Soluție de referință obținută de echipa de achiziții publice și construcții din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII
4 iulie 2019 | JURIDICE.roDragoș Zorin și Adriana Stanciu, avocații coordonatori ai echipei de achiziții publice și construcții din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII conving, în premieră (din informațiile acestora), instanțele naționale că șansele ipotetice de a fi declarat câștigător într-o eventuală nouă procedură de achiziție publică justifică interesul unui ofertant respins definitiv într-o procedură de a contesta ofertele celorlalți ofertanți și de a anula, astfel, procedura în curs.
În 4 iunie 2019, Curtea de Apel București a admis plângerea formulată de avocații din cadrul NICOLESCU ZORIN & ASOCIAȚII în numele unui operator economic și a desființat decizia prin care CNSC a respins ca lipsită de interes contestația prin care un ofertant exclus definitiv a constestat decizia autorității asupra ofertelor celorlalti ofertanți cu scopul anulării procedurii și câștigării contractului cu ocazia desfașurării unei noi proceduri.
”Din câte știm, aceasta soluție este una nouă în practica instanțelor naționale, noi inșine propunând-o anterior în câteva alte dosare, fără succes. Practica de pâna acum (i) dădea prioritate condițiilor legale naționale reglementate de CPC pentru acțiunea civilă care impun caracterul actual al interesului și (ii) considera că posibilitatea câștigarii aceluiași contract într-o eventuală nouă procedură nu indeplinește condiția de actualitate a interesului.
Nu numai că teoria însușită în soluțiile contrare este discutabilă, însă ignora faptul că directivele europene și deciziile CJUE primează asupra dreptului național.
Or, Decizia actuală a Curții de Apel București este susținută de DIRECTIVA 92/13/CEE[1] și cu siguranță va reprezenta un punct esențial în armonizarea jurisprudenței naționale cu deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene care a exprimat repetat soluția la care s-a oprit instanța naționala cu această ocazie” – Dragoș Zorin.
[1] Directiva 92/13/CEE a Consiliului din 25 februarie 1992 privind coordonarea actelor cu putere de lege și actelor administrative referitoare la aplicarea normelor comunitare cu privire la procedurile de achiziții publice ale entităților care desfășoară activități în sectoarele apei, energiei, transporturilor și telecomunicațiilor
9 septembrie ⁞ Despre administratori de credite și obligația creditorului de renegociere a creditului (OUG privind administratorii de credite şi cumpărătorii de credite)
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |