Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
4 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Când Justiția este în vacanță judecătorească
08.07.2019 | Monica LIVESCU

Monica Livescu

Monica Livescu

Azi despre dreptul de acces la justiție… pe perioada vacanței judecătorești.

Problemele juridice ale cetățenilor nu stau în loc de vacanța judecătorească. Avocații sunt cei care știu cel mai bine, fiind primii care intră în contact cu nevoile acestora, primii care percep durerea pe care o resimte omul atunci când dreptul său este încălcat și tot ei trebuie să găsească mecanismele juridice adecvate care să contribuie la restabilirea legalității și satisfacerea nevoii de dreptate.

Realitatea care confirmă încălcarea dreptului fundamental de acces la justiție:

În perioada vacanței judecătorești, programul majorităților instanțelor este de 2 zile pe săptămână, un număr limitat de 2-3 ore.

Care este, în aceste condiții, accesul la justiție în cazul unor proceduri judiciare cu caracter urgent (ordonanțe președințiale, asigurare dovezi, suspendare provizorie a executării etc.) în care factorul timp este esențial, uneori și de ore?!

Iar Justiția este ”oarbă”, fiind ocupată cu ”vacanța judecătorească”…

Depunerea prin poștă a unei astfel de proceduri conduce la o întârziere de câteva zile până la înregistrarea cererii celui interesat… Pentru situațiile în care este nevoie de pronunțarea asupra cererilor fără citarea părților, practic cererile ajung să fie lipsite de interes sau fără obiect.

Reglementările care ajung să fie golite de conținut:

Constituția
Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Art. 6.1. din CEDO
Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil (…)

În aceste condiţii, prevederea unor reguli speciale în Regulamentul de ordine interioară al instanțelor și stabilirea unor reguli și program special pentru astfel de situații chiar de conducerile instanțelor și pe perioada vacanței judecătorești este absolut necesară, întrucât în astfel de proceduri factorul timp este de esența soluționării lor. Pentru că tocmai în aceste situații se produc cele mai mari încălcări ale altor drepturi fundamentale.

Avocat Monica Livescu
Founding Partner LIVESCU & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 4 de comentarii cu privire la articolul “Când Justiția este în vacanță judecătorească”

  1. Nu ştiu exact câte ordonanţe date fără citare într-un termen mai scurt de o săptămână de la primire aţi văzut – eu cred că una singură, în 15 ani – dar realitatea fundamentală, ne place sau nu, este că în legislaţie prea multe pricini sunt declarate urgente (de ex contestaţii la executare banale, ultrarepetitive) în detrimentul celor câteva (puţine) realmente urgente (ordonanţe, mai ales în domeniul familiei, dar şi alte câteva domenii, proprietate intelectuală, uneori). Consecinţa este aglomerarea stupidă a instanţelor în perioada în care judecătorii îşi exercită dreptul legal şi fundamental la odihnă. Să fim realişti, foarte des am vrut să judec dosare în vacanţa judecătorească şi la dosar se depuneau cereri de amânare de către avocaţi – bineînţeles, oameni şi ei, cu familie, cu copii, erau depuse bilete de avion, vă spun sincer că în perioada 15.07-05.09 nu prea mişcă nimic pe la avocaţi, adică rareori îi prinzi prin instanţă pe majoritatea dintre ei. Nu sunt luni propice pentru judecăţi iulie şi august şi cred că este bine aşa, ba personal (nu că aş avea vreo şansă) aş extinde această perioadă până spre 15.09. Să nu uităm că, în realitate, aşa-zisa vacanţă este cel mai adesea o sesiune prelungită de motivări scadente, uneori foarte multe, pentru că ritmul trepidant din timpul anului nu permite timp suficient pentru unele dosare foarte complicate (ori părţile au dreptul să mai şi primească hotărârea aia, totuşi). Aşadar, aş face o referire şi la modelul italian, unde 2 luni şi jumătate (dacă ţin bine minte) nu se judecă absolut nimic, se pun obloanele pe instanţă la propriu (probabil mai puţin în penal) şi toate termenele procedurale se suspendă. Căci este stupid să fii sancţionat pentru că ai plecat în concediu şi la întoarcere să găseşti toate dosarele restante.

  2. Dan LIVESCU spune:

    Stimate domnule judecator, problema ridicata in acest scurt articol nu este aceea a dreptului judecatorilor la concediu de odihna. Bineinteles ca acestia au dreptul la concediu de odihna, la fel cum au si avocatii. Problema ridicata de acest articol nu este nici a judecatorilor, nici a avocatilor, ci a JUSTITIABILILOR. Iar situatiile in care neasigurarea judecarii in timp util a acelor cauze cu adevarat urgente le aduce JUSTITIABILILOR prejudicii, uneori iremediabile, sunt multe si nu le particularizez acum (poate voi face un studiu statistic in acest acest sens). Dar, chiar daca ar fi doar un singur caz in care un JUSTITIABIL a fost prejudiciat din acest motiv, tot ar trebui schimbat ceva.

  3. Stimate domnule avocat, cu soarta justiţiabilului nu este de glumit şi chiar şi un caz în care întârzierea provoacă grave prejudicii ar trebui să ne pună pe gânduri. Nu văd însă o diferenţă esenţială între vacanţa judecătorească şi restul perioadelor în această privinţă. Lentoarea specifică procesului are raţiunile ei – ca şi celeritatea – şi miza este să identificăm cu toţii corect ce este cu adevărat urgent şi trebuie judecat şi soluţionat conform unui fast-track, deci unui parcurs (foarte) accelerat – şi ce nu. Am senzaţia că autoarea se gândea la ceva foarte concret, dar neavând date, nu putem cu toţii decât să prezumăm că are dreptate. Dar ce este de făcut? Să se renunţe la vacanţa judecătorească? Nu cred. Să existe program la registratură zilnic, pentru toată lumea? Chestiune administrativă, îmi declin competenţa. Să se poată depune cereri pe mail, în fiecare zi? Se poate şi acum, iar pentru un avocat să-şi facă semnătură electronică nici nu cred că este un efort deosebit. Iar mailul cu deja tradiţionala scanare a cererii poate fi urmat de depunerea cererii semnate în original, în numărul legal de exemplare.Deci aş fi interesat în concret ce se poate face (într-o manieră realistă şi eficientă) în plus faţă de situaţia actuală, tocmai pentru a nu ajunge la regretabile restrângeri ale unor drepturi fundamentale. Accesul fizic la registratură nu mi se pare esenţial, dar poate perspectiva mea este una limitată, nefiind de cealaltă parte a barei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.