Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

14 august 2009. Ce au discutat reprezentantii CSM la Cotroceni
02.09.2009 | JURIDICE.ro

UNJR a intrebat CSM cum a fost la discutia cu Presedintele Romaniei din 14 august 2009. Raspunsul CSM la intrebarea UNJR:

Nr. 2/27032/1154/2.09.2009

Catre

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Ca urmare a invitatiei adresate de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, delegatia Consiliului Superior al Magistraturii formata din domnul judecator Viorel Virgil Andreies – presedintele CSM , domnul procuror Dimitrie Bogdan Licu – vicepresedintele CSM, domnul judecator Anton Pandrea – membru CSM, domnul judecator Dan Lupascu – membru CSM, domnul procuror Liviu Dascalescu – membru CSM a participat in data de 14 august 2009, in cadrul procedurii medierii, la discutii cu reprezentantii puterii executive.

Delegatia Consiliului Superior al Magistraturii a participat la discutii in temeiul si in limitele mandatului acordat potrivit Rezolutiei Adunarilor Generale ale judecatorilor si procurorilor, adoptata in luna aprilie a acestui an. Aceasta intalnire a fost convocata ca o continuare a celei deschise la data de 28 iulie 2009 in cadrul aceleiasi proceduri si potrivit art. 80 alin 2 din Constitutia Romaniei, cand s-a convenit asupra suplimentarii bugetului instantelor si parchetelor cu suma de 170 milioane lei.

Alaturi de tema anuntata de presedintele Romaniei delegatia Consiliului Superior al Magistraturii a propus ca discutiile purtate la intalnirea din 14 august 2009 sa vizeze si urmatoarele:
– reluarea bugetelor instantelor si administrarea lui de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie;
– alocarea unui procent de 1% din PIB pentru finantarea instantelor si parchetelor ;
– colectarea taxelor de timbru si a timbrului judiciar la bugetul instantelor si parchetelor;
– garantarea unui statut stabil si predictibil pentru magistrati.

Delegatia Consiliului Superior al Magistraturii a transmis in temeiul mandatului sau un mesaj clar si coerent cu privire la faptul ca drepturile banesti consfintite prin hotarari judecatoresti trebuie executate si ca ele nu pot face obiectul unor negocieri.

Delegatia Consiliului Superior al Magistraturii a insistat asupra acestui aspect si pentru includerea lor in viitoarea grila de salarizare, imprejurare de altfel consemnata in comunicatul de presa al administratiei prezidentiale intocmit dupa incheierea intalnirii.

Reprezentantii Guvernului au manifestat deschidere pentru dialog insa au precizat faptul ca in momentul de fata nu exista resursele financiare necesare efectuarii acestor plati.

Ca varianta de rezolvare a problemelor  participantii au stabilit ca discutiile vor continua in vederea pregatirii noii legi a salarizarii din sistemul bugetar.

De asemenea, temele propuse de catre CSM pentru intalnire nu au facut obiectul dezbaterilor la intalnirea din 14 august 2009, ele fiind amanate pentru o intalnire viitoare.

Reamintim ca protocolul intalnirilor de la acest nivel nu permite incheierea unui proces verbal al discutiilor astfel incat suntem in imposibilitatea sa va transmitem o copie a acestuia.

Cu consideratie,

Carmen Georgica
Judecator Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.