Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

Când Justiția este în vacanță judecătorească
08.07.2019 | Monica LIVESCU

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Monica Livescu

Monica Livescu

Azi despre dreptul de acces la justiție… pe perioada vacanței judecătorești.

Problemele juridice ale cetățenilor nu stau în loc de vacanța judecătorească. Avocații sunt cei care știu cel mai bine, fiind primii care intră în contact cu nevoile acestora, primii care percep durerea pe care o resimte omul atunci când dreptul său este încălcat și tot ei trebuie să găsească mecanismele juridice adecvate care să contribuie la restabilirea legalității și satisfacerea nevoii de dreptate.

Realitatea care confirmă încălcarea dreptului fundamental de acces la justiție:

În perioada vacanței judecătorești, programul majorităților instanțelor este de 2 zile pe săptămână, un număr limitat de 2-3 ore.

Care este, în aceste condiții, accesul la justiție în cazul unor proceduri judiciare cu caracter urgent (ordonanțe președințiale, asigurare dovezi, suspendare provizorie a executării etc.) în care factorul timp este esențial, uneori și de ore?!

Iar Justiția este ”oarbă”, fiind ocupată cu ”vacanța judecătorească”…

Depunerea prin poștă a unei astfel de proceduri conduce la o întârziere de câteva zile până la înregistrarea cererii celui interesat… Pentru situațiile în care este nevoie de pronunțarea asupra cererilor fără citarea părților, practic cererile ajung să fie lipsite de interes sau fără obiect.

Reglementările care ajung să fie golite de conținut:

Constituția
Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Art. 6.1. din CEDO
Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil (…)

În aceste condiţii, prevederea unor reguli speciale în Regulamentul de ordine interioară al instanțelor și stabilirea unor reguli și program special pentru astfel de situații chiar de conducerile instanțelor și pe perioada vacanței judecătorești este absolut necesară, întrucât în astfel de proceduri factorul timp este de esența soluționării lor. Pentru că tocmai în aceste situații se produc cele mai mari încălcări ale altor drepturi fundamentale.

Avocat Monica Livescu
Founding Partner LIVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti