« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Expertiza evaluatorie în procesul penal. Valoare de circulație vs. condiții de vânzare
03.07.2019 | Andreea COMAN

Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Existența la dosar a unei expertize evaluatorii nu tranșează neapărat anumite chestiuni, uneori chiar esențiale cauzei, întrucât expertul oferă informații cu privire la valoarea de circulație a bunului, dovadă pentru persoana care invocă o astfel de valoare. Spre deosebire de expert, magistratul trebuie să efectueze o apreciere a condițiilor de vânzare în funcție de împrejurările date de actele de la dosar (de exemplu, audiază martori de la agenția imobiliară care a vândut imobilul respectiv).

Această din urmă chestiune de apreciere diferă de chestiunea stabilirii valorii de circulație a bunului. În acest sens, magistratul ar trebui să se aplece asupra principiilor de drept civil – existența unui act bilateral/contract ce are drept condiție „echivalența prestațiilor”, ce nu semnifică echivalența matematică, situație ideală de altfel, ci poate însemna reprezentarea părților că prestațiile sunt echivalente (de exemplu am o ipotecă pe casă, dar nu îmi mai permit să plătesc ratele, mai am de achitat 20.000 euro pe care îi împrumut de la un prieten, ipoteca se ridică, apoi vând imobilul către prietenul meu la un preț mai mic cu 20.000 euro; sau vreau să cumpăr un imobil într-un anumit loc, într-o zonă mai bună și achit un preț mai mare sau ipoteza în care doi soți divorțează, nu mai pot locui împreună și vând apartamentul sub prețul pieței).

Este adevărat că prețul trebuie să fie cel serios, cel convenit de părți, eventual la valoarea de circulație, însă nu toate bunurile se vând la valoarea de circulație.

Av. Andreea Coman, Managing Associate SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii „Efectuarea și valorificarea expertizei evaluatorii în procesul penalediția 287, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD