Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Soluție de referință obținută de echipa de achiziții publice și construcții din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII
04.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Content
JURIDICE - In Law We Trust

Dragoș Zorin și Adriana Stanciu, avocații coordonatori ai echipei de achiziții publice și construcții din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII conving, în premieră (din informațiile acestora), instanțele naționale că șansele ipotetice de a fi declarat câștigător într-o eventuală nouă procedură de achiziție publică justifică interesul unui ofertant respins definitiv într-o procedură de a contesta ofertele celorlalți ofertanți și de a anula, astfel, procedura în curs.

În 4 iunie 2019, Curtea de Apel București a admis plângerea formulată de avocații din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII în numele unui operator economic și a desființat decizia prin care CNSC a respins ca lipsită de interes contestația prin care un ofertant exclus definitiv a constestat decizia autorității asupra ofertelor celorlalti ofertanți cu scopul anulării procedurii și câștigării contractului cu ocazia desfașurării unei noi proceduri.

Din câte știm, aceasta soluție este una nouă în practica instanțelor naționale, noi inșine propunând-o anterior în câteva alte dosare, fără succes. Practica de pâna acum (i) dădea prioritate condițiilor legale naționale reglementate de CPC pentru acțiunea civilă care impun caracterul actual al interesului și (ii) considera că posibilitatea câștigarii aceluiași contract într-o eventuală nouă procedură nu indeplinește condiția de actualitate a interesului.

Nu numai că teoria însușită în soluțiile contrare este discutabilă, însă ignora faptul că directivele europene și deciziile CJUE primează asupra dreptului național.

Or, Decizia actuală a Curții de Apel București este susținută de DIRECTIVA 92/13/CEE[1] și cu siguranță va reprezenta un punct esențial în armonizarea jurisprudenței naționale cu deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene care a exprimat repetat soluția la care s-a oprit instanța naționala cu această ocazie” – Dragoș Zorin.


[1] Directiva 92/13/CEE a Consiliului din 25 februarie 1992 privind coordonarea actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la aplicarea normelor comunitare cu privire la procedurile de achiziții publice ale entităților care desfășoară activități în sectoarele apei, energiei, transporturilor și telecomunicațiilor


Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti