Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Curtea de Apel Bucuresti. Adunarea Generala a judecatorilor din 28 august 2009


02.09.2009 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 28 august 2009, judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti s-au intrunit in Adunarea Generala a judecatorilor. Textul integral al procesului verbal:

„PROCES VERBAL cu privire la rezultatul votului Adunarii Generale a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti din 28.08.2009

La data de 28 august 2009 a fost convocata Adunarea Generala a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti pentru exprimarea punctelor de vedere si luarea de masuri cu privire la aspecte legate de normarea muncii, eficientizarea activitatii instantelor si la proiectul legii cadru privind salarizarea unica a personalului platit din fonduri publice.

Doamna judecator Doina Anghel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, deschide lucrarile Adunarii Generale a judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Pentru constatarea legalei constituiri a Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, prin intrunirea cvorumului, se procedeaza la efectuarea apelului de catre grefierii sefi ai celor noua sectii.

Din totalul de 177 de judecatori care sunt numiti la aceasta instanta, 5 judecatori sunt detasati la C.S.M., 1 judecator este detasat la Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, 1 judecator este membru C.S.M. cu activitate permanenta, 2 judecatori sunt detasati la alte instante, 7 se afla in concediu de crestere a copilului, 1 judecator se afla in concediu de risc maternal, 1 judecatori se afla in concediu fara plata, 1 judecator se afla in concediu de pregatire profesionala.

Pentru ca Adunarea Generala sa fie legal constituita, din totalul de 158 de judecatori in functie, este necesara prezenta a cel putin 80 de  judecatori, acest numar reprezentand majoritatea prevazuta de Regulamentul de Ordine Interioara a Instantelor Judecatoresti, pentru constatarea cvorumului.

Astfel, la Adunarea Generala din data de 28 august 2009 au fost convocati un numar de 167 judecatori, fiind prezenti 128 judecatori, conditie in care Adunarea este legal constituita.

La Adunarea Generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti din 28.08.2009, participa in calitate de invitati si judecatori din cadrul altor instante, doamna judecator Mona Pivniceru, presedinte al Asociatie Magistratilor din Romania, precum si doamna Doina Erhan, managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti.

Doamna judecator Doina Anghel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, prezinta ordinea de zi, pe care este inclusa exprimarea punctelor de vedere si luarea de masuri cu privire la aspecte legate de normarea muncii, eficientizarea activitatii instantelor si la proiectul legii cadru privind salarizarea unica a personalului platit din fonduri publice.

Dupa prezentarea ordinii de zi a Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti, doamna judecator Doina Anghel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, transmite un mesaj de bun venit judecatorilor din cadrul altor instante care participa in calitate de invitati la Adunarea Generala a judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.

Continuand, apreciaza ca aceasta Adunare Generala trebuie sa transmita un mesaj coerent, in sensul ca puterea judecatoreasca reprezinta in mod real o putere in statul de drept, aspect care trebuie sa se regaseasca si in Legea cadru privind salarizarea unica a personalului platit din fonduri publice.

Subliniaza ca justitia reprezinta una dintre cele trei puteri ale statului de drept, atribut ce izvoraste din insasi dispozitiile Constitutie Romaniei, respectiv art. 1 din Constitutia Romaniei.

Mentioneaza ca in noua lege de salarizare coeficientii privind salarizarea judecatorilor se afla in coada listei, pornind de la un minim de 2 si ajungand la un maxim de 14,5 pentru Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Precizeaza ca pentru celelalte doua puteri coeficientii variaza intre un minim de 10 pana la un maxim de 15, doar pentru judecatori coeficientul plecand de la un minim de 2.

De asemenea, arata ca la actul de justitie, alaturi de judecatori, participa si personalul auxiliar, iar veniturile acestora trebuie sa se regaseasca si ele la un nivel corespunzator.

Pentru mai multe informatii legale de noua lege de salarizare, acorda cuvantul doamnei Doina Erhan, managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti.

Doamna Doina Erhan, manager economic al Curtii de Apel Bucuresti, face o comparatie a veniturilor brute de la acest moment ale magistratilor si cele pe care acestia ar urma sa le aiba ca urmare a aplicarii noii legi de salarizare.

Subliniaza ca veniturile calculate in conformitate cu legea noua ar fi mai mici cu 50% decat veniturile actuale ale magistratilor.

Totodata, apreciaza ca reprezentatii magistratilor care participa la negocieri trebuie sa solicite ca sporul de confidentialitate sa fie inclus in baza de calcul, iar sporul de suprasolicitare de 50% sa fie stipulat in afara  bazei de calcul.

Doamna judecator Ioana Herold solicita lamuriri despre modul de calcul avut in vedere de managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti, la efectuarea comparatie intre salariile de la acest moment ale magistratilor si cele pe care acestia le-ar avea ca urmare a aplicarii noii legi de salarizare.

Doamna Doina Erhan, managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti, precizeaza ca are loc o diminuare a salariului magistratilor, chiar si in situatia in care se au in vedere salariile de la acest moment, respectiv fara sporul de 50%.

Mentioneaza ca in compararea salariilor s-au avut in vedere toate situatiile, in toate fiind vorba de o diminuare a acestora in conditiile noii legi.

Doamna judecator Doina Anghel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti subliniaza ca pentru magistrati coeficientii pornesc de la 2 si ajung pana la 14,5, in timp ce pentru celelalte doua puteri in stat, coeficientii pornesc de la 10 si ajung la 15.

Luand cuvantul, domnul judecator Filip Pavel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, invedereaza ca exista trei puteri in stat, iar aceste puteri trebuie sa colaboreze si sa comunice intre ele, insa la acest moment una dintre puteri incearca sa se situeze deasupra celorlalte doua.

Subliniaza ca executivul, prin noua lege de salarizare, isi manifesta tendinta de a fi deasupra celorlalte puteri, iar puterea judecatoreasca trebuie sa actioneze pentru a-si apara independenta si demnitatea.

Continuand, face referire la Recomandarea 94(12)  a Comitetului de Ministri catre Statele Membre privind independenta, eficienta si rolul judecatorilor.

Arata ca Propunerile din Proiectul Legii unice de salarizare, in ce priveste pe magistrati si personalul auxiliar, incalca principiul independentei, submineaza independenta judecatorilor, motiv pentru care trebuie sa se solicite abtinerea executivului si legislativului de la diminuarea drepturilor salariale ale magistratilor si personalului auxiliar.

Subliniaza ca potrivit „Recomandarilor”: statutul si remunerarea sunt factori importanti care determina conditiile de munca corespunzatoare. Statutul acordat judecatorilor ar trebui sa fie pe masura demnitatii profesiei si remunerarea lor ar trebui sa reprezinte o compensare suficienta pentru povara de responsabilitate.  Acesti factori sunt esentiali pentru independenta judecatorilor, in special recunoasterea importantei lor ca judecatori, exprimat in termen de respect si remunerare financiara adecvata.

Apreciaza ca noua lege atenteaza la demnitatea si independenta judecatorilor, fiind necesar, la acest moment, sa se actioneze pentru a se realiza o echilibrare a puterilor in stat, iar justitia sa fie asezata acolo unde este locul si sa i se recunoasca atributul de putere in stat, asa cum se stipuleaza prin insasi Constitutia Romaniei.

Doamna judecator Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, arata ca in contextul actual are loc o desconsiderare generala a justitiei, fiind afectat statului judecatorului, iar respectarea dispozitiilor Constitutiei Romaniei reprezinta o chestiune formala.

Mentioneaza ca judecatorii reprezinta o categorie profesionala hartuita, abaterile savarsite de judecatori fiind percepute asemenea crimelor de razboi si crimelor la nivel international, devenind imprescriptibile.

Subliniaza ca statutul puterii judecatoresti este schimbat prin ordonante de urgenta si face o comparatie intre recomandarile internationale si legislatia in vigoare.

Precizeaza ca Asociatia Magistratilor din Romania a realizat un CD cu toate reglementarile internationale ce privesc puterea judecatoreasca, CD pe care il va pune la dispozitia instantelor de judecata.

Arata ca la nivel international se vorbeste despre „recomandare”, dar aceasta sintagma este sinonima cu decizie, opinie sau aviz, nefiind vorba despre ceva ce poate fi sau nu aplicat.

Totodata, face referire la Recomandarea 94(12) a Comitetului de Ministrii si mentioneaza ca statele sunt obligate, prin celelalte puteri, sa ia toate masurile pentru a crea si consolida increderea publicului in sistemul judiciar, dar in Romania situatia este contrara.

Mentioneaza ca la nivel international, s-au emis recomandari in mai multe directii, cum ar fi: salariul judecatorilor creste nu scade; aplicarea de principii ce nu se regasesc in noua lege de salarizare; stimularea increderii in sistemul judiciar; salarizarea corespunzatoare personalului din sistemul judiciar pentru ca acesta sa fie protejat de o presiune financiara; impactul deciziei judecatorului asupra vietii/averii oamenilor si asupra sistemului politic; salariul sa ii confere judecatorului confort si libertate financiara; scoaterea judecatorului din activitati nejurisdictionale.

Cu referire la propunerile judecatorilor de a nu participa in birourile electorale, apreciaza ca acestea au ca suport juridic tocmai Recomandarea Comitetului de Ministrii.

Continuand, arata ca ostilitatea guvernantilor fata de judecatori este fatisa, iar la acest moment, puterea judecatoreasca trebuie sa stabileasca si sa gaseasca metodele care pot provoca schimbari in aceasta atitudine, astfel incat directiile de actiune sa fie in sensul de a limita o astfel de ostilitate.

Mai arata ca UNJR s-a judecata cu Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru a fi primita la negocierile ce se purtau pe marginea legii unice de salarizare.

Precizeaza ca Asociatia Magistratilor din Romania a considerat ca este inadmisibil ca statutul unei puteri in stat sa fie determinat de catre o asociatie profesionala.

Arata ca, la acest moment, nu cunoaste care sunt caile sau posibilitatile de reactie ale sistemului judiciar, guvernantii fiind decisi sa ii aduca pe judecatori la stadiul de functionari publici.

Cu privire la existenta conflictului constitutional, apreciaza ca medierea Presedintelui Romaniei a fost o „parodie politica”.

Continuand, mentioneaza ca atunci cand nu exista nicio cale legala prin care sa se poata ajunge la o finalitate este vorba despre un conflict constitutional.

Constata ca sistemul judiciar este presat de timp si apreciaza util sa fie adresata o scrisoare deschisa Parlamentului Romaniei, prin care sa se aduca la cunostinta acestuia ca el reprezinta puterea legislativa in Romania, iar Guvernul nu i se poate substitui.

De asemenea, arata ca Asociatia Magistratilor din Romania s-a gandit ca ar fi necesar sa se constituie un grup de criza, care sa centralizeze deciziile si propunerile Adunarilor Generale ale Judecatorilor si constituirea unei delegatii care sa faciliteze expunerea situatiei actuale a puterii judecatoresti in fata Parlamentului European si a Consiliului Europei.

Domnul judecator  Filip Pavel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, arata ca un judecator din cadrul unei Curti de Apel, cu 15 – 20 de ani vechime si cu sporul de 50% inclus ajunge la un venit brut de 11790 lei, iar fara sporul de 50% ajunge la un venit brut de 8678 lei, salariul net situandu-se la circa 6000 lei..

Subliniaza ca in conditiile noii legi, acelasi judecator va avea un venit brut, in situatia includerii sporului de 50%, de 6785 lei, iar fara includerea sporului de 50%, un venit brut de aproximativ 4530 lei, salariul net situandu-se la circa 3500 lei.

Mentioneaza ca in actualul proiect pentru judecatorul despre care a facut vorbire este stabilit un coeficient de 7,55.

Apreciaza ca in situatia aplicarii noii legi, salariile vor avea o scadere cu 50% – 60%.

Luand cuvantul, domnul Victor Hortolomei, judecator in cadrul Sectiei a VIII-a de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, arata ca Adunarea Generala de astazi trebuie sa identifice argumentele necesare adoptarii celor mai eficiente solutii, sa procedeze la gasirea acestor solutii si sa adopte masuri care sa fie corect reflectate in presa.

Apreciaza ca este important ca Biroul de Presa sa se implice in mod concret in relatia dintre puterea judecatoreasca si mass media.

Invoca art. 1 alin. 4 din Constitutia Romaniei, prevederile din Statutul judecatorilor si alte dispozitii din legislatia europeana in sustinerea afirmatiei ca judecatorii trebuie sa beneficieze de venituri care sa le confere independenta.

Continuand, subliniaza ca, la acest moment, puterea judecatoreasca este limitata prin procesul legislativ, masurile legislative incalcand dispozitiile constitutionale.

Precizeaza ca atunci cand a facut referire la masuri ce trebuie luate, a avut in vedere orice forma de protest care nu este interzisa prin lege.

Apreciaza ca aceste masuri trebuie luate in mod gradat, respectiv la inceput trebuie aduse la cunostinta publicului, apoi sa se procedeze la amanarea intrarii in sedinta de judecata cu cateva ore si sa se continue cu restrangerea activitatii judecatorilor doar la redactarea hotararilor.

Subliniaza ca este deosebit de importanta relatia cu mass media, pentru a se realiza o transmitere corecta a masurilor, iar problemele din justitie sa fie reflectate in mod corect.

In finalul interventiei sale, arata ca nu este vorba despre o lupta pentru salarii si privilegii, ci despre o lupta pentru principii si pentru mentinerea statutului judecatorului.

Doamna Farmathy Amelia, judecator in cadrul Sectiei a VII-a civila si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale din cadrul Curtii de Apel Bucuresti, apreciaza ca daca se vor solutiona cauzele nu va mai avea nicio importanta daca se va intra sau nu cu roba si insemne in sala de judecata.

Subliniaza ca a trecut vremea declaratiilor si a protestelor graduale, ci se impune adoptarea unor masuri urgente.

Mentioneaza ca puterea executiva ia decizii fara a se consulta cu celelalte puteri, iar membrii C.S.M. au fost tratati cu desconsideratie, ca niste ”gunoaie”.

Apreciaza ca masurile care trebuie luate trebuie sa fie radicale, delicatetea de pana acum creand impresia ca justitia este slaba.

Mai arata ca s-a spus ca justitia nu creeaza profit, dar se uita ca justitia rezolva situatii, iar munca intelectuala nu trebuie legata de obtinerea unui profit.

Precizeaza ca intrarea judecatorilor fara robe in sedintele de judecata nu a trezit niciun fel de reactii, motiv pentru care, apreciaza ca trebuie luate masuri radicale si propune ca judecatorii sa intre in sedintele de judecata si sa acorde doar termene.

Doamna Lacramioara Axinte, judecator din cadrul Judecatoriei Botosani, ia cuvantul si arata ca intreaga provincie asteapta un semnal din partea acestei Adunari Generale, decizia pe care aceasta o va lua astazi putand fi un avertisment in sensul ca executivul incalca principiul independentei magistratului.

Apreciaza ca statul roman are obligatia sa asigure independenta, inclusiv financiara, a magistratului, iar un salariu de 1400 lei pentru un judecator din cadrul unei judecatorii si de 4500 lei pentru un judecator din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie  nu pot asigura aceasta independenta financiara.

Mentioneaza ca legea unica de salarizare nu este singura nemultumire a sistemului financiar si face referire la imprejurarea ca statul refuza sa puna in executare hotarari judecatoresti.

Totodata, face apel la cei prezenti sa dea dovada de curaj si demnitate si sa adopte masurile cele mai corecte si eficiente.

Considera ca este necesar sa se creeze o retea a Adunarilor Genereale ale Judecatorilor la nivel national si sa se desemneze persoanele de contact in aceasta retea.

Doamna Laura Ivanovici, judecator in cadrul Sectie a IV-a Civila din cadrul Curtii de Apel arata ca toate campaniile mediatice nu au aratat de ce este importanta munca judecatorului si subliniaza ca in lipsa justitiei statul de drept nu mai poate functiona, justitia fiind aceea care apara drepturile societatii.

Precizeaza ca in tarile europene si in Statele Unite ale Americii, activitatea judecatorului este pusa pe primul plan, existand chiar dispozitii potrivit carora salariul judecatorului nu poate fi redus.

Arata ca, in contextul actual, s-a acreditat ideea ca din cauza salariilor magistratilor sufera alte categorii profesionale, ceea ce este o idee absolut falsa, eronata.

Reitereaza sustinerea potrivit careia in lipsa unei justitii eficiente statul de drept nu poate exista.

Continuand, formuleaza cateva propuneri concrete de masuri ce ar trebui adoptate, masuri pe termen scurt si lung: apreciaza ca este necesara promovarea unei actiuni in justitie prin care sa se solicite Guvernului sa respecte principiul egalitatii puterilor in stat si sa emita un proiect de lege in acest sens si, totodata, ulterior invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a acestui act legislativ.

Subliniaza ca trebuie adoptate masuri pe termen lung in scopul promovarii statutului si a rolului judecatorului in societate.

Doamna Andreea Cioata, judecator in cadrul Sectiei a II-a penala si pentru cauze cu minori si familie a Curtii de Apel Bucuresti invoca situatia delicata in care se afla sectiile penale si face referire la cauzele in care expira starea de arest.

Doamna Valentina Tatulescu, presedintele Sectiei a IV-a Civila a  Curtii de Apel Bucuresti, arata ca in anul 1996 justitia romana s-a aflat intr-o situatie asemanatoare, magistratii luptandu-se sa isi pastreze drepturile salariale, dar nu exista conjunctura ostila de la acest moment.

Apreciaza ca, avand in vedere ca situatia actuala este una exceptionala, se impun a fi luate masuri exceptionale; „in imprejurari exceptionale, masuri exceptionale”.

Doamna Alina Trandafir, judecator in cadrul Sectiei a IV-a Civila a Curtii de Apel Bucuresti isi exprima opinia in sensul ca trebuie sa se intre in sedintele de judecata si sa se acorde doar termene, sa se lucreze in limita celor 8 ore de program si sa se dea termene in continuare.

Subliniaza ca magistratura trebuie sa fie una de elita, iar elita se formeaza in ani, insa situatia creata va duce la plecarea multor judecatori din magistratura.

Avand cuvantul, domnul Gheorghe Tudorache, judecator in cadrul Tribunalului Giurgiu – Sectia Civila, arata ca s-a pierdut batalia politica si batalia mediatica, dar razboiul nu trebuie pierdut.

Continuand, aduce la cunostinta celor prezenti ca membrii C.S.M. au facut demersuri la Parlamentul European, dar usile sunt inchise, neexistand sprijin la nivel international, judecatorii fiind priviti ca magistrati care si-au acordat zilnic majorari salariale si sporuri.

Considera ca vremea declaratiilor a trecut si se impune adoptarea de masuri radicale, cu atat mai mult cu cat timpul avut la dispozitie este scurt, legea urmand a fi adoptata, iar o eventuala sesizare a Curtii Constitutionale este o procedura de durata.

Mentioneaza ca judecatorii cei mai afectati sunt judecatorii de la instantele inferioare si sesizeaza existenta unor discrepante foarte mari intre judecatorii cu functii de conducere si cei cu functii de executie.

De asemenea, apreciaza ca nu mai trebuie folosita sintagma „categorie profesionala”, ci aceea de „putere in stat”.

Propunerea pe care intelege sa o formuleze este in sensul neparticiparii judecatorilor la alegerile prezidentiale, in Birourile Electorale.

Totodata, multumeste colegilor de la Curtea de Apel Targu Mures pentru initierea acestei masuri.

Domnul Horatius Dumbrava, judecator din cadrul Curtii de Apel Targu Mures, arata ca la nivelul acestei instante convocarea Adunarii Generale a Judecatorilor a fost determinata de timpul scurt disponibil si de impactul adoptarii legii unice de salarizare a personalului bugetar.

Mentioneaza ca, in afara de masurile adoptate de catre Adunarea Generala a Judecatorilor Curtii de Apel Targu Mures, mai propune si adoptarea altor masuri: bugetul justitiei sa fie al justitie, in sensul ca un procent de 1% din PIB sa fie alocat justitiei.

Totodata, arata ca a fost trimisa o solicitare la Guvernul Romaniei si la Ministerul Muncii, in sensul de a se pune in dezbatere publica legea unitara de salarizare si citeste raspunsul primit la aceasta solicitare.

Precizeaza ca acest raspuns nu este datat si, in esenta, se raspunde ca proiectul de lege este in stare avansata de elaborare, aflandu-se este in forma definitiva, putand avea loc doar mici corecturi.

Doamna Stefania Teleman, grefier sef al Sectiei a IV-a Civila a Curtii de Apel Bucuresti, apreciaza ca o eventuala forma de protest graduala nu ar aduce niciun fel de beneficiu, determinandu-se o crestere a volumului de munca pentru grefieri.

Subliniaza ca trebuie avute in vedere toate categoriile profesionale si arata ca guvernantii sa tem doar de intreruperea activitatii chiar si o zi in justitie.

Doamna Mihaela Pasca, judecator in cadrul Judecatoriei Sector 6 Bucuresti, apreciaza ca o masura de tipul „o zi fara justitie” nu ar avea nicio relevanta si de asemenea, considera ca nu este o solutie sa se intre in sedintele de judecata si sa se acorde noi termene, ci masura care se impune este aceea de a nu se intra in sedintele de judecata.

Doamna Elena Ursulescu, presedintele Sectiei a II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti sustine ideea generata de sintagma „o zi fara justitie”.

Luand cuvantul, doamna Ioana Herold-Petre, judecator in cadrul Sectiei a III-a Civila si civila si pentru cauze cu minori si familie a Curtii de Apel Bucuresti apreciaza ca „o zi fara justitie” inseamna, in esenta, tot acordarea de termene.

Subliniaza ca societatea nu poate fi sanctionata prin punerea in libertate a infractorilor, motiv pentru care, apreciaza ca se impune judecarea situatilor in care se discuta starea de arest.

Considera ca este necesar a se trimite guvernantilor o scrisoare deschisa prin care sa se aduca la cunostinta acestora masurile care se vor lua si imprejurarea ca se impune mentinerea tuturor drepturilor magistratilor, iar incetarea protestului sa fie determinata de o reglementare a situatiei.

Doamna Lucia Rog, judecator in cadrul Sectiei a II-a penala si pentru cauze cu minori si familie a Curtii de Apel Bucuresti propune a se restrange activitatea judecatorilor, incepand cu data de 01 septembrie 2009, doar la redactarea hotararilor judecatoresti, iar in penal sa fie discutate doar starile de arest care expira efectiv.

Doamna Ana-Maria Puiu, judecator in cadrul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti apreciaza ca in situatii extraordinare se pot lua masuri de normalitate.

Considera ca este necesara o blocare a sistemului ECRIS si a se realiza o plafonare a numarului de dosare la nivelul fiecarei instante.

De asemenea, apreciaza ca judecatorii trebuie sa isi stabileasca singuri volumul de munca, numarul de dosare nou intrate, numarul de dosare pe sedinta, in functie de complexitatea acestora si sa poata acorda si termene de sase luni.

Propune ca sedintele de judecata sa se incheie la ora 1600 si arata ca la nivelul Curtii de Apel Ploiesti s-a stabilit ca acestea sa se incheie la ora 1430.

Doamna Elena Ursulescu, presedintele Sectiei a II-a Penala a Curtii de Apel Bucuresti adreseaza doamnei Doina Erhan, managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti, intrebarea daca rectificarea bugetara care a avut loc are in vedere si acordarea sumelor restante, respectiv a drepturilor salariale castigate prin hotarari irevocabile.

Doamna Doina Erhan, managerul economic al Curtii de Apel Bucuresti precizeaza ca aceasta rectificare bugetara nu are in vedere plata drepturilor salariale restante ci plata diferitelor servicii, alte cheltuieli decat drepturi salariale.

Domnul Adrian Neacsu, presedintele Tribunalului Vrancea, intelege sa formuleze cateva precizari de ordin tehnic cu privire la rectificarea bugetara care a avut loc.

In acest context, arata ca suma alocata nu va fi utilizata pentru plata drepturilor salariale restante si precizeaza ca nu a fost prevazuta la buget suma aferenta salariilor pentru luna decembrie 2009.

De asemenea, apreciaza util a se intocmi, in cadrul acestei Adunari Generale, o lisa cu revendicari care sa fie transmisa tuturor instantelor pentru a fi adoptata de catre adunarile generale ale acestora, intrucat este important ca masurile luate la nivel national sa fie identice.

Considera ca judecatorii trebuie sa isi apere prin orice mijloace  independenta si propune ca, pe langa blocarea efectiva a activitatii instantelor, sa se boicoteze si alegerile prezidentiale.

Doamna Madalina Afrasinie, judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti, prezinta succint hotararea adoptata de Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti, aratand ca se vor judeca doar cauzele privind starea de arest si cele avand ca obiect plasamente.

De asemenea, precizeaza ca judecatorii nu vor participa la Birourile Electorale.

Continuand, arata ca o alta masura este aceea a plafonarii numarului de dosare nou intrate si repartizarea acestora in 2010, pentru ca la nivelul unei sedinte de judecata sa fie un numar maxim de 35 de dosare.

Mentioneaza ca Tribunalul Bucuresti va da un comunicat de presa in acest sens.

Doamna Mariana Haralambe, judecator in cadrul Sectie a III-a civila si pentru cauze cu minori si familie a Curtii de Apel Bucuresti apreciaza ca se impune ca judecatorii sa nu participe la solutionarea contestatiilor electorale si subliniaza ca, la acest moment, este important ca sistemul judiciar sa dea dovada de solidaritate si sa se comporte ca o putere in stat.

O alta opinie exprimata de catre unul dintre judecatorii participanti la Adunarea Generala a Judecatorilor din Cadrul Curtii de Apel Bucuresti are in vedere imprejurare ca presedintii de tribunal sunt obligati prin lege sa efectueze tragerea la sorti pentru desemnarea judecatorilor in birourile electorale, acesti putand fi trasi la raspundere in cazul neindeplinirii acestei obligatii.

Aceeasi doamna judecator apreciaza ca masura acordarii de termene de judecata este ineficienta.

Domnul Horatius Dumbrava, judecator din cadrul Curtii de Apel Targu Mures, cu privire la aspectul invocat anterior in legatura cu desemnarea judecatorilor pentru birourile electorale, arata ca judecatorii au semnat liste, aratand ca nu inteleg sa participe la aceste birouri.

Avand in vedere aspectele prezentate, domnul judecator Filip Pavel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, supune votului masurile propuse de catre participantii la Adunarea Generala a Judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti.

Astfel,

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti transmiterea unui mesaj de solidaritate catre toti judecatorii si procurorii din sistemul judiciar din partea Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Cu unanimitate de voturi a fost adoptata masura de a se transmite un mesaj de solidaritate catre toti judecatorii si procurorii din sistemul judiciar din partea Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti adresarea unei scrisori deschise catre Senatul Romanie, Camera Deputatilor si catre Guvernul Romaniei.

Cu unanimitate de voturi a fost adoptata masura de a se adresa o scrisoare deschisa catre Senatul Romanie, Camera Deputatilor si catre Guvernul Romaniei.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti constatarea existentei conflictului constitutional intre puterea judecatoreasca si puterea executiva si initierea procedurii de mediere

Cu unanimitate de voturi se constata existenta conflictului constitutional intre puterea judecatoreasca si puterea executiva si initierea procedurii de mediere.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura refuzului judecatorilor de a participa in Comisiile Electorale si intocmirea listelor cu judecatori ca urmare a refuzului de a participa la procesul electoral.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura refuzului judecatorilor de a  participa in Comisiile Electorale si intocmirea listelor cu judecatori ca urmare a refuzului de a participa la procesul electoral.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura refuzului judecatorilor de a participa la solutionarea contestatiilor electorale.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura refuzului judecatorilor de a participa la solutionarea contestatiilor electorale.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura plafonarii numarului de dosare, ca masura pe termen lung in ceea ce priveste normarea muncii si acordarea termenelor de judecata in 2010 pentru respectarea calitatii actului de justitie, instantele urmand a-si stabili individual numarul de dosare vizat de aceasta plafonare.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura plafonarii numarului de dosare, ca masura pe termen lung in ceea ce priveste normarea muncii si acordarea termenelor de judecata in 2010 pentru respectarea calitatii actului de justitie, instantele urmand a-si stabili individual numarul de dosare vizat de aceasta plafonare.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura blocarii sistemului ECRIS, ca o consecinta a plafonarii numarului de dosare.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura blocarii sistemului ECRIS, ca o consecinta a plafonarii numarului de dosare.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura limitarii sedintelor de judecata pana la ora 1400, pentru ca pana la ora 1600 sa aiba loc deliberarile si pronuntarile, ca masura pe termen lung in ceea ce priveste normarea muncii.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura limitarii sedintelor de judecata pana la ora 1400, pentru ca pana la ora 1600 sa aiba loc deliberarile si pronuntarile, ca masura pe termen lung in ceea ce priveste normarea muncii.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura trecerii bugetului instantelor de la Ministerul Justitie si Libertatilor Cetatenesti la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura trecerii bugetului instantelor de la Ministerul Justitie si Libertatilor Cetatenesti la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura punerii in practica a sintagmei „O zi fara justitie” sau a sintagmei  „O societate fara justitie”.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura punerii in practica a sintagmei „O societate fara justitie”.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura promovarii unei actiuni in justitie pentru obligarea Guvernului sa respecte principiul egalitatii puterilor in stat si sa emita un proiect de lege cu respectarea acestui principiu.

Cu unanimitate de voturi se respinge masura promovarii unei actiuni in justitie pentru obligarea Guvernului sa respecte principiul egalitatii puterilor in stat si sa emita un proiect de lege cu respectarea acestui principiu.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti masura restrangerii activitatii incepand cu data de  01.09.2009, cu intrarea in sala a Completului de judecata si acordarea de termene, avand in vedere Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti din 28.08.2009, cu exceptia cauzelor avand ca obiect: plasamente si rapiri internationale si discutarea starii de arest, numai in situatiile in care aceasta expira.

Cu unanimitate de voturi se adopta masura restrangerii activitatii incepand cu data de  01.09.2009, cu intrarea in sala a Completului de judecata si acordarea de termene, avand in vedere Hotararea Adunarii Generale a Judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti din 28.08.2009, cu exceptia cauzelor avand ca obiect: plasamente si rapiri internationale si discutarea starii de arest, numai in situatiile in care aceasta expira.

Se supune votului Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti propunerea ca taxele judiciare de timbru sa constituie venit la bugetul instantelor de judecata si nu la Consiliile Locale

Cu unanimitate de voturi se adopta ca taxele judiciare de timbru sa constituie venit la bugetul instantelor de judecata si nu la Consiliile Locale.

Constatand solutionata ordinea de zi, doamna judecator Doina Anghel, vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, inchide lucrarile Adunarii Generale a Judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti din data de 28.08.2009.

Prezentul proces-verbal a fost incheiat in trei exemplare, la sediul Curtii de Apel Bucuresti, azi 28 august 2009.

VICEPRESEDINTE,                                       ,

Judecator DOINA ANGHEL

SECRETAR DE SEDINTA

Grefier sef MARINA DANIELA UNGUREANU

Th.red.:3ex./M.D.U./28.08.2009″

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti