie 2019, Inspecţia Judiciară a demarat cercetarea disciplinară faţă de procuroarea care a luat-o cu forţa pe fetiţa din Baia de Aramă, de la familia care a crescut-o, pentru a o da familiei adoptive, potrivit unui comunicat.

Inspecţia Judiciară – Direcţia de inspecţie pentru procurori a dispus începerea cercetării disciplinare faţă de procurorul Maria Antoaneta Piţurcă de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, sub aspectul abaterilor disciplinare prev. de art. 99 lit. a) şi t) teza I din Legea nr. 303/2004 privins statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările ulterioare reţinându-se că există indicii cu privire la săvârşirea abaterilor disciplinare constând în „manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu” şi, respectiv „exercitare a funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă fapta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni”.

De asemenea, inspectorii Direcţiei de inspecţie pentru procurori din cadrul IJ au înaintat Secţiei pentru procurori în materie disciplinară propunerea de suspendare din funcţie a procurorului până la finalizarea procedurii.

***

Luni, 24 iunie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității următorul comunicat:

„În vederea îndeplinirii rolului constituțional al Ministerului Public de reprezentare a intereselor generale ale societății, de apărare a ordinii de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Dimitrie Bogdan Licu, a formulat astăzi, 24 iunie 2019, o cerere de ordonanță președințială adresată Tribunalului Mehedinți prin care a solicitat interzicerea părăsirii teritoriului României de către minora adoptată, până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea  Infracţiunilor din Justiţie.

Prin acțiunea formulată s-a solicitat și obligarea părinților adoptatori să asigure minorei, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioada de 3 luni.

Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova a fost formulată, astăzi 24 iunie 2019, o cerere de revizuire a deciziei civile nr. 4 din 23 aprilie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Craiova prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a minorei, solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă  a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri.

La data de 21 iunie 2019, procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 din C. pen cu aplic. art. 38 din C. pen., fapte în legătură cu judecarea dosarului având ca obiect cererea de adopție internațională a minorei, respectiv instrumentarea dosarului penal în care procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a efectuat, la data de 21 iunie 2019, o percheziție la domiciliul asistentului maternal.”

***

Luni, 24 iunie 2019, ca urmare a evenimentului petrecut la Baia de Aramă în data de 21 iunie 2019, în care, cu ocazia unei percheziții domiciliare efectuate într-un dosar penal, un procuror ar fi scos, personal, prin utilizarea forței, din imobilul în care se efectua percheziția, o minoră în vârstă de 9 ani, precum și a reacțiilor apărute în presă, Asociația INIȚIATIVA PENTRU JUSTIȚIE, asociație profesională a procurorilor, a transmis următorul mesaj:

„Considerăm că în toate cauzele în care sunt implicate persoane vulnerabile, în special minori, procurorii care efectuează sau supraveghează urmărirea penală trebuie să dea dovadă de tact în relația cu aceste persoane, precum și de profesionalism, concretizat în utilizarea acelor mijloace procedurale care permit atingerea scopului urmăririi penale, evitând totodată producerea de consecințe negative asupra victimelor infracțiunilor.

În același timp, dezavuăm orice acțiune de folosire a dramei prin care trece un copil, de către persoane interesate de distrugerea statului de drept și a justiției, pentru formularea de acuze cu caracter general la adresa procurorilor.

Facem apel la concetățenii noștri sa dea dovadă de echilibru și să nu dea curs tentativei de manipulare care se derulează în prezent, pornind de la un caz punctual și atipic.

Atragem atenția că autoritățile competente trebuie să efectueze verificările necesare pentru lămurirea cazului sub toate aspectele, libere de orice presiuni interne sau externe, motiv pentru care solicităm concetățenilor noștri să manifeste răbdare, așteptând rezultatul acestor verificări, care, avem convingerea, nu va întârzia să apară și să fie făcut public.”

***

Sămbătă, 22 iunie 2019, Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicității următorul comunicat: „Față de aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minoră cu ocazia efectuării unei percheziții în cursul zilei de 21 iunie 2019, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, jud. Lia Savonea, a decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la împrejurările și modalitatea în care procurorul a exercitat supravegherea cercetării penale în cauză și a coordonat activitatea de efectuare a percheziției domiciliare.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită efectuarea cu celeritate a tuturor verificărilor prevăzute de lege pentru clarificarea în cel mai scurt timp a tuturor împrejurărilor de fapt și de drept incidente în cauză.”

***

Vineri, 21 iunie 2019, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere aspectele semnalate de mass-media cu privire la conduita unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care ar fi bruscat o minoră cu ocazia efectuării percheziției, a informat că Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus efectuarea de verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind împrejurările și modalitatea în care procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetării penale în cauza mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a percheziției domiciliare din ziua de 21 iunie 2019, potrivit unui comunicat.

Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciul de Îndrumare și Control.

***

Vineri, 21 iunie 2019, o fetiţă de opt ani a fost luată din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Percheziția a fost efectuată cu asistența Serviciului de Intervenții și Acțiuni Speciale, potrivit mediafax.ro.

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a dispus, vineri, efectuarea unei percheziţii la locuinţa asistentului maternal care s-a opus ca fetiţa să meargă la cei doi soţi care au înfiat-o.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mehedinţi susţin că nu au fost informaţi că fetiţa va fi luată cu mascaţii din casa în care a locuit de la vârsta de aproximativ un an.

Procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetiţei de 8 ani din Mehedinţi, spune că nu a tras de copil în timpul intervenţiei şi că a încercat să o ia în braţe.


Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.