Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România
Print Friendly, PDF & Email

Legea privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat a fost modificată
22.07.2019 | JURIDICE.ro

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 598 din 19 iulie 2019 a fost publicată Legea nr. 142/2019 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat.

Conform modificărilor introduse de Legea nr. 51/1995, prin excepție de la regula că adunările generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu participarea majorității membrilor adunării generale a baroului, adunările vor fi considerat legal chiar și:
– în cazul barourilor care au în evidență mai mult de 2.000 de avocați cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generală convocată se consideră legal constituită dacă la procesul de votare participă cel puțin 30% din numărul total al membrilor adunării generale a baroului.

În acest caz, Consiliul baroului poate decide, prin hotărâre, ca în adunările generale elective, procesul de votare pentru:
– alegerea și revocarea decanul, membrilor consiliului, membrilor comisiei de cenzori și pe cei ai comisiei de disciplină;
– alegerea delegaților baroului la Congresul avocaților;

– propunerea candidaților pentru Comisia centrală de disciplină;
să se desfășoare pe parcursul mai multor zile consecutive, fără a putea depăși 7 zile în total.

Persoanele care ocupă funcțiile rezultate din adunarea electivă precedentă continuă să își exercite atribuțiile specifice, pentru fiecare caz în parte, până la validarea rezultatelor procesului de alegere prevăzut de prezentul articol.

De asemenea, Legea stabilește că consiliul baroului este format din 5 până la 21 de membri (anterior 15), aleși pe o durată de 4 ani, dintre avocații cu drept de exercitare a profesiei și o vechime neîntreruptă de cel puțin 8 ani. Decanul și prodecanul se includ în acest număr.

Intrarea în vigoare: 22 iulie 2019.

***

Vineri, 19 iulie 2019, av. dr. Ion Dragne, Decanul Baroului București, a adus la cunoștință avocaților ca a fost promulgată, de către Președintele României, Klaus Iohannis, Legea pentru modificarea unor dispoziții din Legea nr. 51/1995, în legatură cu condițiile de desfășurare a adunărilor avocaților în scopul alegerii organelor de conducere ale baroului, potrivit unui comunicat.

Consiliul Baroului Bucuresti va decide, pe baza consultării avocaților – invitați să își exprime punctele de vedere în legătură cu proiectul de Regulament al Adunării Generale Elective a Avocaților din Baroul București, până la 22 iulie 2019 – măsurile necesare pentru buna organizare a activităților care să aibă ca finalitate alegerea, conform legii, a organelor de conducere ale Baroului Bucuresti.

Decanul Baroului București invită toți avocații să se implice, în calitate de alegători sau candidați, în organizarea și desfășurarea adunării generale elective cu respectarea legii, a statutului și a principiilor profesiei de avocat.

***

Marți, 2 iulie 2019, Baroul București a anunțat că Legea pentru modificarea unor dispoziții din Legea nr. 51 din 1995, privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat a fost adoptată, esența modificărilor privind posibilitatea organizării adunarilor elective ale avocaților din barourile cu peste 2000 de membri în decursul mai multor zile și posibilitatea creșterii numărului de consilieri de la 15 la 21, potrivit unui comunicat.

Legea a fost transmisă spre promulgare la Președintele României, după acest act urmând a fi dispuse măsurile necesare pentru asigurarea alegerii organelor de conducere ale Baroului București.

Până la data respectivă, inclusiv în perioada vacanței judecătorești, Baroul își desfășoară activitatea în mod obișnuit, atribuțiile Consiliului fiind delegate către consilieri.

***

Modificările introduse:

Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 mai 2018, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 54, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (21) – (23), cu următorul cuprins:

„(21) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul barourilor care au în evidenţă mai mult de 2000 de avocaţi cu drept de exercitare a profesiei, adunarea generală convocată se consideră legal constituită dacă la procesul de votare participă cel puţin 30% din numărul total al membrilor adunării generale a baroului.

(22) În cazul prevăzut la alin. (21), Consiliul baroului poate decide, prin hotărâre, ca în adunările generale elective, procesul de votare pentru alegerile prevăzute la alin. (2) lit. b), c) şi d) să se desfăşoare pe parcursul mai multor zile consecutive, fără a putea depăşi 7 zile în total.

(23) Persoanele care ocupă funcţiile rezultate din adunarea electivă precedentă continuă să-şi exercite atribuţiile specifice, pentru fiecare caz în parte, până la validarea rezultatelor procesului de alegere prevăzut de prezentul articol.”

2. La articolul 55, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 55. – (1) Consiliul baroului este format din 5 până la 21 de membri, aleşi pe o durată de 4 ani, dintre avocaţii cu drept de exercitare a profesiei şi o vechime neîntreruptă de cel puţin 8 ani. Decanul şi prodecanul se includ în acest număr.”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.