Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tribunalul Caras Severin. Adunarea Generala a judecatorilor din 2 septembrie 2009
02.09.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Tribunalul Caras-Severin:

Miercuri, 2 septembrie 2009, a avut loc adunarea generala a judecatorilor de la Tribunalul Caras-Severin, convocata de catre presedintele instantei.

Adunarea Generala a decis cu unanimitate de voturi, ca, incepand cu data de 3 septembrie 2009, activitatea administrativa si jurisdictionala a Tribunalului Caras- Severin se va desfasura astfel:

1. Se vor judeca numai cauzele in materie penala, privind doar masurile preventive si mandatele europene de arestare, iar in materie civila, doar cauzele privind ordonantele presedintiale cu minori, asigurarea dovezilor, masurile asiguratorii, suspendarea provizorie a executarii silite, respectiv suspendarea actului administrativ.

2. Toate celelalte cauze aflate pe rol vor fi amanate pentru noi termene de judecata.

3. Refuzul judecatorilor de a participa in comisiile si birourile electorale, precum si la solutionarea contestatiilor electorale.

4. Activitatea judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului va fi restransa la o sedinta in ultima miercuri din luna, cu exceptia cererilor cu caracter urgent.

5. Activitatea judecatorului delegat cu aplicarea apostilei va fi restransa la o sedinta in fiecare miercuri din saptamana, cu exceptia cererilor cu caracter urgent.

6. Reprezentantul Adunarii Generale a Judecatorilor Tribunalului Caras- Severin in RNAG va fi purtatorul de cuvant al instantei.

Adunarea generala a judecatorilor a luat aceste masuri constatand ca, in prezent, datorita deciziilor recente ale puterii executive, in ceea ce priveste finantarea sistemului judiciar, este afectata independenta puterii judecatoresti si vazand ca nu au fost solutionate solicitarile noastre cuprinse in Hotararea Adunarii generale a judecatorilor Tribunalului Caras- Severin din 27 aprilie 2009, respectiv:

1. Trecerea bugetului instantelor judecatoresti incepand cu data de 1 ianuarie 2010, de la Ministerul Justitiei la Inalta Curte de Casatie si Justitie;

2. Stabilirea unui buget minim  pentru instantele judecatoresti de 1% din PIB.;

3. Asigurarea finantarii sistemului judiciar prin trecerea de urgenta  a taxelor de timbru de la bugetele locale la bugetul puterii judecatoresti.;

4. Asigurarea unei reglementari corecte si echitabile in cadrul Legii unice a salarizarii bugetarilor,  in functie de rolul si importanta puterii judecatoresti in statul de drept si cu respectarea dispozitiilor art. 74 alin.2 din Legea 303/2004, potrivit carora “ Drepturile salariale ale judecatorilor si procurorilor nu pot fi diminuate sau suspendate decat in cazurile prevazute de prezenta lege. Salarizarea judecatorilor si procurorilor se stabileste prin lege speciala”.

5. Normarea activitatii jurisdictionale si administrative

Fata de continutul actualului proiect al legii privind grila unica de salarizare, adunarea generala solicita efectuarea urmatoarelor modificari:
– modificarea coeficientilor de ierarhizare astfel incat sa existe un echilibru real in interiorul sistemului de justitie in ceea ce priveste salarizarea ;
– raportarea coeficientilor de ierarhizare prevazut pentru puterea judecatoreasca, la coeficientii prevazuti pentru functiile de demnitate publica din cadrul puterii legislative si executive (deputati senatori, membrii ai guvernului, secretari de stat).

Scopul acestor solicitari este functionarea adecvata a instantei si a sistemului judiciar, in conditii de independenta, profesionalism si eficienta.

Purtator de cuvant al Tribunalului Caras- Severin,
jud. Daniela Detesan”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti