Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Seminarul EUIPO destinat judecătorilor privind aspectele juridice legate de mărcile slabe / 18-19 iunie 2019, Alicante, sau implementarea „Programelor de convergență” ale EUIPO în interiorul sistemului judiciar european
26.06.2019 | Nicoleta Mirela NĂSTASIE

JURIDICE - In Law We Trust
Nicoleta Mirela Năstasie

Nicoleta Mirela Năstasie

Internaționalizarea sistemului judiciar în Uniunea Europeană aduce cu sine necesitatea de a dezvolta cunoștințe și abilități în diferite domenii ale dreptului, în conexiune directă și indirectă cu activitatea zilnică a judecătorilor. Credința în acest principiu și o dorință mai veche de a identifica legăturile dintre domeniul insolvenței internaționale și domeniul proprietății intelectuale mi-au îndreptat pașii către Seminarul EUIPO adresat judecătorilor privind aspectele juridice legate de mărcile slabe, 18-19 iunie 2019, Alicante[1].

Pasiunea pentru aspectele internaționale ale dreptului proprietății intelectuale, ale dreptului brevetelor și ale dreptului mărcilor nu este chiar nouă. Am început să mă apropii de sistemele și reglementările UE în domeniul brevetelor și mărcilor din anul 2016, prin cursuri de tip e-learning, seminare și conferințe organizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)[2], cunoscut anterior ca Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI), și de Academia de Brevete a Oficiului European de Brevete (OEB)[3]. Stagiul de pregatire la EPO Boards of Appeal[4], în luna iunie 2018, München, a fost, de asemenea, o experiență uimitoare. Seminarul organizat de EUIPO în 18-19 iunie 2019, cu participarea unor judecători din întreaga UE, a demonstrat un management extraordinar și un nivel ridicat al prezentărilor tehnice. Pe lângă aceste aspecte, au fost furnizate informații importante privind programele de cercetare ale EUIPO dezvoltate în cadrul conceptului general „Programele de convergență”[5].

Programele sunt relevante pentru practica autorităților naționale competente, pentru părțile interesate, pentru sistemul judiciar implicat în domeniul proprietății intelectuale, dar in același timp pentru cooperarea judiciară internațională și armonizarea jurisprudenței la nivelul UE. EUIPN[6] a elaborat o serie de practici comune și ghiduri pentru înregistrarea și examinarea mărcilor, a desenelor și modelelor, relevante pentru activitatea oficiilor naționale și regionale pentru proprietate intelectuală, sub denumirea „Practici. Standarde și practici comune pentru îmbunătățirea transparenței, consecvenței și certitudinii”[7].

În încercarea de a obține un anumit nivel de armonizare la nivelul UE în domeniul proprietății intelectuale și un mediu de cooperare în relațiile dintre birourile naționale, EUIPO și utilizatori, principalul obiectiv al acestui program complex este să stabilească și să promoveze claritatea, certitudinea juridică, calitatea și utilitatea atât pentru solicitant, cât și pentru birou[8]. Din perspectiva judecătorului național, existența unor ghiduri internaționale relevante pentru practica judiciară devine esențială, nu numai în domeniul proprietății intelectuale.

După cum acestea sunt prezentate în documentele oficiale, există patru activități fundamentale destinate extinderii procesului de convergență în domeniul proprietății intelectuale: 1) O practică comună care să includă o abordare comună ce trebuie stabilită într-un document și tradusă în toate limbile UE. 2) O strategie comună de comunicare pentru această practică. 3) Un plan de acțiune pentru punerea în aplicare a practicii comune. 4) O analiză a nevoilor de abordare a practicii anterioare.[9]

Scopul prezentului material nu este acela de a analiza drepturile asupra mărcii ca elemente esențiale al sistemului de concurență, ori principiile înregistrării respectiv ale refuzului de a înregistra o marcă din perspectiva interesului public. Ca membru al sistemului judiciar european, încerc a promova o perspectivă pragmatica, pentru a aborda „o interpretare flexibilă a dispozițiilor legale, a mecanismelor de tip soft-law și a doctrinei”,[10] nu numai in domeniul insolvenței transfrontaliere, dar în aceeași măsura în cel al dreptului european al proprietății intelectuale.

Experiența mecanismelor de tip „soft-law” la nivel european evidențiază necesitatea adaptării ghidurilor internaționale la specificul diferitelor jurisdicții europene, prin efortul deopotrivă al autorităților naționale și al jurisprudenței. În acest context, ghidurile si practicile promovate prin intermediul programului „Principiile practicii comune Programul de convergență” trebuie sa fie disponibile pe scară largă și ușor accesibile, „oferind o explicație clară și cuprinzătoare a principiilor pe care se bazează noua practică comună”. Obiectivul este acela de a obține o largă aplicare a practicilor comune în majoritatea cazurilor care apar la nivel european, pentru a asigura rezultate similare si previzibile.

Este necesar să se depună eforturi susținute de către EUIPO și autoritățile naționale pentru a aduce practicile comune propuse aproape de birourile naționale, de membrii sistemului judiciar, de specialiștii naționali și, în special, de beneficiarii principali ai sistemelor de protecție a drepturilor de proprietate intelectuala, într-o manieră eficientă și simplă. Sub acest aspect procesul de implementare pare a fi încă la început, necesitând demersuri ulterioare. Altfel, principalul obiectiv al programului desfășurat de EUIPO, armonizarea practicii europene în domeniul proprietății intelectuale, va rămâne doar un vis frumos.


[1] Disponibil aici.
[2] EUIPO Academy Learning Portal, disponibil aici.
[3] EPO Online training, disponibil aici și aici. European Patent Academy seminars, conferences and training programs, disponibil aici.
[4] Judicial internships at the Boards of Appeal, for details on actual program, disponibil aici.
[5] Convergence Central Team Work Programme 2015, disponibil aici.
[6]Rețeaua de Proprietate Intelectuală a Uniunii Europene (EUIPN). Pentru mai multe informații, disponibil aici.
[7]Convergence Programs” sunt disponibile online aici.
[8] Disponibil aici.
[9] Disponibil aici.
[10] The article is available online for INSOL Europe members, at (https://www.insol-europe.org/publications/about-eurofenix). It will be soon available online for all readers at (https://www.insol-europe.org/publications/eurofenix-past-issues)


Judecător Nicoleta Mirela Năstasie
Tribunalul București

Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Dreptul Uniunii Europene, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO