Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul muncii Dreptul securității sociale Dreptul Uniunii Europene

Avizul CESE pe tema „Sisteme de educație care oferă sprijin pentru evitarea neconcordanțelor de competențe – ce tranziție este necesară?”

8 iulie 2019 | Elena ALBU
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnal Oficial al Uniunii Europene, seria C 228/16 din 5 iulie 2019 a fost publicat Avizul Comitetului Economic și Social European pe tema „Sisteme de educație care oferă sprijin pentru evitarea neconcordanțelor de competențe – ce tranziție este necesară?”.

Concluzii și recomandări

1.1. CESE apreciază atenția sporită acordată educației, formării și dezvoltării și utilizării de competențe în UE, reiterată în inițiativele recente ale Comisiei Europene (CE). Deși observă că educația și formarea fac parte dintre competențele principale ale statelor membre, CESE subliniază importanța strategică a acestor domenii pentru viitorul Europei, în ceea ce privește prosperitatea economică, îmbunătățirea coeziunii și a vieții democratice, ele permițând totodată „să se abordeze așteptările cetățenilor și să se răspundă preocupărilor acestora cu privire la viitorul într-o lume în schimbare rapidă”.
1.2. CESE își exprimă preocuparea față de problemele structurale semnificative de pe piețele muncii, din cauza neconcordanțelor de competențe, unele dintre acestea fiind cauzate de factori tehnologici și demografici. Prin urmare, solicită conceperea și punerea în aplicare fără întârziere a unor măsuri politice bine orientate, însoțite de stimulente și de culegeri de bune practici pentru statele membre, pentru a le susține în punerea în aplicare a unei adaptări de succes a sistemelor de educație și de formare, care să le sprijine efectiv, dacă este cazul, pentru a se evita neconcordanțele de competențe și irosirea talentelor.
1.3. CESE consideră că neconcordanțele de competențe actuale și viitoare ar putea fi abordate adecvat și durabil numai dacă Comisia Europeană și statele membre ar elabora politici bine orientate și ar lua măsuri concrete pentru a-și îmbunătăți și adapta în mod corespunzător sistemele de educație și de formare, respectând angajamentele în materie de gestionare a talentelor și de sisteme globale de guvernanță a competențelor. Prin urmare, le invită să treacă la acțiune în acest sens în mod prompt și eficient. Toate acestea ar trebui să fie orientate spre adaptarea permanentă și favorabilă incluziunii a forței de muncă, ca răspuns la noul mediu economic.
1.4. ESE solicită CE să accelereze difuzarea bunelor practici în ceea ce privește programele de calificare și educația și formarea profesională. De asemenea, ar trebui furnizată combinația adecvată de stimulente pentru toți participanții în cadrul procesului de educație și de formare, pentru a proteja dreptul tuturor cetățenilor la programe de formare adecvate. În conformitate cu avizul său anterior, CESE subliniază importanța unui Spațiu european al educației. CESE consideră că se impune actualizarea în continuare și îmbunătățirea constantă a aptitudinilor și competențelor profesorilor la toate nivelurile de educație și formare.
1.5. CESE recunoaște că unele elemente ale neconcordanțelor de competențe vor persista întotdeauna, iar sistemele de educație nu pot pregăti niciodată oamenii perfect, pentru toate situațiile. Cu toate acestea, tendințele actuale sunt îngrijorătoare și creează blocaje pentru creșterea economică și crearea de locuri de muncă, împiedicând cetățenii să își exploateze pe deplin potențialul creativ și întreprinderile să beneficieze pe deplin de capacitatea inovatoare a competențelor furnizate de resursele umane. Acesta este motivul pentru care guvernele, partenerii sociali și societatea civilă ar trebui să își unească forțele, astfel încât să depășească problema și să le ofere oamenilor consilierea și îndrumarea necesare pentru a-i ajuta să facă alegerile corecte și pentru a-și dezvolta permanent cunoștințele și competențele, spre binele societății. Sunt necesare abordări globale și holistice, pentru a anticipa și răspunde mai bine necesităților în materie de competențe.
1.6. În mod inevitabil, capacitatea de anticipare fiabilă a ofertei și cererii de competențe și a viitoarei structuri a pieței muncii din UE este esențială pentru diminuarea neconcordanțelor de competențe. Din acest motiv, universitățile, centrele științifice și alte instituții de cercetare ar trebui să înceapă să lucreze pe această temă, în strânsă colaborare cu partenerii sociali și cu organele administrative relevante din statele membre. Experiența acumulată de Cedefop în ultimii ani va fi foarte utilă, însă aceasta trebuie dezvoltată în continuare, la nivel național, mai detaliat, pentru fiecare stat membru.
1.7. Guvernele, întreprinderile și lucrătorii ar trebui să considere educația și formarea drept o investiție. Stimulentele fiscale pentru astfel de investiții ar putea încuraja angajatorii și angajații să investească mai mult. Convențiile colective pot recunoaște anumite drepturi și obligații ale angajatorilor și ale angajaților aferente educației și formării. Ar trebui promovate bunele practici în materie de perfecționare și recalificare, pentru a-i ajuta pe oameni să se reintegreze pe piața muncii.
1.8. În contextele nonformale și informale se învață multe, de exemplu în organizațiile de tineret și prin învățarea inter pares, numeroase competențe necesare la locul de muncă neputând fi dobândite în cadrul învățării formale în școli. Prin urmare, CESE încurajează statele membre să caute modalități de validare a calificărilor relevante, dobândite în astfel de situații. O modalitate de a realiza acest lucru este completarea și utilizarea corectă a sistemelor lor naționale de calificări, inclusiv utilizarea unor platforme care oferă evaluări standardizate ale nivelurilor de competențe, indiferent de modul în care au fost dobândite aceste competențe. O astfel de abordare creează un canal suplimentar pentru a semnala întreprinderilor potențialul oamenilor, în special în cazul persoanelor mature, evidențiind competențele care nu reies din documentele de calificare formală, dar care pot fi totuși valoroase.
1.9. Învățarea pe tot parcursul vieții, perfecționarea și recalificarea reprezintă o responsabilitate comună a statului, angajatorilor și lucrătorilor. Pentru a putea avea un parcurs profesional bun, oamenii ar trebui susținuți în mod activ și consiliați și prin metode de orientare, consultanță, consiliere, îndrumare și mentorat cu privire la cum să aleagă în mod informat cursuri de formare și învățare, prin care să dobândească aptitudinile și competențele cerute pe piața muncii. Partenerii sociali ar trebui să joace un rol activ, contribuind la sensibilizarea cu privire la problemele relevante și sugerând posibile soluții. Înainte de a consacra timp și fonduri acțiunilor de formare, oamenii trebuie să știe ce competențe sunt utile și în ce mod le vor influența carierele programele de educație și formare. De asemenea, vor dori să obțină o calificare sau o certificare pe care să o recunoască și alții.

Consilier juridic Elena Albu

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership