Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Onorariu de avocat redus de la 18.000 RON la 1000 RON
16.07.2019 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că reducerea cheltuielilor de judecată, reprezentând onorariu de avocat, conform art. 451 alin. 2 C. proc. civ., constiutie o ”apreciere a instanței, și nu o cenzurare a însuşi onorariului de avocat convenit de către părţile contractului de asistenţă juridică, reflectând o evaluare a cheltuielilor de judecată pe temeiul acestui contract, care trebuie să ţină cont de proporţia rezonabilă între suma de bani achitată cu titlu de onorariu de avocat şi munca prestată de către avocat”. În speță, instanța supremă a redus onorariul de avocat de la 18.193,29 RON la 1000 RON, considerându-l excesiv în raport de activitatea prestată de avocat, în condiţiile în care acesta a depus la dosar un punct de vedere la raportul privind admisibilitatea în principiu a recursului, în care s-a susţinut opinia din raport, potrivit căreia, recursul este inadmisibil. (Decizia nr. 2759 din 2 iulie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Nota JURIDICE.ro: Art. 493 C. proc. civ. privind procedura de filtru în recurs la ÎCCJ a fost abrogat de Legea nr. 310/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti