Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor
26 iunie 2019 | JURIDICE.roÎn Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 522 din data de 26 iunie 2019, a fost publicată Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum și pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare.
Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis sexuale prevăzute de Codul penal la articolele: 210, 211, 213-2161, 218-223, 299, 374, 375, 377 și infracțiunile prevăzute la lit. a) -q), astfel cum erau prevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României sau în legi speciale, având aceleași elemente constitutive.
Registul se organizează de Ministerul Justieției și se ține de unitățile Poliției Române.
Evidența Registrului privește:
a) persoanele fizice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal potrivit prevederilor, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracțiunile menționate supra;
b) persoanele de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unei infracțiuni menționate supra;
c) persoanele născute în străinătate despre care s-au primit comunicări din partea autorităților competente ale altor state cu privire la săvârșirea unei infracțiuni menționate supra și cu privire la care sunt date că se deplasează sau că se pot deplasa pe teritoriul României.
Legea instituie obligația în sarcina organelor de poliție de a face verificări (periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni) la domiciliul, reședința sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obținerii de date și informații privind comportamentul acestor persoane și modul de obținere a mijloacelor de existență, precum și actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliției Române.
Nu produce efecte asupra datelor din Registru scoaterea din evidența cazierului judiciar a persoanelor fizice, precum și nici grațierea, prescripția executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea intervenită.
Anual sau cu ocazia constatării schimbării înfățișării persoanei, este necesară fotografierea persoanei înscrise în Registru.
Este introdusă sintagma certificat de integritate comportamentală, ca fiind documentul eliberat persoanelor fizice, care atestă lipsa înscrierilor în Registru sau, după caz, datele înscrise în Registru cu privire la acestea.
Se introduce obligativitatea – pentru instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane – de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.
Intrarea în vigoare: 29 iunie 2019.