Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ÎCCJ. Onorariu de avocat redus de la 18.000 RON la 1000 RON
16.07.2019 | JURIDICE.ro


Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că reducerea cheltuielilor de judecată, reprezentând onorariu de avocat, conform art. 451 alin. 2 C. proc. civ., constiutie o ”apreciere a instanței, și nu o cenzurare a însuşi onorariului de avocat convenit de către părţile contractului de asistenţă juridică, reflectând o evaluare a cheltuielilor de judecată pe temeiul acestui contract, care trebuie să ţină cont de proporţia rezonabilă între suma de bani achitată cu titlu de onorariu de avocat şi munca prestată de către avocat”. În speță, instanța supremă a redus onorariul de avocat de la 18.193,29 RON la 1000 RON, considerându-l excesiv în raport de activitatea prestată de avocat, în condiţiile în care acesta a depus la dosar un punct de vedere la raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului, în care s-a susţinut opinia din raport, potrivit căreia, recursul este inadmisibil. (Decizia nr. 2759 din 2 iulie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Nota JURIDICE.ro: Art. 493 C. proc. civ. privind procedura de filtru în recurs la ÎCCJ a fost abrogat de Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate