Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

TUE. T-230/18 Czarnecki / Parlamentul. Drept instituțional. Membru al Parlamentului European. Decizia Parlamentului de a pune capăt mandatului unui vicepreședinte. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului
25.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prin Ordonanța din 6 iunie 2019, Czarnecki / Parlamentul (T‑230/18, nepublicată, ECLI:EU:T:2019:395), Tribunalul a respins acțiunea deputatului european Ryszard Czarnecki, prin care acesta a solicitat anularea deciziei Parlamentului European din 7 februarie 2018 de aprobare a încetării anticipate a funcției sale de vice-președinte al Parlamentului.

Drept instituțional – Membru al Parlamentului European – Declarații făcute în privința unui alt membru al Parlamentului – Încetarea anticipată a mandatului și atribuțiilor de vice-președinte al Parlamentului – Dreptul la apărare – Deturnare de putere – Egalitate de tratament 

Din complet a făcut parte jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, judecătorul român la Tribunalul Uniunii Europene

Reclamantul, domnul Ryszard Czarnecki este deputat în Parlamentul European din mai 2004. La data de 1 iulie 2014 a fost ales vice-președinte și apoi reales la data de 1 ianuarie 2017.

În 4 și în 5 ianuarie 2018, într-un blog personal, dar și în cursul unui interviu difuzat de un post de radio polonez online, reclamantul a comparat-o pe euro-deputata poloneză, doamna V., cu szmalcownik – expresie poloneză care desemnează colaboratorii naziști din timpul celui de-al doilea război mondial – afirmând că aceasta ar fi acționat ca un informator împotriva propriei țări. Această poziție a fost luată de reclamant ca reacție la criticile exprimate de doamna V. cu privire la guvernul polonez în cadrul unui documentar difuzat pe un canal de televiziune german.

La 10 ianuarie 2018, președinții a patru grupuri politice din Parlament, și anume PPE, S&D, ALDE și Verzii/ALE, au adresat o scrisoare președintelui Parlamentului, denunțând incidentul și solicitând luarea măsurilor adecvate. În special au propus aplicarea articolului 21 al regulamentului interior al Parlamentului, care prevede încetarea anticipată a mandatului de vice-președinte.

La 23 ianuarie 2018, președintele Parlamentului l-a ascultat pe reclamant în cadrul unei audieri, la finalul căreia s-a întocmit un proces-verbal care a fot adresat conferinței președinților din Parlament.

La 1 februarie 2018, după ce a luat notă de argumentele prezentate de reclamant, atât prin scrisoarea din 18 ianuarie, cât și în timpul audierii, statuând cu o majoritate de trei cincimi din sufragiile exprimate reprezentând cel puțin trei grupuri politice, conferința președinților din Parlament a decis, în aplicarea art. 21 din regulamentul interior, să propună Parlamentului încetarea anticipată a mandatului de vice-președinte al reclamantului, pentru săvârșirea unei erori grave.

La 5 februarie 2018, reclamantul s-a adresat ansamblului membrilor Parlamentului, criticând demersul Parlamentului și precizând că declarațiile nu au fost făcut în incinta acestuia, ci în cadrul unei dezbateri politice naționale.

Prin decizia din 7 februarie 2018, adoptată cu majoritate de două treimi din sufragiile exprimate reprezentând majoritatea membrilor care alcătuiesc Parlamentul, reclamantul a fost demis din funcția de vice-președinte.

Reclamantul s-a adresat Tribunalului, solicitând anularea acestei decizii și obligarea Parlamentului la plata cheltuielilor de judecată.

Tribunalul a respins acțiunea, reținând, în esență, următoarele:

Cu toate că articolul 21 din regulamentul interior nu prevede în sarcina Parlamentului, a conferinței președinților sau a președintelui acestuia obligația de a asculta persoana în cauză, trebuie relevat că reclamantul și-a putut face cunoscut punctul de vedere prealabil adoptării deciziei atacate, și aceasta în trei rânduri diferite.

Astfel, împrejurarea că conferința plenară nu a estimat oportun să-l asculte oral pe reclamant înainte de a proceda la votul final este lipsită de pertinență. În realitate, dreptul de a fi ascultat nu implică în mod necesar o dezbatere publică în orice procedură derulată împotriva unei persoane și susceptibilă să se finalizeze cu un act care să o afecteze. Respectul dreptului la apărare și al principiului contradictorialității nu implică, în consecință, că adoptarea, de către Parlament, a unei decizii privitoare la încetarea funcției de vice-președinte ar trebui în mod necesar precedată de o dezbatere în ședință publică (a se vedea, prin analogie, Gollnisch/Parlament, T-346/11 și T-347/11, EU:T:2013:23, punctele 178, 179).

Pe de altă parte, procedura de încetare înainte de termen a funcției sau mandatului de vice-președinte nu este o procedură disciplinară, așa încât să se poată susține că Parlamentul ar fi trebuit să urmeze procedura prevăzută în caz de nerespectare a regulilor de conduită sau de violare a codului de conduită în materie de interese financiare sau de conflicte de interes. Decizia atacată a fost adoptată în baza art. 21 al regulamentului de ordine interioară care, contrar a ceea ce susține reclamantul, prevede o procedură specială în privința încetării anticipate a mandatului vice-președintelui, procedură care a fost respectată în cauză.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti