Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept comercial, Monitorul Oficial al României, Noutăți legislative, Piața de capital

Noi dispoziții referitoare la prestarea serviciilor și activităților de investiții

26 iunie 2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 496 din data de 19 iunie 2019, a fost publicate Regulamentul nr. 5/2019 privind reglementarea unor dispoziții referitoare la prestarea serviciilor și activităților de investiții conform Legii nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare, precum și Anexele 1-26 la Regulament.

Regulamentul stabilește reguli și proceduri aplicabile: societăților de servicii de investiții financiare (SSIF);  persoanelor fizice și juridice prevăzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare; firmelor de investiții din alte state membre care prestează servicii și activități de investiții pe teritoriul României; societăților din țări terțe care furnizează servicii de investiții sau desfășoară activități de investiții în România prin înființarea unei sucursale.

În ceea ce privește SSIF-urile, Regulamentul prevede procedura de acordare, suspendare și retragere a autorizației. SSIF-urile sunt firme de investiții, care se constituiesc sub forma de S.A., acestea sunt specializate în intermedierea tranzacțiilor pe piața de capital care constau în cumpărarea și vânzarea de instrumente financiare acțiuni, obligațiuni, contracte futures, options etc. (pentru mai multe detaliiprivind SSIF-urile a se vedea cap. III din Legea nr. 126/2018).

Autorizația de funcționare este eliberată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Autoritatea conform Regulamentului emis de această este competentă în ceea ce privește aplicarea acestuia.

În activitatea ASF-ului urmează a se lua în calcul orientări cu privire la anumite aspecte în ce privește MiFID (Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare).

Regulamentul definește persoanele preăvzute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 126/2018, drept consultanții de investiții care sunt persoane fizice sau juridice autorizate de A.S.F. să furnizeze servicii de consultanță în investiții pentru valori mobiliare și unități de fond ale unor organisme de plasament colectiv și să preia și să transmită ordine pentru valori mobiliare și unități de fond ale unor organisme de plasament colectiv. Regulamentul stabilește cerințe de autorizare atât pentru persoanele fizic cât și cele juridice.

Cu privire la firmele străine care-și desfășoară activitatea în România, agenți delegați stabiliți în România urmează să se înscrie înscrie în Registrul A.S.F. în baza notificării primite de A.S.F. de la autoritatea competentă din statul membru de origine a respectivei firme de investiții/instituții de credit.

Anexele 1-26 conțin modele care urmează a fi respectate de subiectele vizate pentru obținerea autorizațiilor de funcționare din partea ASF:

Intrarea în vigoare: 19 iunie 2019.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică