Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Decizia (UE) 2019/1086 a Consiliului privind poziția în ceea ce privește acordarea statutului de observator UE în cadrul GRECO
03.07.2019 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 171/115 din 26 iunie 2019 a fost publicată Decizia (UE) 2019/1086 a Consiliului din 18 iunie 2019 privind poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii Europene în cadrul reuniunii plenare a Grupului de state împotriva corupției (GRECO) sau în cadrul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei în ceea ce privește decizia de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Rezoluția statutară nr. (93)28 a Consiliului Europei privind acordurile parțiale și extinse prevede posibilitatea ca statele care nu sunt membre ale Consiliului Europei și organizațiile internaționale să participe în calitate de observatori la acorduri parțiale și extinse precum Acordul privind constituirea Grupului de State împotriva corupției (GRECO).

La 6 iunie 2019, Consiliul și-a exprimat sprijinul cu privire la statutul de observator al Uniunii în cadrul GRECO și a invitat Comisia să prezinte o propunere privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Consiliului Europei. La 6 iunie 2019, Comisia a prezentat Secretarului General al Consiliului Europei o cerere privind participarea Uniunii la GRECO în calitate de observator.

Dobândirea statutului de observator are efecte juridice care se limitează la următoarele: observatorii au dreptul să participe la reuniunile GRECO și să aibă acces la toate documentele discutate; observatorii nu au drept de vot, nu fac obiectul evaluărilor și nu adoptă poziții oficiale în cadrul proceselor de evaluare și nici nu participă la misiuni de evaluare. Nu se solicită nicio contribuție financiară din partea observatorilor. Participarea Uniunii la GRECO ca observator nu împiedică o eventuală participare viitoare la GRECO în calitate de membru cu drepturi depline.

Toate statele membre ale Uniunii sunt membre ale GRECO.

Se preconizează că GRECO va fi invitat să decidă cu privire la statutul de observator al Uniunii la cea de a 83-a reuniune plenară a sa care are loc la Strasbourg, la 17-21 iunie 2019, sau la următoarea sa reuniune plenară.

În cazul în care respectiva decizie nu este adoptată în cadrul celei de a 83-a reuniuni plenare a GRECO sau în cadrul următoarei sale reuniuni plenare, se preconizează că respectiva chestiune va fi supusă atenției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei care va fi invitat să ia o decizie cu privire la acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii în cadrul reuniunii plenare a GRECO sau, după caz, de către Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în ceea ce privește adoptarea deciziei privind acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Prezenta decizie respectă principiul cooperării loiale. Prezenta decizie respectă principiul de atribuire a competențelor și nu afectează repartizarea competențelor între Uniune și statele membre ale acesteia.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 21 privind poziția Regatului Unit și a Irlandei cu privire la spațiul de libertate, securitate și justiție, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, și fără a aduce atingere articolului 4 din protocolul menționat, Regatul Unit și Irlanda nu participă la adoptarea și aplicarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru statele membre respective și nu li se aplică.

În conformitate cu articolele 1 și 2 din Protocolul nr. 22 privind poziția Danemarcei, anexat la Tratatul privind Uniunea Europeană și la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Danemarca nu participă la adoptarea prezentei decizii, aceasta nu este obligatorie pentru respectivul stat membru și nu i se aplică.

Poziția care urmează să fie luată în numele Uniunii cu privire la decizia de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul Grupului de state împotriva corupției (GRECO) este următoarea:
(a) statele membre ale Uniunii sprijină adoptarea deciziei privind acordarea statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO, la cea de a 83-a reuniune plenară a GRECO sau la următoarea sa reuniune plenară;
(b) în cazul în care decizia nu este adoptată în cadrul celei de a 83-a reuniuni plenare a GRECO sau la următoarea sa reuniune plenară, statele membre ale Uniunii sunt de acord ca respectiva chestiune să fie supusă atenției Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și susțin adoptarea de către respectivul comitet a deciziei de acordare a statutului de observator Uniunii în cadrul GRECO.

Intrarea în vigoare: la data adoptării.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti