Când Justiția este în vacanță judecătorească
8 iulie 2019 | Monica LIVESCU
Azi despre dreptul de acces la justiție… pe perioada vacanței judecătorești.
Problemele juridice ale cetățenilor nu stau în loc de vacanța judecătorească. Avocații sunt cei care știu cel mai bine, fiind primii care intră în contact cu nevoile acestora, primii care percep durerea pe care o resimte omul atunci când dreptul său este încălcat și tot ei trebuie să găsească mecanismele juridice adecvate care să contribuie la restabilirea legalității și satisfacerea nevoii de dreptate.
Realitatea care confirmă încălcarea dreptului fundamental de acces la justiție:
În perioada vacanței judecătorești, programul majorităților instanțelor este de 2 zile pe săptămână, un număr limitat de 2-3 ore.
Care este, în aceste condiții, accesul la justiție în cazul unor proceduri judiciare cu caracter urgent (ordonanțe președințiale, asigurare dovezi, suspendare provizorie a executării etc.) în care factorul timp este esențial, uneori și de ore?!
Iar Justiția este ”oarbă”, fiind ocupată cu ”vacanța judecătorească”…
Depunerea prin poștă a unei astfel de proceduri conduce la o întârziere de câteva zile până la înregistrarea cererii celui interesat… Pentru situațiile în care este nevoie de pronunțarea asupra cererilor fără citarea părților, practic cererile ajung să fie lipsite de interes sau fără obiect.
Reglementările care ajung să fie golite de conținut:
Constituția
Art. 21 – Accesul liber la justiţie
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
Art. 6.1. din CEDO
Orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil (…)
În aceste condiţii, prevederea unor reguli speciale în Regulamentul de ordine interioară al instanțelor și stabilirea unor reguli și program special pentru astfel de situații chiar de conducerile instanțelor și pe perioada vacanței judecătorești este absolut necesară, întrucât în astfel de proceduri factorul timp este de esența soluționării lor. Pentru că tocmai în aceste situații se produc cele mai mari încălcări ale altor drepturi fundamentale.
Avocat Monica Livescu
Founding Partner LIVESCU & ASOCIAȚII
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro