Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Măsuri de ocrotire a minorului. Instanța competentă
04.07.2019 | Igor LĂCĂTUŞ

JURIDICE - In Law We Trust
Igor Lăcătuș

Igor Lăcătuș

Instanța învestită de reclamantă a declinat competența de soluționare a cauzei la judecătoria în a cărei circumscripție își are domiciliul pârâtul, motivându-se că acțiunea având ca obiect stabilirea domiciliului minorei, exercitarea autorității părintești în exclusivitate de către mamă, obligarea pârâtului la plata pensiei de întreținere, precum și cererea reconvențională prin care s-a contestat de către pârât, raportul de filiație dintre acesta și minoră, trebuie soluționate de instanța de la domiciliul pârâtului.

Instanța la care a fost declinată cauza a reținut că este în competența judecătoriei învestită de către reclamantă să soluționeze pricina, astfel că, ivindându-se conflictul negativ de competență, dosarul a fost înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Prin Decizia nr. 180 din 30 ianuarie 2019, Înalta Curte a stabilit competența de soluționare a cauzei în favoarea judecătoriei inițial învestite. În motivare s-a reținut că art. 106 din Codul civil prevede, la alin. 1) că ”ocrotirea minorului se realizează prin părinți (…), iar, potrivit art. 107 Cod civil, procedurile prevăzute de prezentul cod privind ocrotirea persoanei fizice sunt de competența instanței de tutelă și de familie potrivit legii”. Art. 114 alin. 1) din Codul de procedură civilă statuează că ”dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competența instanței de tutelă și de familie se soluționează de instanța în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită”.

În speță, situației juridice invocate prin acțiune, ce derivă din raportul de filiație dintre minoră și părinții acesteia, îi sunt incidente regulile ce guvernează materia autorității părintești și obligației de întreținere, dispozițiile art. 106 Cod civil, care enumeră măsurile de ocrotire a minorului și exercitarea autorității părintești, constituind o formă de ocrotire ce atrage aplicabilitatea art. 114 alin. 1) Cod procedură civilă. Aceste dispoziții legale instituie o competență teritorială exclusivă în favoarea instanței în a cărei circumscripție teritorială își are domiciliul sau reședința persoana ocrotită, au caracter de normă specială în raport cu dispozițiile art. 107 Cod procedură civilă, conform cărora cererea de chemare în judecată se introduce la instanța în a cărei circumscripție domiciliază sau își are sediul pârâtul, dacă legea nu prevede altfel.

Având în vedere că, la data introducerii acțiunii, minora locuia cu mama sa în circumscripția teritorială a instanței unde își are domiciliul persoana ocrotită cu privire la care se solicită luarea măsurilor ce fac obiectul pricinii, instanța supremă a stabilit competența de soluționare a cauzei în favoarea acestei instanțe. (Decizia nr. 180 din 30 ianuarie 2019, pronunțată de Secția I Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Avocat Igor Lăcătuș

Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.