Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Recomandarea (UE) 2019/1019 privind modernizarea clădirilor
25.06.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Drept civil, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Energie, Infrastructură, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 165/70 din 21 iunie 2019 a fost publicată Recomandarea (UE) 2019/1019 a Comisiei din 7 iunie 2019 privind modernizarea clădirilor.

Uniunea și-a asumat angajamentul de a dezvolta un sistem energetic sustenabil, competitiv, sigur și decarbonizat. Uniunea energetică și cadrul de politici privind clima și energia pentru 2030 stabilesc angajamente ambițioase ale Uniunii pentru a reduce și mai mult emisiile de gaze cu efect de seră, cu cel puțin încă 40 % până în 2030, față de 1990, pentru a crește cota de energie din surse regenerabile, pentru a economisi energie în conformitate cu ambițiile existente la nivelul Uniunii, sporind astfel securitatea, competitivitatea și sustenabilitatea energetice ale Europei. Directiva 2012/27/UE a Parlamentului European și a Consiliului, astfel cum este modificată prin Directiva (UE) 2018/2002 a Parlamentului European și a Consiliului, stabilește un obiectiv principal privind eficiența energetică de realizare a unor economii de cel puțin 32,5 % la nivelul Uniunii până în 2030.Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului stabilește un obiectiv obligatoriu privind o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile la nivelul Uniunii până în 2030.

Clădirile constituie un element esențial al politicii Uniunii privind eficiența energetică, deoarece ele reprezintă aproape 40 % din consumul final de energie.

Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice, rezultat în urma celei de a 21-a Conferințe a părților la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (COP 21) stimulează eforturile Uniunii de decarbonizare a parcului său imobiliar. Având în vedere că aproape 50 % din consumul final de energie al Uniunii este utilizat pentru încălzire și răcire, din care 80 % este utilizat în clădiri, atingerea obiectivelor Uniunii în domeniul energiei și al climei este legată de eforturile Uniunii de a-și renova parcul imobiliar prin acordarea de prioritate eficienței energetice, prin aplicarea principiului „eficiența energetică pe primul loc”, precum și prin luarea în considerare a introducerii surselor regenerabile de energie.

Comisia a evidențiat importanța eficienței energetice și rolul sectorului clădirilor pentru atingerea obiectivelor Uniunii în materie de energie și climă și pentru tranziția către energie curată în Comunicarea sa privind eficiența energetică și prin contribuția sa la securitatea energetică și la cadrul pentru politica privind schimbările climatice și energia pentru 2030, în Comunicarea sa privind o strategie-cadru pentru o uniune energetică rezilientă, cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice și în Comunicarea sa privind o viziune europeană strategică pe termen lung pentru o economie prosperă, modernă, competitivă și neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei. Ultima dintre aceste comunicări subliniază faptul că măsurile de eficiență energetică ar trebui să joace un rol central în ceea ce privește asigurarea unei economii neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2050 și reducerea consumului de energie cu până la jumătate față de valorile din 2005.

Punerea în aplicare și asigurarea respectării integrale a legislației existente în domeniul energiei sunt considerate drept primă prioritate pentru instituirea uniunii energetice.

Directiva 2010/31/UE a Parlamentului european și a Consiliului (Directiva privind performanța energetică a clădirilor – „EPBD”) reprezintă, alături de Directiva 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de Regulamentul (UE) 2017/1369 al Parlamentului European și al Consiliului, principalul document legislativ care abordează problema eficienței energetice a clădirilor în contextul obiectivelor de eficiență energetică pentru 2030. EPBD are două obiective complementare: accelerarea renovării clădirilor existente până în 2050 și sprijinirea modernizării tuturor clădirilor cu tehnologii inteligente și o legătură mai clară cu mobilitatea curată.

Prezenta recomandare se adresează statelor membre.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti