« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

Poziția Comisiei de la Veneția ref. modificarea Legilor Justiției
25.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 24 iunie 2019, Comisia de la Veneţia a publicat opinia sa despre OUG 7/2019 şi OUG 12/2019, prin care s-au adus modificări Legilor Justiţiei. Comisia recomandă Guvernului să folosească Ordonanţele de urgenţă doar în cazuri excepţionale, dar şi să opereze câteva clarificări în ceea ce priveşte activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, potrivit știripesurse.ro.

Forul european sugerează consolidarea SIIJ, pentru că în actuala formă ar avea competenţe prea extinse raportate la capacitatea de funcţionare, ceea ce ar putea duce la generarea unor obstacole în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate.

„Comisia de la Veneția remarcă cu regret că cele mai problematice elemente din reforma din 2018, identificate în avizul din octombrie 2018, au rămas neschimbate sau au fost agravate. Cele mai importante aspecte ale reformei în desfășurare a sistemului judiciar sunt următoarele:

– este alarmant că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. În timp ce Constituția indică în mod clar că aceasta ar trebui să fie o măsură excepțională, legiferarea prin OUG a devenit o rutină. Reguli fundamentale ale funcționării instituțiilor-cheie ale statului se schimbă prea repede și prea des, fără pregătire și consultări, ceea ce ridică întrebări legitime cu privire la soliditatea rezultatelor și motivele reale din spatele acestor schimbări. Textele legale rezultate nu sunt clare. Această practică slăbește controlul extern asupra guvernului, este contrară principiului separării puterilor și tulbură securitatea juridică. Comisia de la Veneția invită autoritățile române să limiteze drastic utilizarea OUG-urilor. În ceea ce privește modificările aduse celor trei legi din domeniul justiției, acestea ar trebui făcute printr-o procedură legislativă normală;

– motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secției și șeful acesteia se află sub controlul ierarhic al procurorului general. Din moment ce Secția nu ar putea face față tuturor cazurilor care intră în competența sa, există riscul să devină un obstacol în fața luptei împotriva corupției și a crimei organizate;

– modaliatea de numire și demitere a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, la fel, cu ministrul Justiției având un rol decisiv în acest proces, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de CSM. Este recomandată implementarea unei proceduri de numire care să ofere Secției de procurori a CSM un rol cheie pro-activ în procesul de numire a tuturor procurorilor de rang înalt din sistemul judiciar;

– noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt. Comisia de la Veneția fac apel la autoritățile române să nu aplice aceste noi prevederi în cazul procurorilor de rang înalt care se aflau în funcție la momentul adoptării lor.”

:: Opinia Comisiei de la Veneția

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD