« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

În contextul unei încurcături legislative, Guvernul intervine pentru prelungirea licențelor de transport public la nivel județean
02.07.2019 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 535 din 28 iunie 2019 a fost publicată Ordonanța de urgență nr. 51/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane.

Noua reglementare a fost adoptată având în vedere că de la 31 decembrie 2018, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 328/2018 pentru modificarea și completarea Legii serviciilor de transport public local nr. 92/2007, transportul rutier județean de persoane este considerat serviciul public de transport, în înțelesul Regulamentului (CE) nr. 1.370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1.191/69 și nr. 1.107/70 ale Consiliului, cu modificările și completările ulterioare, iar până la 31 decembrie 2018 transportul rutier județean de persoane a avut caracteristicile unui transport în regim comercial,

Luând în considerare că Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 impune inclusiv consiliilor județene ca până la data de 2 decembrie 2019 să încheie contracte de servicii publice de transport călători, obligație în drept ce contravine situației în fapt, Guvernul a apreciat că se impun măsuri urgente de reglementare a transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel județean, ca fiind activitate prestată în regim comercial.

Intenția vădită a operatorilor economici, realizată public prin federațiile patronale reprezentative, de a boicota, la sfârșitul lunii iunie 2019, obținerea prelungirii licențelor de traseu, fapt care ar conduce la imposibilitatea deplasării călătorilor în interiorul județelor, fapt ce ar afecta drepturile constituționale privind nivelul de trai și mobilitatea, reprezintă o situație extraordinară care a determinat adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri privind prelungirea programelor și a licențelor de traseu, în situația transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel județean.

Noua reglementare modifică Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007 și Ordonanța Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, rezolvând pentru moment problema, astfel:
– Valabilitatea actualelor programe de transport județean și, după caz, a licențelor de traseu pentru transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel județean, se prelungește până la data de 30 iunie 2023.
– La solicitarea operatorilor de transport care dețin licențe valabile la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, cuprinse în programul de transport de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutieră Română (ARR) prelungește, cu plata tarifului aferent, licențele de traseu pentru autobuzele deținute și nominalizate pe traseul respectiv.

 
Secţiuni: Drept comercial, Infrastructură, Lege 9, Transporturi | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD