Noi dispoziții referitoare la prestarea serviciilor și activităților de investiții
26 iunie 2019 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 496 din data de 19 iunie 2019, a fost publicate Regulamentul nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziții referitoare la prestarea serviciilor și activităților de investiții conform Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, precum și Anexele 1-26 la Regulament.
Regulamentul stabilește reguli și proceduri aplicabile: societăților de servicii de investiții financiare (SSIF); persoanelor fizice și juridice prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare; firmelor de investiții din alte state membre care prestează servicii și activități de investiții pe teritoriul României; societăților din țări terțe care furnizează servicii de investiții sau desfășoară activități de investiții în România prin înființarea unei sucursale.
În ceea ce privește SSIF-urile, Regulamentul prevede procedura de acordare, suspendare și retragere a autorizației. SSIF-urile sunt firme de investiții, care se constituiesc sub forma de S.A., acestea sunt specializate în intermedierea tranzacțiilor pe piața de capital care constau în cumpărarea și vânzarea de instrumente financiare acțiuni, obligațiuni, contracte futures, options etc. (pentru mai multe detaliiprivind SSIF-urile a se vedea cap. III din Legea nr. 126/2018).
Autorizația de funcționare este eliberată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Autoritatea conform Regulamentului emis de această este competentă în ceea ce privește aplicarea acestuia.
În activitatea ASF-ului urmează a se lua în calcul orientări cu privire la anumite aspecte în ce privește MiFID (Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare).
Regulamentul definește persoanele preăvzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 126/2018, drept consultanții de investiții care sunt persoane fizice sau juridice autorizate de A.S.F. să furnizeze servicii de consultanță în investiții pentru valori mobiliare și unități de fond ale unor organisme de plasament colectiv și să preia și să transmită ordine pentru valori mobiliare și unități de fond ale unor organisme de plasament colectiv. Regulamentul stabilește cerințe de autorizare atât pentru persoanele fizic cât și cele juridice.
Cu privire la firmele străine care-și desfășoară activitatea în România, agenți delegați stabiliți în România urmează să se înscrie înscrie în Registrul A.S.F. în baza notificării primite de A.S.F. de la autoritatea competentă din statul membru de origine a respectivei firme de investiții/instituții de credit.
Anexele 1-26 conțin modele care urmează a fi respectate de subiectele vizate pentru obținerea autorizațiilor de funcționare din partea ASF:
Intrarea în vigoare: 19 iunie 2019.