Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Bacău. Restituirea ajutorului de deces pentru neîndeplinirea condițiilor
16.07.2019 | Andreea GRIGORESCU


Andreea Grigorescu

Andreea Grigorescu

Tribunalul Bacău a reținut, cu privire la nelegalitatea plății făcută de fostul angajator dizolvat, cu titlu de ajutor de deces, că potrivit art. 4.86 din Contractul colectiv de muncă negociat de comisia de negociere, s-a prevăzut că: “La decesul unui membru al familiei salariatului, unitatea îi va acorda imediat un ajutor în cuantum egal cu un salariu brut echivalent”. La lit. d) din acest articol este prevăzută categoria “părintele salariatului față de care acesta dovedește că are calitatea de întreținător”. În speță, instanța constată că înțelesul acestui articol a fost deturnat de către salariat și că în mod nelegal salariatul a solicitat, iar fostul angajator i-a acordat acest ajutor de deces, fără o prealabilă verificare, întrucât părintele decedat al pârâtului nu se afla în întreținerea sa, acesta având calitatea de pensionar, iar împrejurarea că a efectuat cheltuielile de înmormântare, nu-i conferă statut de persoană aflată în întreținere. În situația efectuării de către fostul angajator dizolvat a unor plăți nedatorate fapt constatat de un organ de control abilitat al statului (respectiv Curtea de Conturi), s-a produs îmbogățirea fără justă cauză a pârâtei. (Sentința civilă nr. 979 din 12 noiembrie 2018, pronunțată de Secția I civilă a Tribunalului Bacău)

Andreea Grigorescu, I Law You

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate