Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2019/1086 a Consiliului privind poziția în ceea ce privește acordarea statutului de observator UE în cadrul GRECO
03.07.2019 | Elena ALBU

JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 171/115 din 26 iunie 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/1086 a Consiliului din 18 iunie 2019 privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene în cadrul reuniunii plenare a Grupului de state împotriva corupției (GRECO) sau în cadrul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în ceea ce privește decizia de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Rezoluția statutară nr. (93)28 a Consiliului Europei privind acordurile parțiale și extinse prevede posibilitatea ca statele care nu sunt membre ale Consiliului Europei și organizațiile internaționale să participe în calitate de observatori la acorduri parțiale și extinse precum Acordul privind constituirea Grupului de State împotriva corupției (GRECO).

La 6 iunie 2019, Consiliul și-a exprimat sprijinul cu privire la statutul de observator al Uniunii în cadrul GRECO și a invitat Comisia să prezinte o propunere privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului Europei. La 6 iunie 2019, Comisia a prezentat Secretarului General al Consiliului Europei o cerere privind participarea Uniunii la GRECO în calitate de observator.

Dobândirea statutului de observator are efecte juridice care se limitează la următoarele: observatorii au dreptul să participe la reuniunile GRECO și să aibă acces la toate documentele discutate; observatorii nu au drept de vot, nu fac obiectul evaluărilor și nu adoptă poziții oficiale în cadrul proceselor de evaluare și nici nu participă la misiuni de evaluare. Nu se solicită nicio contribuție financiară din partea observatorilor. Participarea Uniunii la GRECO ca observator nu împiedică o eventuală participare viitoare la GRECO în calitate de membru cu drepturi depline.

Toate statele membre ale Uniunii sunt membre ale GRECO.

Se preconizează că GRECO va fi invitat să decidă cu privire la statutul de observator al Uniunii la cea de a 83-a reuniune plenară a sa care are loc la Strasbourg, la 17-21 iunie 2019, sau la următoarea sa reuniune plenară.

În cazul în care respectiva decizie nu este adoptată în cadrul celei de a 83-a reuniuni plenare a GRECO sau în cadrul următoarei sale reuniuni plenare, se preconizează că respectiva chestiune va fi supusă atenției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei care va fi invitat să ia o decizie cu privire la acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul reuniunii plenare a GRECO sau, după caz, de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în ceea ce privește adoptarea deciziei privind acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Prezenta decizie respectă principiul cooperării loiale. Prezenta decizie respectă principiul de atribuire a competențelor și nu afectează repartizarea competențelor între Uniune și statele membre ale acesteia.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, și fără a aduce atingere articolului 4 din protocolul menționat, Regatul Unit și Irlanda nu participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru statele membre respective și nu li se aplică.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu participă la adoptarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru respectivul stat membru și nu i se aplică.

Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii cu privire la decizia de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul Grupului de state împotriva corupției (GRECO) este următoarea:
(a) statele membre ale Uniunii sprijină adoptarea deciziei privind acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO, la cea de a 83-a reuniune plenară a GRECO sau la următoarea sa reuniune plenară;
(b) în cazul în care decizia nu este adoptată în cadrul celei de a 83-a reuniuni plenare a GRECO sau la următoarea sa reuniune plenară, statele membre ale Uniunii sunt de acord ca respectiva chestiune să fie supusă atenției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și susțin adoptarea de către respectivul comitet a deciziei de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Intrarea în vigoare: la data adoptării.

Consilier juridic Elena AlbuPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.