Regulile comerciale privind colectarea, agregarea și transmiterea valorilor măsurate de energie electrică în cazul prosumatorilor
25 iunie 2019 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 506 din data de 21 iunie 2019, a fost publicat Ordinul nr. 71/2019 pentru modificarea și completarea Regulilor comerciale privind colectarea, agregarea și transmiterea valorilor măsurate de energie electrică, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 93/2018.
Prin Ordinul de modificare s-a extins domeniul de aplicare a Ordinului nr. 93/2018 și asupra prosumatorilor.
Implementarea noţiunii de ”prosumator” în România a fost făcută prin Legea nr. 184/2018 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2017, adică – clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
În acest sens, prin Ordinul nr. 71/2019 a fost introdus art. 111 care reglementează că pentru prosumatorii care dețin centrale electrice de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum și încheie contracte de vânzare energiei electrice în temeiul contractului-cadru aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 227/2018, precum și pentru clienții casnici deținători ai unor capacități de producere a energiei electrice, respectiv electrice și termice în cogenerare, conectate la rețea, cu putere electrică mai mică de 100 kW, agregarea valorilor măsurate și a valorilor măsurate aprobate, se realizează astfel:
a) energia electrică produsă este înregistrată ca fiind producție aferentă furnizorului care își asumă responsabilitatea financiară pentru plata dezechilibrelor acestora;
b) energia electrică produsă nu este inclusă în categoria de informații care privesc producția aferentă fiecărui producător, pe fiecare interval de dispecerizare.
Intrarea în vigoare: 21 iunie 2019.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |