Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul sportului
Dreptul sportului
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul sportului SELECTED

Paul Ciucur: Dreptul sportului reprezintă o dezvoltare organică până într-o ramură de drept de sine stătătoare

25 iunie 2019 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Paul Ciucur

Paul Ciucur

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule avocat Paul Ciucur, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Intenționat am lăsat un timp să treacă de la alegerea dumneavoastră ca membru al Consiliului Baroului Timiș, pentru că nu aș dori să vorbim doar despre aceasta. Să începem cu felicitările sau cu pasiunea pentru dreptul sportului? Cu felicitările, desigur. Dar de ce ați candidat? Am citit programul dumneavoastră. Dar, parcă aș vrea să îmi spuneți cu ochii câștigătorului, nu ai candidatului.

Paul Ciucur: Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a aborda aceste subiecte dragi și importante pentru mine. Am candidat pentru că am simțit că e momentul, că am experiența, (încă) entuziasmul și puterea necesară să dezvolt un sistem de relații internaționale. Pentru că mi-aș dori să pot contribui la deschiderea orizontului pentru colegii avocați care doresc să beneficieze de burse, schimburi de experiență inter-barouri sau, pur și simplu de cunoștințele unor colegi de breaslă din alte țări.

Alina Matei: Cum a fost până acum la ședințele de Consiliu?

Paul Ciucur: Prima ședință a avut loc cu toți consilierii prezenți și cu multe subiecte pe ordinea de zi. Am simțit un suflu nou și un demaraj la unison, ceea ce-mi dă încredere în potențialul acestei echipe.

Alina Matei: M-am uitat peste CV-ul dumneavoastră. Nu doar că este impresionant, dar este foarte legat. Cu excepția Facultății de Științe Politice care pare să nu aibă legătură cu Facultatea de Drept și cu specializarea dumneavoastră – dreptul sportului, viața dumneavoastră profesională a avut o traiectorie bine definită, ceva de genul șut și gol. Dar nu o să începem cu asta, pentru că mă roade întrebarea privind calitatea de membru fondator al Corului Avocaților din Baroul Timiș. Cum de ați pus bazele acestui Cor, câți avocați sunteți și, da, ce repertoriu aveți?

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Paul Ciucur: Pentru mine, Facultatea de Științe Politice are legături destul de strânse și subtile cu dreptul. Această facultate m-a ajutat să-mi formez un sistem de gândire analitic și exigent, care cred că este absolut necesar în drept. Iar profesori precum Valeriu Stoica, Bogdan Chirițoiu, Stelian Tănase, Daniel Barbu mi-au arătat perspective la care nu aș fi avut altfel acces – perspective pe care, ulterior, le-am aplicat în labirinturile dreptului.

Revenind, Corul Avocaților este un proiect de suflet și genetică. De suflet, pentru că mă împlinește și mă bucură. De la bun început a existat o energie deosebită legată de acest Cor, energie care ne călăuzește din 2016 de când ne-am adunat și am susținut primul concert. Spun că e și genetică la mijloc, pentru că talentul îl moștenesc de la mama mea, Teodora Ciucur – soprana cu una din cele mai frumoase voci pe care le-am auzit vreodată.

Corul s-a născut dintr-o pasiune comună cu alți colegi, pentru muzică, dar și pentru întrajutorare – deoarece în fiecare an susținem cel puțin un concert caritabil, ale cărui fonduri rezultate sunt destinate copiilor defavorizați.

Repertoriul, la început compus exclusiv din colinde, cu precădere românești, s-a îmbogățit anul acesta cu o serie de lucrări muzicale de W. A. Mozart. Vom susține o serie de concerte cu acest nou repertoriu în toamna acestui an, ca invitați ai unor evenimente culturale din Timișoara.

Alina Matei: Dacă sunteți specializat în dreptul sportului, să înțeleg că vă și place să faceți sport sau e o întrebare fără legătură? 🙂

Paul Ciucur: Nimic nu e fără legătură, cred eu. Din copilărie am avut înclinații sportive, însă nu la nivel de performanță. Mi-a plăcut îndeosebi tenisul, fotbalul și ciclismul, iar acum încerc să mențin un nivel de echilibru între practicarea sportului și urmărirea evenimentelor sportive. Dar dreptul sportului m-a atras mai degrabă din perspectiva dreptului decât aceea a sportului.

Alina Matei: Cum de ați ajuns la această specializare – dreptul sportului? În facultate, nu am studiat nu pentru că aș fi chiulit, ci pentru că nu era trecută în curriculă…

Paul Ciucur: Viața mea este un ansamblu de conjuncturi legate între ele, aflate sub o stea norocoasă – la fel este și cea în care mi-am efectuat stagiatura în cadrul SCPA MOTICA și ASOCIAȚII, care asigura asistența juridică pentru un club de fotbal din Timișoara, pe atunci aflat în primul eșalon fotbalistic. Astfel, am fost expus în cazuri naționale și internaționale, de complexități diferite, care mi-au dat șansa de a experimenta acest domeniu și de a-i prinde gustul.

Ulterior, lucrurile s-au desfășurat într-un efect de domino iar, după ce am deschis propriul birou de avocatură, după contracte cu alte cluburi de fotbal din țară, a sosit momentul în care am încheiat o colaborare cu Federația Română de Fotbal. De atunci am participat la numeroase litigii și întâlniri la nivel intern sau internațional, conferințe sau inițiative legislative. A fost și continuă să fie un prilej unic pentru o practică excelentă din toate punctele de vedere, în cel mai dinamic sport din România la nivel juridic.

Alina Matei: Modul cum sunt structurate normele dreptului sportului, ce scot ele în evidență?

Paul Ciucur: Această întrebare necesită ca răspuns o întreagă sinteză a unui fenomen, dar accept provocarea. Dreptul sportului reprezintă o dezvoltare organică până într-o ramură de drept de sine stătătoare, cu incidențe din dreptul contractelor, dreptul administrativ, dreptul muncii etc.

A fost o și mai mare provocare să redactez prima monografie de dreptul sportului din România, pentru o editură internațională. În acele momente am realizat, pentru a suta oară, că normele acestui drept trebuie să fie suficient de dinamice încât să poată ține pasul cu evenimentele ”din teren”. Nu trece an competițional fără noi probleme juridice, a căror rezolvare trebuie să o găsim fie în adaptarea normelor existente, fie în identificarea altora noi, corespunzătoare.

Rezumând răspunsul, normele scot în evidență atât caracterul eterogen, cât și nevoia continuă de adaptare a dreptului sportului.

Alina Matei: Cum este această lume a juriștilor din dreptul sportului? Seamănă cu glamurul din anumite sporturi?

Paul Ciucur: Este o lume încă mică, motiv pentru care am vrut și am și reușit să organizez primul curs post-universitar de dreptul sportului din România, la Facultatea de Drept din Timișoara, în colaborare cu Federația și Agenția Națională Anti-Doping. Prin acest demers, aflat în toamna aceasta la a doua ediție, am avut ca lectori reputați specialiști de la Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) de la Lausanne, din SUA și Marea Britanie.

Cât despre strălucirea specifică unui sport, această lume juridică este de fapt un sistem de suport, care nu doar că nu beneficiază (și nu spun că ar trebui) de mediatizarea sportului în sine, dar uneori plătește oalele sparte. De exemplu, în 2017 s-a decis campioana României la fotbal printr-un proces la TAS, deși meciurile erau demult jucate în teren.

Alina Matei: Cât interes există pentru norme juridice clare într-o lume în care sunt în joc foarte-foarte mulți bani?

Paul Ciucur: Ca în orice domeniu, există grupuri de interese, mai mult sau mai puțin legitime, care fac presiuni într-un sens ori altul. Cu toate acestea, sportul nu este nici pe departe domeniul în care normele juridice sunt cel mai greu ”încercate”.

Nu este mai puțin adevărat că, în acest domeniu, propunerile și modificările legislative sau regulamentare au fost foarte numeroase în ultimii ani. Însă, din fericire, aceasta se datorează conștientizării actorilor din această piață că ne aflăm într-un perpetuu proces de transformare, iar normele sunt și ele parte din acest proces. Mărturisesc cu bucurie că, din experiența personală a ultimilor ani în interiorul unor instituții reglementatoare precum FRF sau ANAD, toate modificările legislative au fost făcute, mai izbutit sau nu, cu scopul de a clarifica și îmbunătăți normele anterioare.

Alina Matei: Drogurile în lumea sportului nu prea îmbătrânesc, nu? Sau stă de strajă Agenția Națională Antidoping?

Paul Ciucur: În mod clar, ANAD este o instituție esențială în spațiul sportiv românesc. Laboratorul din București este unul de tradiție și foarte apreciat ca personal și profesionalism, drept pentru care este unul din foarte puținele laboratoare din Europa acreditate de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).

Alina Matei: Lumea sporturilor poate fi mai bună decât este acum?

Paul Ciucur: La fel ca în lumea largă, există evoluție de ordin tehnic, psihologic, al performanțelor, dar și reversul medaliei – goana după aur, cu orice preț!

Din punctul meu de vedere, îmbunătățirea poate fi adusă de un grad mai înalt de profesionalizare a personalului administrativ și tehnic din jurul sportivilor. Desigur, aceasta poate interveni doar printr-o conștientizare a importanței acestui aspect care, la rândul său, implică o creștere a costurilor aferente.

Și ajungem la una din problemele majore ale sportului românesc, anume finanțarea. În acest moment, deși actuala reglementare a Legii nr. 69/2000 privind educația fizică și sportul permite finanțarea într-un mod mai extins decât anterior anului 2018, prea puține cluburi sportive au parte de finanțarea corespunzătoare performanței.

Alina Matei: Cât va trece până când Messi omul va fi înlocuit cu Messi robotul pe terenul de fotbal adevărat?

Paul Ciucur: Sper să nu se întâmple niciodată, deși informatizarea câștigă teren tot mai mult. Pentru mine, acest scenariu ar fi unul apocaliptic pentru umanitate și sper ca artele, sportul și socializarea să rămână apanajul omului creat de Dumnezeu și de evoluția naturală.

Alina Matei: Care e sportivul dumnevoastră preferat și de ce? Un român și un străin, vă rog.

Paul Ciucur: Dintre sportivii români aș numi-o pe Simona Halep, iar dintre cei străini, pe Roger Federer.

Simona, deoarece într-o lume devalorizată, a reușit prin muncă, ambiție și seriozitate să realizeze ceva ce intră în istoria tenisului și a unei țări văduvite în ultimele decenii de astfel de modele. Pentru că, într-o societate în care tinerii visează la cariere fulminante în timp scurt, cu bani mulți și efort minim, ea servește drept modelul corect de urmat, din punctul meu de vedere.

Federer, deoarece mă bucură că sunt contemporan cu un fenomen, cu un ”ales”, cu un sportiv și un om întreg. Fiindcă este, din punctul meu de vedere, întruchiparea a ceea ce s-a dorit și ceea ce este, încă, tenisul. Pentru că e un sportiv-artist, care creionează acest sport cu bucuria și grația unui copil care colorează în parc, în vacanța de vară.

În cele din urmă, fiindcă în pofida imensei celebrități și averi, pare să fie un om de o modestie, respect și generozitate afectivă incredibilă față de adversari.

Iar tenisul, ca sport, pentru că nu dă naștere violențelor, promovează valoarea individului, îl responsabilizează și îl crește frumos.

Alina Matei: Întorcându-ne de unde am plecat, la lumea avocaturii, cum ați vrea să arate Baroul Timiș la următorul mandat?

Paul Ciucur: Apreciez mult modul în care a evoluat activitatea Consiliului în ultimii ani și trag nădejde că vom crește împreună în viitor.

Dacă ne referim la corpul profesional în ansamblu, m-aș bucura să ne respectăm mai mult reciproc, iar la rândul nostru să fim mai respectați de către ceilalți actori ai justiției și să conferim o mai mare încredere justițiabililor.

Alina Matei: Vi s-a întâmplat, cum spune Aristotel, de vreme ce lucrurile nu se întâmplă cum vrem, trebuie să le vrem cum se întâmplă?

Paul Ciucur: Este probabil unul din modurile de a rezuma anumite perioade din viața mea de până acum. Așadar, chiar dacă în aparență lucrurile nu mi s-au întâmplat mereu cum și când le-am dorit, am fost binecuvântat să mi se întâmple atunci când, și în maniera în care aveam mai mare nevoie.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.ro.

Paul Ciucur: Mai am mult de muncă până la a putea transmite mesaje cu greutate altora, însă voi face o excepție și, totodată o încercare: dreptul are o putere fantastică și este ușor să te îndrăgostești de el. Dar interpretat în exces și abuziv, ajunge să deformeze relații umane, caractere și chiar vieți. Dacă-l conștientizăm așa cum este el, îl menținem în matca lui și nu-l deformăm în interese personale, ne putem vedea și auzi mai bine unii pe alții și putem construi clipă de clipă mai bine și mai mult pentru cei ce vin în urma noastră.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Paul Ciucur: Bucuria și plăcerea au fost de partea mea, motiv pentru care vă sunt recunoscător.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership