Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Titus Corlățean a inițiat, la APCE, o moțiune pentru rezoluție pe tema nerespectării angajamentelor Ucrainei în materia drepturilor lingvistice ale minorităților naționale
27.06.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Moțiunea pentru rezoluție pe tema nerespectării angajamentelor Ucrainei în materia drepturilor lingvistice ale minorităților naționale a fost depusă, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 24-28 iunie 2019), și a fost susținută, alături de senatorul Titus Corlățean (SOC), în calitate de inițiator, de 23 de membri ai APCE din 8 state și 3 grupuri politice, potrivit unui comunicat.

Din partea Delegației Parlamentului României la APCE și-au exprimat susținerea pentru această inițiativă: senatorul Liviu-Marian Pop (SOC), președinte, senatorii Viorel Badea (PPE/CD) și Ion Popa (ALDE), deputații Ionuț Stroe (PPE/CD), Attila Korodi (PPE.CD), Erika Benkö (PPE/CD), Gheorghe-Dinu Socotar (SOC) și Mugurel Cozmanciuc (PPE/CD), membri.

Prin Rezoluția 2189 (2017): “Noua lege a educației din Ucraina: un impediment major cu privire la învățământul în limba maternă a minorităților naționale”, demers inițiat în 2017 de Delegația română, APCE a decis să urmărească îndeproape evoluțiile din Ucraina referitoare la protecția și promovarea limbilor regionale și minoritare.

În acest context, această nouă inițiativă a Delegației române atrage atenția asupra faptului că, deși o serie de prevederi din Legea privind educația din Ucraina din 2017 au fost declarate neconforme cu instrumentele juridice internaționale relevante de către Comisia pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) a Consiliului Europei, prin adoptarea Opiniei nr. 902/2017 autoritățile de la Kiev nu au luat în considerare aceste recomandări. Mai mult, Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, la 25 aprilie 2019, Legea privind garantarea utilizării limbii ucrainene ca limbă de stat, un act normativ care stabilește folosirea exclusivă a limbii ucrainene în sfera publică de către toți cetățenii săi indiferent de apartenența etnică.

În contextul acestor evoluții îngrijorătoare, acest demers propune APCE să monitorizeze îndeaproape maniera în care Ucraina își îndeplinește obligațiile internaționale relevante din perspectiva creării unui mediu favorabil pentru exercitarea drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale și să solicite autorităților ucrainene să adopte măsuri în consecință.

:: Moțiune pentru rezoluție

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti