Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Sinergiile dintre Eurojust și rețelele înființate de Consiliu în domeniul cooperării judiciare în materie penală
24.06.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria CA 207/1 din 18 iunie 2019 au fost publicate Concluziile Consiliului „Sinergiile dintre Eurojust și rețelele înființate de Consiliu în domeniul cooperării judiciare în materie penală”.

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE

RECUNOSCÂND rolul vital pe care îl au, în domeniul cooperării în materie penală în Uniunea Europeană, Eurojustul și cele patru rețele înființate de Consiliu, și anume Rețeaua judiciară europeană (RJE), Rețeaua punctelor de contact cu privire la persoane vinovate de genocid, crime împotriva umanității și crime de război (Rețeaua privind genocidul), Rețeaua de experți privind echipele comune de anchetă (Rețeaua JIT) și Rețeaua judiciară europeană de combatere a criminalității informatice (EJCN) (denumite în continuare „rețelele”),

AMINTIND că fiecare dintre aceste rețele are un rol specific în combaterea criminalității grave și în facilitarea cooperării judiciare, fiind totodată complementare între ele și cu Eurojustul,

FIIND CONVINS de necesitatea de a menține și de a consolida în continuare autonomia operațională a rețelelor,

REMARCÂND faptul că coordonarea și sinergiile dintre Eurojust și rețele s-au îmbunătățit în mod considerabil în ultimii ani,

CONSTATÂND, cu toate acestea, că mai pot fi aduse îmbunătățiri în acest sens,

HOTĂRÂT să sprijine Eurojustul și rețelele în vederea realizării obiectivului de a îmbunătăți și mai mult coordonarea și sinergiile dintre ele, precum și să faciliteze acest proces,

ȚINÂND SEAMA de evaluarea pozitivă a activităților desfășurate de EJCN de la înființarea acesteia în iunie 2016 și FIIND DE PĂRERE CĂ înființarea unui secretariat oficial al EJCN ar urma să sporească gradul de punere în aplicare a programului de lucru și a activităților rețelei și să dezvolte și mai mult sinergiile dintre EJCN și celelalte rețele, precum și sinergiile dintre EJCN și Eurojust,

Adoptă următoarele concluzii:

Consiliul salută analiza efectuată de Eurojust și de rețele, cuprinsă în documentul comun al acestora, cu privire la coordonarea și sinergiile dintre ele existente în prezent.

Consiliul salută, de asemenea, analiza cuprinsă în respectivul document cu privire la posibilitatea dezvoltării în continuare a acestei coordonări și a acestor sinergii.

Consiliul încurajează Eurojustul și rețelele să dezvolte în continuare coordonarea și sinergiile dintre ele, în conformitate cu posibilitățile și cu linia de acțiune propusă descrise în documentul comun.

De asemenea, Consiliul încurajează Eurojustul și rețelele să își continue cooperarea în vederea dezvoltării în continuare a coordonării și a sinergiilor lor, în scopul de a combate criminalitatea gravă și de a facilita cooperarea în materie penală în Uniunea Europeană într-un mod și mai eficient.

Consiliul consideră că, deși toate rețelele sunt importante și au un rol unic, parteneriatul privilegiat dintre Eurojust și RJE rezultat din articolul 85 alineatul (1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, din articolul 25a din Decizia privind Eurojustul, din articolul 48 din Regulamentul privind Eurojustul și din articolul 10 din Decizia privind RJE  ar trebui să își găsească expresia atât la nivel operațional, cât și la nivel strategic, inclusiv prin contribuirea în continuare la o alocare adecvată a cauzelor între acești doi actori ai cooperării judiciare și prin asigurarea funcționării secretariatului RJE ca unitate separată, responsabilă de administrarea rețelei respective.

Indiferent de rezultatul discuțiilor privind noul cadru financiar multianual, Consiliul admite că Eurojustul și rețelele trebuie să fie în măsură să își îndeplinească sarcinile în mod corespunzător și, prin urmare, că Eurojustul – și, prin extensie, rețelele – ar trebui să dispună de resurse adecvate.

Consiliul susține examinarea în continuare a posibilității de înființare a unui secretariat de dimensiuni rezonabile în cadrul Eurojustului, care să ofere asistență EJCN, permițându-i să răspundă nevoilor și așteptărilor practicienilor activi în domeniul criminalității informatice.

Președinția este invitată să continue să acorde atenția cuvenită, inclusiv la nivel politic, chestiunii coordonării și sinergiilor dintre Eurojust și rețele.

Consilier juridic Elena AlbuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.