Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Comisia Europeană. Nou sistem de soluționare a litigiilor fiscale
02.07.2019 | JURIDICE.ro

Luni, 1 iulie 2019, au intrat în vigoare noile norme ale Uniunii Europene care vor asigura soluţionarea mai rapidă şi mai eficientă a litigiilor fiscale dintre statele membre, facilitând astfel activitatea întreprinderilor şi oferind un grad mult mai mare de securitate fiscală pentru întreprinderile şi persoanele fizice care se confruntă cu probleme legate de dubla impunere, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Noul sistem va contribui la identificarea de soluţii pentru litigiile fiscale dintre statele membre, apărute ca urmare a interpretării şi aplicării acordurilor şi convenţiilor internaţionale care prevăd eliminarea dublei impuneri.

Estimările arată că, în prezent, în UE sunt în curs de soluţionare 2.000 de astfel de litigii, dintre care aproximativ 900 durează de peste doi ani. Mecanismul va garanta că întreprinderile şi cetăţenii îşi pot soluţiona mai rapid şi mai eficient litigiile legate de tratatele fiscale, în special cele care vizează dubla impunere.

Contribuabilii implicaţi în litigii fiscale care decurg din acordurile sau convenţiile fiscale bilaterale ce prevăd eliminarea dublei impuneri pot iniţia de acum o procedură de acord amiabil prin care statele membre în cauză trebuie să încerce sa soluţioneze litigiul pe cale amiabilă în termen de doi ani.

Dacă, la sfârşitul acestei perioade de doi ani, nu s-a găsit nicio soluţie, contribuabilul poate solicita crearea unei comisii consultative care să emită un aviz. Dacă statele membre nu fac acest lucru, contribuabilul poate introduce o acţiune în faţa instanţei naţionale şi poate obliga statele membre să acţioneze.

Comisia consultativă va fi formată din trei membri independenţi, numiţi de statele membre în cauză şi din reprezentanţi ai autorităţilor competente în cauză. Comisia trebuie să emită un aviz în termen de şase luni, pe care statele membre în cauză trebuie să îl ducă la îndeplinire, cu excepţia cazului în care ajung de comun acord la o altă soluţie în termen de şase luni de la emiterea avizului.

Noua directivă se aplică oricărei plângeri introduse începând cu 1 iulie 2019 cu privire la chestiuni litigioase legate de venituri sau capitaluri obţinute într-un exerciţiu financiar care începe din 1 ianuarie 2018 sau ulterior acestei date. Autorităţile competente pot conveni, de asemenea, să aplice directiva în cazul oricărei plângeri depuse înainte de aceasta zi sau pentru exerciţiile fiscale anterioare.

:: Directiva privind mecanismele de soluționare a litigiilor fiscale în Uniunea Europeană


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.